17.4 C
Sibiu
vineri, mai 23, 2025

DR. MARA ALINA, medic specialist alergologie-imunologie clinică – TUSEA: RĂCEALĂ SAU ALERGIE?

Cele mai citite

Tusea iritativă este adesea primul simptom al unui răceli, dar poate să fie și un simptom care indică prezența unei boli alergice. Astfel nu este neobișnuit ca părinții, dar și medicii, să confunde adesea simptomele alergiei cu cele ale unei viroze. Există câteva diferențe cheie pe care ar trebui să le recunoaștem pentru a avea un diagnostic și tratament corect.
Ce sunt virozele și alergiile?
Deși au manifestări clinice comune, alergia și viroza (răceala) au cauze diferite.
Viroza respiratorie este o boală infecţioasă care debutează la câteva zile după contaminarea organismului cu un virus. Deşi poate apărea oricând, boala este mai comună în lunile de toamnă şi iarnă. Odată ce virusul pătrunde în căile respiratorii, sistemul imunitar intră în alertă și declanșează un răspuns de apărare manifestat prin tuse, strănut, secreții nazale apoase.
Alergiile sunt rezultatul unui sistem imun hiperreactiv, îndreptat împotriva unor alergeni: praful de casă, polenurile, părul de animale, mucegaiuri. Tot în scop de apărare organismul eliberează substanțe chimice care determină inflamarea mucoasei respiratorii și apariția simptomelor de nas înfundat, tuse și strănut. Alergiile nu sunt contagioase, în timp ce bolnavul cu viroză transmite boala în jurul său.
Care este diferența dintre tusea alergică și cea indusă viral?
Cea mai importantă diferență dintre alergie și viroză este că viroza nu durează mai mult de 14 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni ne putem gândi la o afecțiune alergică.
În tabelul de mai jos observăm diferențele clare dintre alergie și viroză respiratorie:
Tratament și profilaxie?
Evitarea spaţiilor aglomerate, spălatul frecvent pe mâini, acoperirea nasului și gurii în timpul strănutului sau a tusei scade riscul infecției. Majoritatea virozelor se vindecă în 7-10 zile. Tratamentul este simptomatic cu antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, decongestionante nazale, antitusive. În cazul alergiei rolul medicului alergolog este important. În urma consultului, istoricului alergic, examenului fizic și testării cutanate prick sau de laborator în vitro se poate determina prezența alergiei (atopiei).
Tratamentul pacienţilor alergici cuprinde măsuri de reducere a expunerii la alergeni şi tratament farmacologic. Acesta cuprinde medicamente de tip antihistaminice, glucocorticosteroizi topici intranazali, antileucotriene. În cazuri selecţionate se recomandă imunoterapie specifică cu extracte alergenice standardizate încadrate într-un plan individualizat.
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programări la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultații gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie!

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Polițiștii caută o femeie dispărută de acasă de 3 ani

Poliţiştii sibieni caută o femeie în vârstă de 46 de ani care a plecat de la domiciliu într-o direcție...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect