Medicul care redă lumina și frumusețea ochilor
Dr. Bianca Laslău, medic oftalmolog, specializat în chirurgie oculoplastică, în unul dintre cele mai puternice spitale universitare spaniole, „12 de Octubre” Madrid, tratează de câțiva ani ochii sibienilor și nu numai, la Clinica iMed Oftalmologie din Sibiu. Mai mult, pentru a veni în sprijinul tuturor, dr. Bianca Laslău face consultații gratuite, cu trimitere de la medicul de familie. În această ediție a ziarului, medicul oftalmolog ne acordă posibilitatea de a afla câteva informații referitoare la afecțiunile pleoapelor și tratamentul lor chirurgical.
Reporter: Ce consecințe poate avea întârzierea prezentării la oftalmolog, în cazul apariției unei tumori la nivelul pleoapei?
Dr. Bianca Laslău: Pacienții au tendința de a subestima gravitatea unei leziuni tumorale localizate la nivelul pleoapelor, întârziind astfel prezentarea la medic și aplicarea tratamentului corespunzător. Aceste tumori sunt nedureroase, evoluează, de obicei, pe o perioadă mai lungă de timp și pot deranja pacientul doar din punct de vedere estetic. Cum deseori nici aspectul estetic nu constituie, pentru pacient, o prioritate, acesta ajunge la medic, de multe ori, cu o formațiune tumorală mare, care pentru a fi excizată complet, necesită sacrificarea unei porțiuni extinse din pleoapă și uneori din țesuturile învecinate. Reconstrucția defectului va fi mai laborioasă, impunând utilizarea de grefe și lambouri din țesuturile învecinate.
Formațiunile tumorale mici vor fi excizate cu margine de siguranță, iar defectul rămas va fi suturat direct. În aceste situații, recuperarea se face destul de rapid.
Pleoapa, deși aparent delicată, are o structură complexă din punct de vedere anatomic și un rol extrem de important în protejarea suprafeței oculare. Chirurgul oculoplastician va aplica tehnici adaptate fiecărui caz în parte, cu scopul de a obține o pleoapă nouă, mobilă, funcțională, capabilă să protejeze ochiul și care să aibă un aspect estetic postoperator cât mai bun.
Reporter: Sunt anumite semnale care ar trebui să alarmeze pacientul?
Dr. Bianca Laslău: Orice formațiune apărută la nivelul pleoapei şi care sângerează, modifică marginea pleoapelor sau determină pierderea genelor în regiunea respectivă, trebuie să fie examinată de către un oftalmolog, de preferat cu experiență în patologia și chirurgia pleoapelor.
Formațiunile tumorale se excizează și se trimit la laborator pentru examenul histopatologic. Am avut surprize și am descoperit la pacienți tineri tumori palpebrale maligne. De asemenea, am excizat formațiuni aparent benigne, care în urma examenului histopatologic s-au dovedit a fi tumori maligne. Operate la timp și excizate complet, tumorile palpebrale au un prognostic post-operator foarte bun. Aș dori să încurajez pacienții să nu întârzie prea mult programarea la o consultație și să nu neglijeze afecțiunile palpebrale.
Reporter: Ce modificări apar odată cu înaintarea în vârstă la nivelul pleoapelor și cum pot fi corectate?
Dr. Bianca Laslău: Structurile perioculare își pierd din tonicitate, se întind, iar anumite țesuturi se desprind de pe locul de inserție, afectând stabilitatea pleoapei. Astfel, poate să apară entropionul, o afecțiune cauzată de rotația pleoapei inferioare înspre globul ocular. Genele vor veni în contact cu suprafața oculară, producând o permanentă iritație a acesteia, hiperlăcrimare, roșeață și durere oculară. Ectropionul, reprezentat de răsucirea pleoapei înspre exterior, provoacă, de asemenea, lacrimare abundentă, înroșirea suprafeței oculare, durere oculară.
Ptoza palpebrală reprezintă coborârea pleoapei superioare (pleoapă căzută) și care are drept rezultat îngustarea câmpului vizual al pacientului. Această afecțiune poate să apară ca urmare a unei leziuni congenitale sau dobândite a musculaturii sau inervației pleoapei, să apară în cadrul anumitor boli, sau să fie o consecință a înaintării în vârstă. O examinare oftalmologică minuțioasă este necesară pentru a stabili tipul de ptoză, cauza ei și tipul de intervenție chirurgicală prin care poate fi corectată.
Reporter: În ce constă tratamentul chirurgical al acestor patologii palpebrale?
Dr. Bianca Laslău: Tratamentul chirurgical al acestor afecțiuni restabilește anatomia și repoziționează pleoapa astfel încât să asigurăm buna funcționare a acesteia. Nu trebuie să neglijăm rolul major pe care îl are aspectul estetic post-operator; o reconstrucție nesatisfăcătoare are implicații importante din punct de vedere psiho-social, pentru pacient. Intervențiile se fac, de regulă, cu anestezie locală, iar după operație pacientul este supravegheat un timp, apoi externat în aceeași zi, urmând să revină la clinica noastră, în ziua următoare, pentru controlul post-operator.
Reporter: Care sunt beneficiile intervenției estetice de blefaroplastie superioară?
Dr. Bianca Laslău: Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare (dermatosalazisul), poate să atingă genele și să exercite o presiune pe acestea, producând o senzație continuă de oboseală, sau chiar să depășească marginea pleoapei, amputând astfel câmpul vizual.
Intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează tegumentul, o porțiune din mușchiul orbicular și uneori din grăsimea orbitală, se numește blefaroplastie superioară. Beneficiile blefaroplastiei sunt atât estetice, prin obținerea unui aspect întinerit al privirii și al feței, cât și funcționale, prin îmbunătățirea câmpului vizual și a calității vederii.
Clinica iMed Oftalmologie, Sibiu, strada Nicolae Iorga nr. 50 A
(în spatele Dispensarului Cedonia).
Programări la telefon 0369.435.804
sau 0770.801.854
NOU!
Punct nou de lucru la Promenada Sibiu Gara, etaj 1, iMed Opticlinic.
Telefon programări 0369412452