Cazul ciudat al unei femei care a murit pe patul de spital, din cauza gripei, după ce fusese inițial externată, pune o serie de semne de întrebare asupra modului în care ea a fost diagnosticată și tratată. Familia acuză acum medicii că nu și-au făcut meseria corect.
Luni, 3 februarie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a confirmat faptul că două femei care au decedat recent la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, prezentau o infecție cu virus gripal. Unul dintre aceste cazuri este cel al unei femei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, nevaccinată antigripal, care a decedat în noaptea dintre 26 și 27 ianuarie. DSP susține că femeia prezenta factori de risc asociați, și anume obezitate cu hipertensiune arterială și bronhopneumopatie. Dar povestea acestui deces este ceva mai complicată.
Femeia a decedat pe 26 ianuarie, dar diagnosticul de gripă a fost confirmat de medici doar la o săptămână după decesul femeii, când au sosit rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino din București. Însă femeia trecuse deja prin spital o dată și fusese externată. Femeia a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe, prima dată, de soțul ei, cu mașina, sâmbătă, 25 ianuarie. Reprezentanții spitalului au confirmat această informaţie. Soţul femeii decedate a declarat că ea a dorit să fie tratată în spital. Medicii susţin, însă, că ea a cerut să continue tratamentul acasă. Ce este important este că medicii i-au permis să plece din spital.
„Soţia mea nu s-a cerut acasă”, a declarat, marţi, soţul pacientei, pentru Agerpres. În replică însă conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu afirmă că femeia a cerut să continue tratamentul de acasă, pentru a avea grijă de copilul său, bolnav de varicelă.
„Femeia, în vârstă de 38 de ani, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 25 ianuarie, unde a fost consultată de medicul de urgenţă, pacienta acuzând simptomatologie de tip digestiv (sindrom dispeptic nesistematizat). De asemenea, pacienta a afirmat în antecedentele recente varicela, prezentând leziunile cutanate specifice evoluţiei în remisie a bolii. Pacienta nu prezenta simptomatologie de tip respirator. După consultul medical i s-au recoltat probe biologice de sânge şi i s-a administrat tratament simptomatic. Medicul urgentist a solicitat consult de specialitate boli interne pentru evaluarea probelor biologice modificate (creatinină şi număr de leucocite) şi pentru reevaluarea clinică a sindromului dispeptic. Medicul internist a confirmat sindromul dispeptic remis după tratamentul simptomatic şi a recomandat internarea pentru investigaţii medicale suplimentare şi stabilirea diagnosticului de certitudine. Pacienta a solicitat continuarea tratamentului la domiciliu, motivând că are acasă un copil în stare de convalescenţă după varicelă. Pacienta a plecat la domiciliu cu recomandare de monitorizare prin medicul de familie şi consult de nefrologie prin Ambulatoriul de Specialitate în cazul în care probele biologice rămân modificate”, spuneau marți reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Apoi, femeia s-a simțit tot mai rău, și a chemat ambulanța. Potrivit conducerii SCJU Sibiu, pacienta a revenit duminică, la acelaşi spital, tot la UPU. Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sibiu, Constantin Popescu, a confirmat că o maşină de la SAJ a transportat-o pe bolnavă de acasă, din Vurpăr, la spitalul din Sibiu. Câteva ore mai târziu, femeia murea pe patul de spital, fără ca medicii să o poată salva.
„În data de 26 ianuarie, pacienta a revenit în Unitatea de Primiri Urgenţe adusă de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în stare gravă cu alterarea probelor biologice şi a stării clinice. A fost examinată de o echipă multidisciplinară complexă şi a fost internată în cadrul Secţiei Clinice Anestezie Terapie Intensivă, ridicându-se suspiciunea de gripă pe baza testelor rapide. Starea generală a pacientei s-a degradat în continuare foarte rapid şi, din nefericire, în pofida eforturilor depuse de personalul medical, pacienta nu a mai putut fi salvată”, susţin reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
Problema care se pune este dacă la prima internare femeia avea simptome de gripă și, dacă da, de ce a fost lăsată să plece. Dacă medicii nu și-au dat seama că are gripă, e și mai grav. A fost nevoie ca boala să se agraveze, la domiciliu, pentru ca medicii să ridice suspiciunea de gripă. Numai că atunci a fost prea târziu și un om a plecat dintre noi la o vârstă care în mod normal nu pune probleme pentru această afecțiune.
„Conform Metodologiei de supraveghere a gripei, infecţiilor respiratorii acute şi infecţiilor respiratorii acute severe, de la decesele înregistrate la cazuri posibile de gripă se vor recolta probe necroptice de plămân, care vor fi trimise la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ pentru diagnostic virologic. În cazul pacientei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, judeţul Sibiu, decedată în data de 26 ianuarie la SCJU Sibiu, a fost ridicată suspiciunea de gripă, fiind recoltată o probă din plămân în data de 27 ianuarie şi trimisă la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru diagnosticare, conform metodologiei. Durata de diagnostic durează în medie o săptămână, depinzând de numărul de probe aflate în lucru la Institut, la momentul respectiv. Rezultatul probei recoltată de la pacienta de 38 de ani a sosit luni, 3 februarie 2020, indicând prezenţa virusului gripal de tip AH3″, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.
Șase cazuri, trei decese
Celaltă pacientă confirmată cu virus gripal care a decedat este o femeie de 90 de ani, din localitatea Laslău Mare, județul Mureș, aflată în Sibiu în perioada incubației. Ea nu era vaccinată antigripal și avea factori de risc asociați, și anume două accidente vasculare cerebrale. Cazurile sunt sporadice, nu au făcut parte dintr-un focar de îmbolnăviri.
Până la acest moment au fost confirmate, la Institutul Cantacuzino din București, șase cazuri de gripă în județul Sibiu, dintre care trei s-au soldat cu deces.