18.2 C
Sibiu
miercuri, mai 1, 2024

Dr. Ovidiu Frâncu: Pneumonia netratată la timp poate duce la diverse complicații, chiar la deces

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Numărul cazurilor de pneumonii în sezonul rece s-a triplat, ajungându-se la sute de îmbolnăviri în fiecare săptămână. Potrivit statisticilor DSP, numărul celor care s-au îmbolnăvit de pneumonie de la începutul anul și până în prezent a ajuns la aproape 3 500. Ce remedii există pentru această afecțiune, prin ce metode poate fi diagnosticată, cum se tratează, dar și ce putem face pentru a o preveni, ne spune dr. Ovidiu Frâncu, medic primar pneumolog, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
În această perioadă s-a înregistrat un număr record de viroze, soldate cu complicații pulmonare. Practic, cum putem distinge între tusea iritativă, care nu pune mari probleme de sănătate și tusea provocată de o pneumonie?

Pneumonia este o infecție acută a plămânilor (a micilor saci aerieni de la nivelul plămânilor – “alveole” şi a ţesutului din jurul acestora) care poate fi determinată de o varietate de microbi și virusuri. În majoritatea cazurilor germenii microbieni se cantonează în căile respiratorii superioare, provocând afecțiuni ale cavității nazale, gâtului, faringelui sau laringelui.
Pneumonia este o afecțiune a căilor respiratorii inferioare, cu diferite grade de severitate, care poate fi uneori chiar fatală, la pacienţii care au asociate și alte afecțiuni cronice, precum: diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, bolile neoplazice, boli care le deprimă imunitatea..
Pentru a diferenția o pneumonie de alte infecții ale căilor respiratorii (în care apare de asemenea tusea și febra ca simptomatologie) este necesar ca pacientul să se prezinte la medicul specialist pentru consultație și institurea unui diagnostic și tratament corect.
Ce alte simptome mai întâlnim în cazul pneumoniei?
Deși pneumonia ar putea fi confundată uneori cu o infecţie a căilor respiratorii superioare, ea se manifestă totuşi  printr-o stare generală mai alterată a pacientului. Principalele simptome ale pneumoniei sunt:  frisonul, febra (până la 40° Celsius), tusea persistentă seacă sau cu expectorație (uneori galben-verzuie) și durerea sub formă de junghi, în spate sau în piept, care provoacă dispneea (respirație îngreunată). Alte simptome adiționale ale pneumoniei sunt: durerea de cap, transpirația excesivă, pierderea poftei de mâncare, oboseala și uneori o stare de confuzie, în special la vârstnici.
Care sunt principalele cauze care duc la apariția pneumoniei?
De obicei, pneumonia apare în urma inhalării de microorganisme (virusuri, bacterii) în plămâni. Alteori însă, infecţia ajunge la nivelul plămânilor prin circulaţia sanguină sau migrează la plămâni direct, de la nivelul unui focar infecţios de vecinătate. Pneumonia poate să apară de asemenea, după o intervenţie chirurgicală, în special de la nivelul cavităţii abdominale, când pacientul adoptă o respiraţie superficială datorită durerii postoperatorii, care îi afectează capacitatea de a tuşi eficient şi produce retenţie de mucus. Pneumonia se mai produce și atunci când particule din cavitatea bucală sunt inhalate în plămâni, fără a mai putea fi eliminate, datorită unei obstrucții  (de exemplu o tumoră) care reţine bacteriile în porţiunea distală a plămânului.
Prin ce procedee medicale se diagnostichează această afecțiune?
Principalele metode de diagnostic ale pneumoniei sunt examenul fizic al pacientului: ascultația pulmonară cu stetoscopul și examenul radiologic pulmonar.
Unii pacienți pot necesita și alte teste: teste de sânge – pentru a analiza globulele albe din sânge (leucocitele), examenul sputei – pentru a evidenția tipul de microorganism care a determinat boala, cultură din lichidul pleural – în situația în care există lichid în pleură, pulsoximetrie – pentru a măsura cât oxigen circulă prin fluxul sanguin și bronhoscopie – în cazul pacienților internați, la care antibioterapia nu dă rezultate.
Care sunt cele mai eficiente căi de tratament și pe ce perioade se întind?
Tratamentul pneumoniei depinde de tipul și severitatea bolii și de existența altor boli cronice asociate. Exerciţiile de respiraţie profundă şi tratamentul specific cu scopul de eliminare a secreţiilor din căile respiratorii contribuie la prevenirea pneumoniei la pacienţii cu risc crescut, cum sunt cei care au suferit o intervenţie chirurgicală, toracică sau abdominală şi cei a căror imunitate este scăzută. Dacă pacienţii cu pneumonie sunt dispneici sau dacă nivelul sanguin al oxigenului este scăzut, atunci se administrează oxigen suplimentar. 
Administrarea de antibiotice începe de obicei atunci când se ridică suspiciunea de pneumonie bacteriană (inclusiv de pneumonie obstructivă), chiar înainte de identificarea agentului cauzal. Utilizarea promptă a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei şi riscul de apariţie a complicaţiilor, dintre care unele pot duce chiar la deces. Atunci când optează pentru utilizarea unui anumit antibiotic, medicii iau în considerare care tip de bacterie ar putea cauza pneumonia. Medicul poate modifica antibioticul mai târziu, când bacteria a fost identificată şi sensibilitatea acesteia la antibiotice este cunoscută.
Deseori, la pacienţii cu pneumonie care nu sunt foarte bolnavi, se administrează antibiotice pe cale orală şi aceştia rămân la domiciliu. Persoanele în vârstă şi cele care prezintă dispnee sau care au o boală pulmonară sau cardiacă preexistentă sunt de obicei internate în spital şi li se administrează de la început antibiotice pe cale intravenoasă. După câteva zile se trece la administrarea antibioticelor pe cale orală. Aceşti pacienţi pot necesita şi administrarea de oxigen suplimentar şi de lichide intravenos.
Antibioticele nu sunt utile în cazul pneumoniilor virale, însă pot fi administrate atunci când există probabilitatea ca aceasta să se complice cu o pneumonie bacteriană, mai ales la persoanele vârstnice cu imunitatea scăzută, și cele cu co-morbidități.
Pneumoniile se ameliorează într-un interval de 1 – 3 săptămâni.
O pneumonie care nu este tratată sau e tratată necorespunzător poate provoca decesul? Ați înregistrat astfel de situații în ultima perioadă?

În cazul în care pneumonia nu este diagnosticată şi tratată la timp, sau dacă este tratată necorespunzător poate duce la diferite complicaţii, până la decesul pacientului. În ultimele luni, numărul cazurilor de pneumonie care au necesitat internare s-a triplat, dar în spitalul nostru nu a avut loc nici un deces prin pneumonie.
Cum putem ameliora durerile și disconfortul în perioada bolii?

În afară de tratamentul medicamentos al infecției, sunt necesare și alte măsuri de ordin terapeutic, precum: repaosul la pat, regimul dietetic, hidratarea corespunzătoare, medicamente simptomatice care să combată durerea, febra, tusea, uneori fiind nevoie și de oxigenoterapie. Foarte important este ca tratamentul să fie urmat cu strictețe pe perioada stabilită de medic, chiar dacă simptomele au dispărut, deoarece există riscul unei recăderi a bolii, care poate fi mai gravă decît boala în sine.

Care este alimentația recomandată – există anumite alimente care s-a demonstrat că au un efect benefic în lupta organismului cu boala sau anumite ceaiuri recomandate?

Este foarte important ca pe perioada bolii să consumăm o cantitate suficientă de lichide (minimum 2,5 l de lichide/zi: sucuri naturale, ceaiuri de plante) și alimente cât mai bogate în vitamine, mai ales B și C.
Este posibilă vindecarea pneumoniei numai pe cale naturistă sau homeopată, fără antibiotice?

La bolnavii tineri, cu imunitate bună există posibilitatea ca pneumonia să se vindece de la sine, dar există și riscul ca bolnavul să rămână cu sechele pulmonare pentru tot restul vieții.
Poate fi prevenită pneumonia?
Personele susceptibile la pneumonie sunt copiii foarte mici, vârstnicii sau bolnavii cronici cu patologie pulmonară, cardiacă, renală, oncologică, care au au imunitatea scăzută. Metodele de prevenire a bolii constau în următoarele măsuri simple: vaccinarea anuală antigripală la începutul sezonului rece, evitarea contactului cu persoane care prezintă infecții respiratorii, evitarea expunerii la frig, respectarea unui regim de odihnă și a unei diete echilibrate, cu mese regulate și cât mai bogate în vitamine.
Pneumonia poate fi severă, mai ales prin complicațiile sale, dar în majoritatea cazurilor, când diagnosticul și tratamentul sunt efectuate corect se vindecă cu “restitutio ad integrum” .

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Nouă sibieni vor să devină primar al municipiului Sibiu 

Nouă persoane s-au înscris în lupta pentru funcția de primar al municipiului Sibiu la alegerile locale din data de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect