16.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Dr. Loredana Piloff, despre munca medicilor de familie în epidemia de Covid: „Am simțit cu toții presiunea pe care pandemia a pus-o pe noi”

Cele mai citite

Pandemia de Covid-19 se află într-un trend ascendent, iar rolul medicilor de familie în toată această ecuație este din ce în ce mai mare. De-a lungul ultimelor luni au avut loc numeroase modificări în sistemul de sănătate, iar munca medicilor de familie s-a schimbat și ea, devenind mai „complexă”, după cum explică, pentru Sibiu100%, șef lucrări dr. Loredana Piloff, președinte al Asociației Medicilor de Familie din Sibiu. Aceasta ne-a vorbit despre rolul medicului de familie în pandemia de Covid-19, punctând, printre altele, și problemele pe care le-a întâmpinat în această perioadă. Totodată, a oferit și câteva sfaturi sibienilor cu privire la modalitățile de a preveni infectarea cu noul coronavirus, spunând că, „doar o  atitudine responsabilă față de noi și cel de aproape ne poate ajuta să trecem prin dificultățile momentelor pe care le trăim”.

În primul rând, ne puteți readuce în atenție, pe larg, atribuțiile medicului de familie?

Ca medic de familie te ocupi de o multitudine de probleme de patologie care acoperă toate specialitățile medicale, dar spre deosebire de alte specialități conținutul consultației este mai complex vizând și aspecte legate de sănătate și trecerea de la starea de sănătate la boală. Acordarea de intervenții profilactice, comunicarea optimală, consiliere pentru probleme nu doar medicale ci și psihologice, socio-economice, culturale constituie elemente specifice ale medicinii de familie. Medicina de familie oferă asistență de prim contact, asistență medicală continuă, are o abordare comprehensivă, este centrată pe pacient și orientată spre comunitate. Atât de simplu este să fii medic de familie!

Cum s-a schimbat munca medicilor de familie în pandemia de Covid-19?

Cum s-a schimbat munca noastra în pandemie? A devenit și mai „complexă”! Am simțit cu toții presiunea pe care pandemia a pus-o pe noi. Și nu doar prin componența medicală. Au apărut multe noi probleme, oamenii s-au schimbat, noi ne-am schimbat. Noi am fost acolo în cabinet, la telefon, telefoane, pe mail, de la început și tot timpul. Am preluat chiar și activități ale unor instituții publice în unele perioade. Activitatea noastră nu a fost „văzută” de autorități, deși am asigurat peste 80% din necesarul de asistență medicală. Nu am fost citați ca făcând parte din specialiștii din prima linie. Despre promisul stimulent nici vorbă. Am fost zilnic în contact cu posibili infectați. Am făcut eforturi financiare pentru echipamente de protecție. Asistența pacienților cronici a avut de suferit. Pacienții nu mai aveau acces optimal la investigații, consultații de altă specialitate, așa încât a trebuit să avem abilitatea de a manageria pacientul cu ceea ce aveam. Controlul periodic al pacientului cronic a devenit astfel mai dificil neavând parametri de monitorizare, precum și reținerea pacientului de a fi evaluat. Am avut și avem din ce în ce mai multă încărcătura birocratică în activitatea noastră. Să concepi o rețetă devine o adevarată aventură, trebuie să consulți protocoale, să verifici scrisori medicale, cupoane de pensii și să-ți asumi riscul de a fi amendat de Casa de Asigurari (cu plata rețetei, plătite de altfel de pacient, plus penalități pe doi ani). Sunt medic specialist și medic primar și sunt îngrădit în a acorda pacientului meu tratamentul optimal!

Metodologia de eliberare a concediilor medicale în relație cu pandemia este un coșmar. Reglementările privind pacienții cu infecție Covid  se schimba „săptămânal”. Comunicarea cu celelalte sectoare medicale ( DSP, Spital) este dificilă. Comunicarea cu pacienții a devenit mult mai dificilă. Pandemia a pus amprente importante asupra psihicului și comportamentului oamenilor. Suntem în permanență cu ochii în telefon să citim ordonanțe, să descâlcim formulările ambigue, să discutăm cu colegii soluții pentru multiplele probleme pe care le întâmpinăm. Dacă ați vedea fluxul telefoanelor noastre de pe WhatsApp, Facebook, E-mail (zi-noapte, de luni până luni) poate ați înțelege cu ce ne confruntăm.

De curând a fost adoptată o Ordonanță de Urgență ce prevede că pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19 nu vor mai fi internați în spital, ci vor fi tratați acasă, de medicii de familie. Cum comentați această măsură?

Pentru un mai bun control al pandemiei este bine că a fost gândit un sistem mai logic de acordare a asistenței medicale. Asimptomaticii și formele ușoare nu trebuie să fie tratate în spital. Noi vom monitoriza acești pacienți așa cum o facem de la începutul pandemiei! Monitorizarea se face telefonic și nu la domiciliul pacientului, fiindcă nu putem să fim atât de inconștienți să devenim vectori de transmitere a infecției în comunitate și să ne expunem neprotejat insuficient la infectare.

Ceea ce nu este acceptabil este să preluăm noi și din atribuțiile epidemiologilor și ale DSP-ului.

Ceea ce este revoltător este faptul că ni s-a transmis că ar trebui să ne implicăm și noi în monitorizarea acestor pacienți, ca și cum noi până acum am stat liniștiți acasă, la telefon.

Ni se cere semnarea unui contract cu CNAS pentru monitorizare și recompensă de 4 lei pe zi de pacient. Contractul este obligatoriu, ca atare nu este contract (fiindcă acesta presupune voința părților) și prevede penalități. Societatea Națională a Medicilor de Familie, Patronatul Medicilor de Familie și Colegiul Național al Medicilor au luat poziție și au amendat această procedură.

Care a fost cel mai greu moment din pandemie de până acum pentru dvs., ca medic de familie?

Cel mai greu moment este ceea ce trăim în ultima lună. Consultații multe, folosirea cardului care îngreunează mult, avalanșa de reglementări complicate, prost și ambiguu formulate, mereu schimbate, solicitarea birocratică care ne copleșește psihic și fizic, comportamentul nepotrivit al unor pacienți. Suntem suprasolicitați, suntem desconsiderați și umiliți.

A crescut numărul pacienților în cabinetele medicale? Putem vorbi și aici de o supraaglomerare în această perioadă?

Da, avem mai multe consultații în ultimele două luni. Este foarte solicitant fiindcă trebuie să ne ocupăm de pacientul din cabinet, cel de la telefonul fix și mobil, cel cu mesaj pe e-mail sau Whats App, să facem multe înregistrări în fișe, în sistemul informatic, să trimitem mesaje.

Cum trebuie să procedeze pacienții în această perioadă dacă vor să apeleze la medicul de familie cu diverse probleme, fie ele legate de Covid-19 sau de altă natură?

Orice pacient care are simptome respiratorii sau digestive trebuie să contacteze medicul de familie la telefon, nu să vină la cabinet. Medicul în urma consultului telefonic va decide ce este de făcut.

Cei care prezintă simptome mai severe se adresează direct Ambulanței sau la UPU. Pentru consultații curente este nevoie de programare. Nu putem permite aglomerarea sălilor de așteptare.

Ce sfaturi sau recomandări aveți pentru sibieni, în vederea protejării de infectarea cu Covid-19?

În primul rând, să poarte mască, să se spele frecvent pe mâini, să folosească dezinfectanți, să evite aglomerația și să restrangă contactul direct cu alte persoane, să aerisească frecvent încăperea în care locuiesc sau lucrează. În contextul epidemiologic dat aceste gesturi simple sunt esențiale pentru controlul răspândirii infecției. Organismul trebuie fortificat prin alimentație sănătoasă, mișcare în aer curat, soare, somn suficient, activități de relaxare și atitudine și gânduri pozitive. Este demonstrat că toate acestea influențează eficiența sistemului nostru imunologic. Nu uitați că frica și furia sunt foarte periculoase fiindcă induc scăderea imunității și generează boli. Se pot folosi și suplimente alimentare cu vitamina C, Zinc, vitamina D, antioxidanți. Respectați recomandările medicilor, nu vă puneți singuri diagnostic și nu vă  tratați după doctor Google fiindcă fakenews-urile sunt 95% din ce citiți pe net.

Doar o  atitudine responsabilă față de noi și cel de aproape ne poate ajuta să trecem prin dificultățile momentelor pe care le trăim. Vă doresc tuturor multă sănătate!

Publicitate
Ultimele știri

Tradiții de Sărbătoarea Paștelui, cu Ana Neamțu, custode la Muzeul ASTRA

Mai e o săptămână până la Sărbătoarea Învierii Domnului, însă deja se simte miros de cozonac și se aude...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect