-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

EVOLUŢIE: Telemedicina a funcţionat în timpul izolării

Cele mai citite

Ochii văd dincolo de pandemie

Se spune că într-o viaţă de om vedem de toate: bune şi rele. Important este cum trecem peste aceste evenimente. Medicii din cadrul Clinicii iMed Oftalmologie din Sibiu spun că sunt mândri de pacienţii lor care au ascultat sfaturile autorităţilor şi nu au ieşit din case. Au cerut sfaturi prin telefon şi, din fericire, majoritatea cazurilor au fost rezolvate cu succes. Din 18 mai clinica reia programul normal de consultaţii. Cu câteva condiţii. Pacienţi trebuie să vină echipaţi corespunzător cu mănuşi şi mască, vor aştepta în afara clinicii până le va veni rândul şi vor evita să vină însoţiţi, acolo unde este posibil.
 
Reporter: A schimbat pandemia de coronavirus activitatea de medic oftalmolog?

Dr. Popa Elena Dorina: Pandemia de coronavirus a venit aşa…. ca o furtună. A fost anunţată, ce-i drept, dar tot nu ne-am aşteptat să fie aşa greu. Ne-am adaptat însă  şi am descoperit modalităţi noi de comunicare cu pacientţii, la distanţă, fără a interacţiona fizic unii cu alţii. Ceea ce era greu de imaginat cu puţin timp în urmă, am reuşit totuşi să realizăm cu ajutorul tehnologiei moderne, a internetului şi cu multă bunăvoinţă. Această schimbare am avut-o atât în ceea ce priveşte practica clinică, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea profesională, întrucât am participat la multe activităţi de instruire online- webinarii şi cursuri foarte, foarte bune. Mai greu cu operaţiile pe care, din păcate, am fost nevoiţi să le anulăm.
 
 
 

Dr. Laslău Bianca: Conjunctiva globului ocular poate constitui o poartă de intrare a virusului în organism, prin intermediul aerosolilor sau a picăturilor respiratorii. Particule virale au fost evidențiate în secrețiile oculare, contribuind la apariția conjunctivitei, care poate fi prima manifestare a bolii generalizate. Medicul oftalmolog examinează pacientul la o distanța mai mică de 30 cm, fiind astfel expus infectării și dezvoltării unei forme mai severe de COVID 19. Din aceste considerente, dar şi pentru a diminua transmiterea, s-a hotărât la nivel național și internațional amânarea consultaților care nu reprezintă urgențe oftalmologice. Totodată, intervențiile chirurgicale au fost limitate în tipul pandemiei, strict, la cele care sunt urgente și vitale (oncologice) și la cele în care așteptarea ar fi putut duce la pierderea ireversibilă a vederii (dezlipire de retină, glaucom cu tensiuni oculare foarte mari).
 
Reporter: Aţi utilizat telemedicina în această perioadă pentru a interacţiona cu pacienţii? Cum a fost?
Dr. Popa Elena Dorina: Telemedicina funcţionează şi m-am bucurat să descopăr acest lucru, că este posibil şi la noi şi că pacienţii au înţeles şi au apelat la ea. Am utilizat telemedicina şi mă aştept ca ea să aibă un rol important şi în continuare, cel puţin pentru partea de pregătire profesională : cursuri online, webinarii. Pentru pacienţii care se tem încă să iasă din casă, pentru cei izolaţi sau imobilizaţi, pare să fie o metodă foarte bună de interacţiune online medic – pacient. Cred că, cu ocazia aceasta, pătrundem într-o nouă etapă, digitalizată, care ne conferă rapiditate.
Dr. Laslău Bianca:  În această perioadă am efectuat numeroase consultații prin intermediul telemedicinei. A fost ceva nou, pentru că, în mod normal, consultația oftalmologică se bazează mult pe examinarea pacientului cu ajutorul aparatelor specifice: refractometrul, biomicroscopul, oftalmoscopul, câmpului vizual, OCT-ul, dar și a numeroaselor teste pe care noi le efectuăm. Însă, cu ajutorul unei anamneze minuțioase obținute prin telefon sau internet, am reușit să venim în sprijinul pacienților noștri, încercând să îi ajutăm cu rezolvarea urgențelor oftalmologice, să îi îndrumăm cât de bine putem în condițiile date și să limităm expunerea inutilă la spital.
Reporter: Ce schimbări credeţi că vor fi necesare pentru pacienţii care se prezintă pentru un consult oftalmologic după 15 mai? Veţi limita numărul de pacienţi care se prezintă pentru un consult oftalmologic? Se vor lua măsuri suplimentare de protecţie?
Dr. Popa Elena Dorina: În primul rând, măsuri de distanţare, atât în sala de aşteptare, cât şi în intervalul dintre consultaţii, astfel încât cabinetul să poată fi aerisit şi dezinfectat după fiecare pacient. Este necesar un triaj al pacienţilor care poate consta într-un chestionar despre simptome, călătorii recente, contacte cu bolnavi COVID şi pentru o mai mare siguranţă se poate efectua termometrizarea pacienţilor la sosirea la consultaţie.  Recomand ca pacienţii să poarte mască şi să se prezinte neînsoţiţi la consultatie, evitând astfel aglomerarea. Dezinfectarea mâinilor este obligatorie înainte de a intra în cabinet. Şi pentru noi, medicii, sunt reguli mai stricte: purtăm ochelari de protecţie şi viziere, mască, mănuşi. Am pus nişte bariere de plastic la biomicroscoape întrucât apropierea este mare în timpul acestei examinari oftalmologice. Toate aparatele trebuie şi sunt dezinfectate cu atenţie după fiecare consult.
Dr. Laslău Bianca: Suntem cu toții conștienți că pericolul îmbolnăvirii cu Sars-Cov-19 nu a trecut, așa că va trebui să luăm în continuare măsuri stricte de protecție. E necesar ca recomandările să fie respectate riguros, pentru a evita, pe cât se poate, ca medicii oftalmologi cât și restul personalului medical să se infecteze și să devină astfel, vectori de transmitere a bolii.
Reporter: De când veţi reîncepe intervenţiile chirurgicale? Veţi continua să faceţi consultaţii gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate după 15 mai?
Dr. Popa Elena Dorina: Intervenţiile chirurgicale trebuie reluate, pacienţii ne-au sunat, aşteaptă reprogramarea. Vom face un plan de reluare a intervenţiilor chirurgicale, de prioritizare a cazurilor, în funcţie de gravitatea lor. Ritmul intervenţiilor chirurgicale va fi un pic diferit decât până acum, deoarece este necesară o pregătire suplimentară a pacientului cu mască şi aşa mai departe, iar sala de operaţie va fi dezinfectată după fiecare operaţie. Toate acestea iau timp suplimentar.
Dr. Laslău Bianca: Suntem încântați să reluăm activitatea operatorie. Pacienții care suferă de afecțiuni palpebrale ce necesită chirurgie, vor fi programați în funcție de gravitatea cazului. Vor avea prioritate, pacienții care prezintă tumori ale pleoapelor sau alte afecțiuni severe ce pun în pericol sănătatea oculară. Măsurile de protecție vor fi sporite.
La clinica noastră, pacienții pot beneficia de consultații oftalmologice gratuite, dacă se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
Ce lecţie am învăţat din Pandemia Covid 19?
Dr. Popa Elena Dorina: Din această experienţă am învăţat să fim mai flexibili, că adaptarea la noi circumstanţe este crucială şi că viitorul este telemedicina alături bineînteles, de inteligenţa artificială care încet, încet o sa ne ia locul.
Dr. Laslau Bianca: În această perioadă am avut timp să reflectăm asupra situației actuale, dar și să căutăm soluții pe termen lung. Poate că pandemia de COVID-19 ne va face să ne schimbăm cursul și ritmul vieții, să ascultăm mai frecvent vocile ecologiștilor, ale oamenilor de știință, să încercăm să fim mai atenți la tot ce ne înconjoară și mai buni cu natura și cu oamenii.
Măsuri de protecţie  împotriva COVID-19

  • Pacienții sunt programați la un interval de timp corespunzător, care ne va permite efectuarea unei consultații oftalmologice complete și dezinfectarea tuturor suprafețelor, aparatelor și dispozitivelor medicale cu care acesta a venit în contact,( precum și aerisirea cabinetului)
  • Personalul medical va purta echipament de protecție adecvat (mască de protecție, mănuși, ochelari sau vizieră)
  • Pacientul, la rândul său, va proteja personalul medical și pe sine, prin igienizarea mâinilor cu gelul dezinfectant care se găsește la intrarea in clinică și prin purtarea unei măști de protecție.
  • Recomandăm pacienților să respecte ora programării pentru a preveni aglomerarea sălii de așteptare și pentru a putea permite o distanțare între pacienți de minim 1-2 m (cu purtarea măștilor).
  • Recomandăm pacienților, pe cât posibil să vină neînsoțiți sau cu un singur însoțitor (un singur părinte, în cazul copiilor)
  • Pacientul va completa un scurt chestionar, până la intrarea în cabinet, legat de existența unor posibile simptome specifice COVID 19
  • Măsurarea temperaturii cu ajutorul unui termometru non contact, se va efectua la toți pacienții programați

Clinica iMed Oftalmologie, Sibiu, strada Nicolae Iorga nr. 50 A
(în spatele Dispensarului Cedonia).
Programări la telefon 0369.435.804
sau 0770.801.854

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect