Examinările computer tomografică este considerată cea mai sigură modalitate de diagnosticare a afecțiunilor localizate în orice parte a corpului uman. În ce situații se recomandă să recurgem la acest tip de investigație, ce trebuie să știe bolnavul înainte de a face o tomografie și care sunt categoriile de persoane cărora le este contraindicată această procedură medicală, ne spune dr. Mariana Sandu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
În ce situaţii se recomandă examinarea computer-tomografică ?
Examinarea computer tomografică este o metodă de investigaţie imagistică care foloseşte radiaţii X în asociere cu un algoritm de procesare computerizată avansată pentru a crea imagini detaliate ale diferitelor părţi ale corpului, fiind utilă în diagnosticarea diverselor afecţiuni: posttraumatice, tumorale sau pentru evaluarea eficienţei terapeutice în diferite boli. Prin această tehnică se pot investiga organe precum creierul, plămânii, ficatul, pancreasul, splina, rinichii, glandele suprarenale, vezica urinară, oasele dar şi cordul, vasele de sânge sau intestinul.
Investigaţia CT este iradiantă, motiv pentru care acest tip de examinare trebuie indicat de către un medic specialist, după ce s-au epuizat restul metodelor de diagnostic.
Ce presupune acest tip de investigaţie şi cât poate dura?
Examinarea computer tomografică presupune scanarea unei regiuni din corp, durata examinării unui pacient poate varia între 5-30 secunde, efectuându-se una sau mai multe expuneri, în funcţie de zona de interes, protocolul de examinare şi de patologia urmărită.Pacienţii în stare gravă necesită o examinare care să folosească protocoale rapide, în această situaţie sunt pacienţii cu traumatisme cerebrale sau cei cu urgenţe vasculare majore, aflaţi în stare gravă, la care examinarea computer-tomografică poate fi efectuată în câteva secunde. Anumite examinări pot dura mai mult datorită necesităţii administrării de substanţă de contrast sau în cazul examinării mai multor regiuni, cu ar fi examinarea toraco-abdomino-pelvină.
Cum trebuie să se pregătească un pacient înainte de o examinare tomografică?
Acest tip de examinare nu necesită o pregătire prealabilă deosebită. În funcţie de tipul examinării pacientul poate fi sfătuit să nu mănânce înaintea examinării cu substanţă de contrast sau înaintea examinării abdomino-pelvine. În momentul examinării, pacientul trebuie să prezinte recomandarea scrisă care să indice diagnosticul de suspiciune şi segmentul examinat, precum şi analizele de laborator ale funcţiei renale (creatinină şi uree). Pacientul trebuie să ştie că investigaţia este nedureroasă, să fie cooperant, să respecte indicaţiile de poziţionare ale personalului medical, să stea nemişcat pe durata examinării şi să respecte comenzile respiratorii pe care le primeşte, când acestea se impun (examinările toracice sau abdominale). De asemenea, pacientul trebuie să ştie că va fi singur în sala de examinare pe parcursul scanării, însă va fi supravegheat permanent pe geamul din faţă aparatului de către examinator şi va putea comunica cu acesta prin interfon, putând solicita întreruperea examinării în caz de urgenţă.
În ce situaţii se recomandă administrarea substanţei de contrast şi ce compoziţie are aceasta?
Substanţele de contrast utilizate pentru examinarea computer-tomografică sunt substanţe care conţin iod şi ele pot fi administrate fie pe cale digestivă fie pe cale injectabilă, intravenoasă. Decizia de administrare a substanţei de contrast aparţine medicului radiolog, care în funcţie de patologia pe care o investighează, apreciază oportunitatea administrării sau nu a substanţei de contrast.
Care sunt cele mai frecvente efecte adverse pe care le are pentru organism administrarea substanţelor de contrast?
Înaintea examinării computer tomografice, personalul medical implicat în examinarea pacientului, va analiză documentele medicale ale acestuia şi va face anamneză legată de prezenţa antecedentelor alergice ale pacienţilor. Pentru a reduce cât mai mult riscul de apariţie a reacţiilor alergice este important că pacienţii să răspundă cu sinceritate examinatorului la întrebări referitoare la alergiile cunoscute la orice substanţe (medicamente, polen, praf, înţepătura de albina şi mai ales la iod).
Reacţii adverse la substanţele iodate pot fi minore (apare la 1% din pacienţi şi constau în: greaţă, vărsături, dureri de cap, urticarie, purit), reacţii medii (edem la nivelul cailor respiratorii, alterarea funcţiei renale) sau chiar reacţii alergice severe (şocul anafilactic sau decesul). Reacţiile adverse nu pot fi anticipitate înainte de administrarea substanţei de contrast decât în situaţiile în care persoana respectivă a mai efectuat o astfel de examinare şi a avut reacţii adverse. Reacţiile alergice se dezvoltă de obicei în primele minute de la injectare.
Pentru ce pacienţi este contraindicată investigaţia prin intermediul computerului tomograf?
Tomografia fără substanţă de contrast nu se face în sarcină sau când greutatea pacientului este mai mare decât cea maximă admisă de aparat (227 kg).Tomografia cu substanţă de contrast nu se face în sarcină, în cazuri de alergie la substanţe de contrast iodate, insuficiență renală, diabet zaharat decompensat, patologie decompensată a glandei tiroide şi mielom multiplu.
O astfel de examinare tomografică poate înlocui alte proceduri mai invazive şi neplăcute pentru bolnav, precum endoscopii, colonoscopii, angiografii – poate oferi acelaşi rezultat că şi acelea?
Examinările computer-tomografice performante aduc un plus de sensibilitate şi specificitate diagnostică, dar la fiecare caz în parte se va analiză strategia de investigare pentru o acurateţe cât mai mare a diagnosticului.
Având în vedere că este o procedura care iradiază, la ce intervale de timp sunt recomandate examinările tomografice?
Cred că cel mai important este să conştientizăm că examinarea CT trebuie indicată cu discernământ fiindcă, de exemplu, iradierea printr-o examinare CT toracică echivalează cu iradierea a 50 de radiografii toracice. Desigur contextul clinic al fiecărui pacient impune ritmul examinărilor computer-tomografice, fiind pacienţi care pot avea nevoie de o sigură examinare CT, într-o situaţie de urgenţă sau pacienţi care necesită evaluare CT periodică, la 3-6-12 luni. Examinarea CT nu este o examinare efectuată la solicitarea pacientului, ci trebuie să fie o indicaţie medicală responsabilă.
În ce situaţii această procedura este gratuită şi în ce situaţii trebuie plătită?
Examinarea CT este gratuită pentru pacienţii asiguraţi, internaţi în spital, dar şi pentru pacienţii asiguraţi, trimişi din ambulator, de către medicii specialişti, în limita fondurilor lunare asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acest tip de investigaţie. Pacienţii care nu se încadrează în aceste categorii, dar care au indicaţie pentru examinarea CT, vor fi programaţi şi examinaţi contra cost.