Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a primit marți, 15 septembrie, prima tranșă de vaccin antigripal. În această primă fază, județului Sibiu i-au fost alocate 4800 de doze de vaccin, care urmează să fie distribuite medicilor de familie.
Ministerul Sănătății a anunțat la începtul acestei săptămâni demararea campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, care se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi, vizând reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.
La fel ca în anii trecuți, livrarea vaccinului antigripal se va realiza în mai multe tranșe, județul Sibiu primind deja primele doze.
„Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a recepționat în cursul zilei de marți, 15 septembrie, un număr de 4.800 doze de vaccin antigripal, reprezentând prima tranșă din sezonul 2020-2021”, a transmis Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Pentru sezonul 2020-2021, DSP Sibiu a centralizat un necesar de 47.259 doze de vaccin antigripal. Numărul este aproape dublu față de cel de sezonul trecut, având în vedere că dozele repartizate atunci județului Sibiu s-au epuizat până la începutul lunii februarie.
„În sezonul trecut, județul Sibiu a beneficiat de 26.800 doze de vaccin antigripal, iar până la începutul lunii februarie 2020 a fost epuizată întreaga cantitate de ser imunizant”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Cine va beneficia de vaccinul antigripal gratuit
Vor fi imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
„Din grupele de risc la care se recomandă vaccinarea antigripală fac parte: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani; angajați MAI, MAN și SRI și membrii de familie (indiferent de vârstă)”, potrivit DSP Sibiu.
Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și atrage atenția asupra respectării regulilor de igienă, lucru esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Persoanele care nu fac parte din categoriile de risc și doresc să se vaccineze antigripal își pot achiziționa vaccinul de la farmacie și vor trebui să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru administrare.