Răgușeala, senzația de rană în gât, tusea, inițial uscată și apoi productivă, respirația șuierătoare, ori chiar insuficiența respiratorie sunt câteva din simptomele generale ce compun tabloul laringitei acute. Care sunt complicațiile la care duce laringita netratată corespunzător, când se impune prezența de urgență la medic și cum se tratează această afecțiune ne spune dr. Mihaela Chialda, medic primar ORL, homeopatie, acupunctură, șef secție ORL, la Spitalul Clinic Județean și de Urgență Sibiu.
Care sunt cauzele laringitei?
Cauzele laringitei acute sunt de natură infecțioasă: virusuri, bacterii, mai rar fungi sau alergică: alergeni respiratori alimentari sau medicali. Factorii favorizanți în apariția unei laringite sunt: variații bruște de temperatură, expunerea la vânt rece, fumat, inhalarea de aer poluat cu gaze iritante, alcool, reflux gastroesofagian. O categorie aparte este reprezentată de persoanele care prezintă un efort vocal prelungit: profesori, oratori, cântăreți, aceștia făcând mai frecvent laringite.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
Boala are în general debut brusc, cu modificarea vocii: răgușeală, voce subțiată, voce abia perceptibilă, senzație de rană în gât, gât uscat, tuse seacă. În formele severe se asociază dificultate în respirație – dispnee. De obicei, la copii, formele de laringită sunt mai grave decât la adult, pentru că cei mici au capacitate redusă de a expulza secrețiile prin tuse. Semnele generale sunt: febra, stare generală alterată, deshidratare.
Prin ce modalități se diagnostichează laringita?
Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei și a examenului clinic ORL (laringoscopie indirectă, endoscopie). Analizele de laborator pun în evidență un sindrom inflamator, iar exudatul faringian relevă prezența unei bacterii, ciuperci.
În ce constă tratamentul laringitei?
Tratamentul general constă în: repaus la pat, temperatură corespunzătoare 20-22⁰ C, hidratare corespunzătoare, administrarea de antibiotice, antiinflamatoare, antialergice (dacă se suspicionează alergii). Tratamentul local presupune: repaus vocal, îndepărtarea factorilor favorizanți: alcool, tutun, reflux gastroesofagian, aerosoli cu antiinflamatoare, antibiotice, inhalații cu substanțe balsamice, aplicare de căldură local, în jurul gâtului, pentru a calma și disconfortul, umidificator. În cazurile complicate, cu lipsă de aer – dificultate în respirație, se poate ajunge la traheostomie (deschiderea chirurgicală a traheei).
La ce complicații poate duce laringita?
Complicații imediate: cea mai importantă complicație este insuficiența respiratorie acută, ce poate cauza decesul în lipsa unei conduite adecvate pe termen scurt. Alte complicații implică extinderea infecției la alte organe. Dacă infecția nu este tratată la timp, boala evoluează spre laringotraheobronșită, otită, sinuzită, bronhopneumonie sau chiar meningită, septicemie.
Complicații pe termen lung: formarea unor leziuni la nivelul corzilor vocale, stenoza laringiană, disfonia cronică prin modificarea tensiunii musculare.
Când se impune prezentarea la medic?
- Răgușeală persistentă peste 7-10 zile.
- Respirație grea sau dacă se aude un zgomot ca un șuierat atunci când se trage aer în piept, febră.
- Dacă starea se agravează, apare o colorație albastră în jurul buzelor. Aceste ultime simptome impun adresarea spre un sistem de urgență sau medicului specialist ORL.
Ce este de făcut pentru a preveni asfixierea în cazul în care laringita este foarte gravă?
Pentru a preveni formele de laringită grave, este necesară, după cum am spus, prezentarea de urgență la medic în cazul în care apar dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, stare generală alterată, cianoză peribucală (colorație albastră în jurul buzelor). Tratamentul trebuie prompt aplicat: antiinflamatoare steroide, antibiotice și, dacă se impune, chiar intervenție chirurgicală, traheostomia.
Laringita acută spastică (striduloasă), epiglotita și laringotraheita „malignă“ Chevallier-Jackson sunt forme severe de laringită, având o evoluție rapidă spre agravare și fiind urgențe majore medicale, ce necesită internare și tratament de specialitate cât mai repede.
Ce alimentație se recomandă în timpul crizei de laringită?
De evitat: băuturi carbogazoase, cofeină, care duc la deshidratarea organismului și produc iritații, condimentele, nucile, semințele uscate sau mâncarea acidă care accentuează disconfortul și inflamația din gât. Alimentele recomandate sunt mai semilichide, lichide călduțe. Temperatura alimentelor joacă un rol deosebit, cele prea reci sau prea fierbinți cresc inflamația locală.
Ce remedii naturiste există pentru laringită?
Gemoterapie: extract de muguri de coacăz negru, extract de muguri de călin, ceaiuri de nalbă mare, busuioc, lumânărică, ciuboțica cucului, coacăz negru, potbal, mușețel, pătlagină, cimbru sau cimbrișor, uleiuri volatile de pin, eucalipt, levănțică, cimbrișor, alte preparate naturiste cu miere și suc de lămâie, propolis, preparate homeopate: Belladonna, Aconitum napellus, Bryonia albă, Spongia, Sambucus nigra, Apis,Arnica, Phosphorus, Causticum, Argentum nitricum.
Cum poate fi prevenită laringita?
Laringita poate fi prevenită prin evitarea infecțiilor respiratorii, prin purtarea îmbrăcămintei și încălțămintei adecvate, să se evite băuturile reci din frigider, evitarea contactului cu persoanele cu gripă, evitarea tutunului și fumatului pasiv, noxe.