Mâncărimi, căderi abundente ale părului, îngrășare excesivă sau un păr foarte uscat. Iată doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm la nivelul părului și pielii capului în anotimpul cald. Ce este de făcut atunci când părul cade abundent, ce modalități de tratament există dar și care sunt cele mai eficiente măști ce pot fi aplicate și acasă ne spune Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru, Şef Secţie Clinică Dermatovenerologie, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.
Ce e de făcut când părul a fost ars de soare şi cade masiv?
Trebuie intervenit terapeutic cât mai rapid pentru a se stimula regenerarea părului, atât cu tratament local cu loţiuni sau soluţii şi șampoane de stimulare a regenerării, cât şi cu tratament intern pentru regenerarea părului, cu suplimente alimentare. Acestea se gasesc sub forma de capsule sau tablete a caror compozitie pe baza de metionina, cistina, colina, silciu, seleniu fier , zinc, biotina, vitamina E , vitamine grupul B , vitamina C, peptide de colagen sunt ideale pentru regenerarea parului.
Care sunt cele mai frecvente afecţiuni care se pot dezvolta în timpul verii la nivelul părului şi pielii capului?
Pe perioada verii, la nivelul pelii capului pot să apară foliculite, adică infecţii la baza firului de păr de la nivelul scalpului sub forma unor coşuri care se înmulţesc rapid şi pot deveni dureroase. Foliculitele sunt cel mai adesea produse de o bacterie, stafilococul auriu, care se dezvoltă frecvent, mai ales în perioada caldă.
Mai pot să apară şi infecţii de tip micotic, care uneori pot fi contactate din mediul rural, de la animale de companie sau animale mari, viţei, cai. Micozele pielii capului duc la căderea masivă, dar de regulă localizată a părului, care nu mai are un aspect sănătos în zona afectată.
Să nu uităm şi riscul apariţiei păduchilor, mai ales dacă există focare de infecţie în jur, în condiţii de călătorie. Alte afecţiuni ale scalpului şi părului ce pot să se manifeste şi pe perioada verii sunt: dermatita seboreică cu producerea de scuame sau coji alb –gălbui, cu îngrăşarea firului de păr şi acompaniate uneori de senzaţia de mâncărime.
De asemenea, la nivelul pielii capului poate să apară şi psoriazisul scalpului, cu toate că în timpul verii această patologie este mai puţin manifestă. O altă patologie a părului care poate să apară în tot timpul anului este pelada sau alopecia areată, caracterizată prin căderea parcelară a firului de păr din una sau mai multe zone ale scalpului.
Căderea părului poate să fie favorizată şi de anumite boli infecţioase, anemii, dereglări endocrine, tulburări hormonale, mai ales din sfera ginecologică sau tiroidiană. De asemenea, stresul este o cauză frecventă de cădere a părului. Unele medicamente pot să favorizeze căderea trecătoare a părului, dintre care în prima linie sunt tratamentele citostatice sau imunosupresive sau tratamentul cu derivati sintetici de vitamina A, unii dintre acestia folositi in dermatologie in tratamentul unor forme severe de acnee.
Cum pot fi tratate fiecare dintre acestea?
Tratamentul este ţintit pentru fiecare tip de afecţiune. De exemplu, pentru foliculita stafilococică a pielii capului se recomandă o cură de antibioterapie orală şi tratamente locale cu loţiuni pe bază de eritromicină, cel mai frecvent .
Pentru dermatita seboreică există şampoane antiseboreice pe bază de sulfură de seleniu, zinc, piritinol,ichtiol, iar pentru psoriazis, de asemenea, şampoane keratolitice cu acid salicilic sau care conţin diverse substanţe reductoare, gudroane. Micozele şi parazitozele pelii capului trebuie tratate specific cu tratamente antimicotice sau cu deparazitare, de regulă în urma unei consultaţii la specialistul dermatolog pentru stabilirea diagnosticului. Este foarte importantă şi depistarea sursei de infecţie. Fiecare din celelalte forme de cădere a părului necesită un tratament complex. În primul rând, se face tratamentul cauzei care a declanşat căderea părului, in paralel cu tratamentul medicamentos intern prin suplimentele alimentare asociat cu tratamentul local cu lotiuni si sampoane de stimulare a regenerarii. Numai diagnosticul si tratamentul cauzei nu e suficient pentru regenerarea parului cazut, de aceea este foarte indicata vizita la specialistul dermatolog cat mai aproape de perioada de incepere a caderii marcate a parulul. Ca recomandare as putea sa mentionez ca daca procesul de cadere al parului dureaza mai mult de 2 luni atunci ar trebui neaparat consultat specialistul dermatolog, considerandu-se patologic o cadere mai mare de 100 fire pe zi.
Pe lângă produsele din farmacii, ce remedii naturiste recomandaţi?
Este folositoare spălarea părului cu ceai verde, care are proprietăţi antioxidante puternice sau cu ceai de urzică sau aplicaţia de loţiuni pe bază de acid hialuronic sau pe bază de ulei de argan sau de măsline, de asemenea, substanţe cu rol de fortifiere a părului pe baza de petrol, dar cele sub forma standardizate gata preparate ce se gasesc in farmaciile naturiste si nu aplicarea pura a acestei substante care poate sa produca arsuri severe ale pielii capului si un efect contrar celui dorit.
Ce măşti pot fi preparate şi aplicate acasă, în funcţie de tipul de păr?
În primul rând sunt maştile pe bază de keratină, acid hialuronic, vitamina E, ulei de Jojoba sau de avocado, care să refacă firul de păr afectat şi măştile pe bază de ulei de argan, ulei de măsline, ulei de cocos, îmbogăţite cu complex de vitamine grupul B, lecitină sau uleiuri omega . De asemenea, măştile pe bază de gălbenuş de ou îmbogăţit cu uleiuri şi cu miere de albină au un rol de nutriţie asupra firului de păr.
La ce intervale recomandaţi spălarea părului, având în vedere că poate intra în contact cu apa sărată ( la mare, la Ocna Sibiului) sau se transpiră mai mult?
Cred că vara, pentru aceste motive, părul trebuie spălat cel puţin de 2-3 ori pe săptămână, iar la persoanele care prezintă dermatită seboreică ( persoanele la care părul se uleiază repede) sau pacienţii cu psoriazis al pielii capului, chiar spălarea zilnică.
Cât de nocive sunt vopsirile în timpul verii, repetate în fiecare lună, pentru colorarea rădăcinilor părului alb? Ce măsuri suplimentare de protecţie pot fi luate?
Sigur că o vopsire mai frecventă, asociată cu agresiunea radiaţiilor UV asupra firului de păr poate să aibă un efect mai agresiv asupra părului. Dar dacă se folosesc balsamuri şi măşti pentru păr, pe bază de keratină şi vitamine pentru întărirea părului, acest efect poate fi atenuat.
Ajută tunderea părului mai scurt pentru o regenerare mai rapidă?
Tunderea scurtă a părului nu ajută la o regenerare mai rapidă în sensul strict al cuvântului, dar ajută la efectuarea mai uşoară a unui tratament local şi la îngrijirea părului. În plus, firele de păr lungi nu mai rămân căzute peste tot, ceea ce dă un efect psihic mai confortabil atât celui în cauză, cât şi anturajului.
Ce alimente sunt recomandate pentru fortificarea părului şi încetarea căderii acestuia?
Pentru întreţinerea stării de sănătate a părului, în primul rând este nevoie de o dietă bogată în antioxidanţi, şi anume cât mai multe fructe şi legume. O dietă foarte „colorată” dă keratinei părului o strălucire deosebită. Este cunoscut efectul dezastruos al curelor de slăbire asupra părului. Ca urmare, se recomandă o alimentaţie sănătoasă, din care să nu lipsească, pe lângă antioxidanţi şi produsele bogate în proteine şi calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, Vitamina E etc. Să nu uităm că, de fapt, firul de păr este format dintr-o scleroproteină foarte puternică şi rezistentă, de aceea e necesar acest aport echilibrat de principii alimentare.
Este un mit faptul că loţiunea solară poate fi aplicată şi pe păr?
În general nu se foloseşte pentru că este foarte incomod, dar se poate folosi protecţia vestimentară cu acoperirea capului prin pălării sau şepci. De asemenea, se aplică mai frecvent măştile pe bază de cheratină îmbogăţite cu diverşi nutrienţi şi oligoelemente, acid hialuronic, tocmai cu scopul de a reduce agresiunea radiaţiei UV asupra firului de păr.
Cât de importantă este hidratarea pentru menţinerea sănătăţii părului?
Ca şi pentru sănătatea întregului organism, deci şi a pielii şi părului, hidratarea este esenţială în menţinerea sănătăţii părului.
Cât de eficiente sunt suplimentele alimentare existente în farmacii, cu scopul de a stopa căderea părului?
Există o gamă variată de produse, atât sub formă de capsule care conţin biotină, metionină , cisteină, zinc, seleniu, cupru, peptide de colagen, aminoacizi esențiali, extracte de struguri cu efect antioxidant, Fe şi alte oligoelemente, cât şi vitamine, în special vitmina E, A, complexul B, esenţiale în menţinerea stării de sănătate a podoabei capilare. Pentru a se observa efectul benefic al unui tratament este nevoie de cel puţin 2-3 luni de tratament susţinut, atât cu suplimente administrate oral, cât şi cu tratament local sau extern. Se poate asocia un tratament intensiv, mai ales atunci când căderea părului este mai accentuată, cu mezoterapie care constă în injectarea unor substanţe active la rădăcina părului sau cu laser-terapie care nu este dureroasă, este mult mai uşor acceptată de bolnav şi are un efect de stimulare a creşterii părului.
Despre eficienţă se poate vorbi dacă se efectuează un tratament la momentul potrivit, adică atunci când se observă căderea mai importantă a părului şi nu la câţiva ani după ce acesta deja şi-a redus volumul semnificativ.
Ce recomandări aveţi pentru a preveni problemele apărute la nivelul părului şi pielii capului în timpul verii?
Pe lângă toate recomandările făcute, aş mai menţiona protecţia părului pe perioada verii cu pălărioare sau cu şepci pentru a reduce agresiunea radiaţiei UV asupra acestuia. De asemenea, o îngrijire potrivită tipului de păr şi o alimentaţie cât mai sănătoasă, mai ales că anotimpul însorit ne oferă această posibilitate.