Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) monitorizează variante ale gripei aviare din cauza riscului ca virusul să se răspândească la oameni și să declanșeze viitoare pandemii, informează Reuters.
ECDC a anunțat că experții săi au identificat 34 de mutații care ar putea crește potențialul virusului de a deveni transmisibil la om. În acest context, laboratoarele sanitar-veterinare și cele de sănătate publică sunt îndemnate să consulte și să actualizeze continuu lista acestor mutații pentru a detecta rapid tulpinile periculoase.
Reprezentanții EFSA și ECDC au subliniat importanța monitorizării animalelor infectate, vaccinarea păsărilor de curte și creșterea gradului de conștientizare pentru a controla focarele de infecții. De asemenea, aceștia au avertizat că mutațiile genetice, dar și activitățile umane, precum urbanizarea, pot amplifica riscul transmiterii virusului de la animale la om.
În ultimii ani, gripa aviară a provocat moartea a sute de milioane de păsări la nivel global și s-a răspândit tot mai mult la mamifere, sporind temerile legate de o posibilă transmisie la oameni. Săptămâna trecută, Statele Unite au raportat primul focar de gripă aviară H5N9 la o fermă de rațe din California, tulpina predominantă în ultimii ani fiind H5N1, potrivit Reuters.