Femeia în vârstă de 50 de ani care a murit în Spitalul Județean săptămâna aceasta din cauza infecției cu coroanvirus, internată în stare gravă în secția ATI, a trimis în izolare sau la spital aproape 300 de persoane din fabrica Raguse Medizinische Produkte, din Cisnădie, în care era angajată. ACTUALIZARE: Citiți la finalul articolului povestea acestui caz prezentată de compania Raguse din Cisnădie.
Cel mai recent deces din Sibiu, o femeie în vârstă de 50 de ani care a ajuns la spital fără să aibă alte afecțiuni cronice, lucra în fabrica de echipamente medicale Raguse Medizinische Produkte din Cisnădie. În urma decesului femeii, DSP Sibiu a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu cine a intrat în contact femeia.
“În ceea ce privește situația de la fabrica de produse medicale Raguse Medizinische Produkte Romania SRL precizăm faptul că pentru tot personalul acesteia s-a dispus măsura izolării la domiciliu. Pentru persoanele care au prezentat simptome specifice COVID-19, aceștia au fost consultați de personalul SAJ Sibiu și ISU Sibiu, iar în urma intervențiilor au fost transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde au fost internați. Momentan se află sub observație iar după caz sub tratament specific”, transmite Instituția Prefectului.
Femeia a decedat pe 14 aprilie, fulgerător, după ce s-a simțit rău și a solicitat ambulanța. Ajunsă la spital în stare gravă, femeia a murit în aceeași zi. Confirmarea pentru SARS-CoV-2 a venit în aceeași zi, însă a fost prea târziu. Se pare că anterior a fost la medic, însă a primit un tratament pentru răceală și a fost trimisă acasă. Ea este decesul 353 din anunțul oficial al Ministerului Sănătății.
CITEȘTE ȘI: Focarul de coronavirus de la fabrica din Cisnădie s-a împrăștiat în tot județul. Mai multe localități au mici focare de la angajații firmei
În acest moment, ancheta este în plină desfășurare, deoarece nu este foarte clar de unde a luat virusul femeia și nici cu câte persoane a intrat în contact la fabrică și la domiciliu. Potrivit informațiilor autorităților, soțul femeii a avut simptome de COVID-19 însă în acest moment se simte bine. Reprezentanții companiei spun că femeia a fost în concediu în perioada în care s-a simțit rău, dar nici acest lucru nu este relevant pentru autorități, dar fiind faptul că perioada de incubație a bolii este de 5 – 7 zile.
Compania Raguse MPR Cisnadie, filială românească a unei companii germane de echipamente de protecție medicale, a transmis un mesaj angajaților prin care spune că “sănătatea angajaților noștri este extrem de importantă”. Fabrica este închisă în acest moment, după ce a fost supusă unui proces de dezinfecție.
“Sanatatea angajatiilor nostri este extrem de importanta, avand in vedere numarul ridicat al persoanelor infectate cu COVID-19 la nivel national, care pot propaga in masa acest virus daca nu sunt dignosticate la timp si luate masuri concrete fata de fiecare dintre aceste persoane.
Noi ca societate am luat toate masurile necesare pentru a putea preveni in mod eficient si eficace, raspandirea in masa a virusului si imbolnavirea implicita a zeci de oameni, atat din cadrul organizatiei cat si in afara ei, continuam si in prezent sa facem toate demersurile necesare pentru siguranta si sanatatea angajatiilor.
Cunoscand cu toti vremurile grele care le parcurgem impreuna in aceasta perioada dorim sa transmitem tuturor angajatiilor cat si familiilor acestora multa sanatate si sa nu uitam ca Pastele este despre SPERANTA, BINE , LUMINA , INVIERE!”, se arată în mesajul companiei către angajați.
Deces nr. 353
Femeie, 50 ani din județul Sibiu.
Data internării: 14.04.2020 – Spitalul Clinic Județean Sibiu – stare gravă – ATI
Data recoltării și confirmarii: 14.04.2020
Dată deces: 14.04.2020.
Nu se cunosc antecedentele patologice.
SURSA FOTO: Pagina de Facebook Raguse Medizinische Produkte
ACTUALIZARE (18.04)
Instituția Prefectului Sibiu a transmis un comunicat de presă referitor la situația fabricii din Cisnădie
După confirmarea cu SARS CoV-2 a femeii decedate în vârstă de 50 de ani, angajata a unei fabricii de confecții din județul Sibiu s-a dispus de către Direcția de Sănătate Publică, izolarea la domiciliu a tuturor angajaților din fabrică.
De asemenea a fost demarată o amplă anchetă epidemiologică, în acest caz, fiind implicate mai multe echipe de medici epidemiologi, pentru a identifica în cel mai scurt timp contacții și pentru a se lua toate măsurile necesare limitării răspândirii coronavirusului SARS CoV-2.
Pe măsura ce ancheta evoluează se transmit recomandări de limitare a răspândirii virusului către toate primăriile localităților din care provin contacții.
Până la această oră au fost înregistrate 6 persoane care au prezentat simptome, din cadrul fabricii de confecții din județul Sibiu. Acestea au fost transportate și internate la SCJU Sibiu. De asemenea se efectuează testări și la domiciliu pentru persoanele aflate în izolare, în funcție de constatările specialiștilor în sănătate publică, din cadrul DSP Sibiu.
În urma efectuării testării SARS CoV-2 în cazul celor 6 persoane internate din cadrul fabricii de confecții din județul Sibiu, precizăm faptul că toate cele 6 persoane au primit rezultat pozitiv.
Cu mai multe informații vom reveni de îndată ce se vor contura primele concluzii ale acestei ample anchete.
Situația la nivelul întregului județ este atent monitorizată și se iau în regim de urgență toate măsurile care se impun pentru a proteja cetățenii.
De asemenea asiguram toți cetățenii de dedicarea specialiștilor Direcției de Sănătate Publică și a tuturor autorităților implicate în prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19.
ACTUALIZARE: Povestea acestui caz așa cum o descriu cei de la compania Raguse din Cisnădie.
„Firma avea joi 297 angajați care lucrau în două schimburi în 2 hale, magazie și zone de birouri, dar de când a apărut această situație la noi în țară multe angajate pe fond de panică au luat concedii medicale sau de odihnă și am lucrat cu efectiv destul de redus, undeva cu 25-35% mai puțin.
Înaintea instauraii stării de urgență societatea a întocmit plan de măsuri de prevenție:
– reducerea programului de muncă pentru a face posibilă distanțarea între echipe și între membrii fiecărei echipe în vestiar, în sala de mese, în hală.
– am făcut comunicări de conștientizare a problemei, de cât de important este să nu ignore problemele de medicale, să nu vina la muncă până nu ne comunică starea de sănătate și au acordul nostru, să vorbească cu medicii de familie pentru orice problemă minoră, acestea au fost confirmate cu semnătură de toți angajații;
– am sporit igienizările;
– am solicitat acolo unde aveam transport să se facă același lucru;
– mediul în care lucrăm presupune spălare și sterilizarea permanentă și echipare adecvată;
– luăm zilnic declarații pe propria răspundere legate de contacte cu persoane izolate sau venite din zone cu probleme cât și depre simptomatologia specifică înainte de a începe munca;
– la intrarea în hală se testa temperatura;
În data de 14.04.2020 aprox ora 14.00 am fost informați de prima angajată testată pozitiv și am transmis lista de contacte către DSP și persoanele în cauza au fost trimise acasă pentru isolare conform indicațiilor primite.
În data de 15.04.2020 la prima oră când am reușit să luăm legătura cu cei de la DSP pentru a primi alte recomandări și instrucțiuni am aflat de doamna ce a decedat, cazul 2. Astfel am hotărât să facem dezinfecția spațiilor cu firma recomandată de DSP, aceasta fiind posibilă abia în 16, am întrerupt activitatea din data de 15 pentru a face pregătirea necesară înaintea acestui demers. Urmând ca în 21.04.2020 să ne reluăm activitatea, între timp agajate care erau speriate sipanicate au cerut ambulanța acasă pentru că se simțeau rău. Aceste persoane sunt încă în spital, nu avem rezultate oficiale pentru toți dintre ei, dar înțeleg că starea lor de sănătate este bună (nici aici nu știm nimic oficial). Primul caz depistat ar trebui să fie în curs de externare.
Pentru că sunt mai multe cazuri DSP a dispus ca din data de 17 toți angajații să intre în izolare cu cei care locuiesc până în data de 30.
Primul caz confirmat a fost la muncă ultima data în 03.04.2020, iar cazul 2 în 06.04.2020.
Noi am transmis către DSP și poliție listele cu toți angajații și medici de familie de acre aparțin.
Totodată am comunicat angajaților situația și rugămintea de a respecta izolarea și a comunica cu medici de familie pentru probleme medicale cât de minore.”