România va avea o rețea națională de medicină genomică prin care se va dezvolta cercetarea genomică, cu impact în boli rare, cancere și alte patologii prioritare.
Bolile rare afectează aproximativ 5% din populaţie şi reprezintă o problemă de sănătate publică, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, dezvoltarea reţelei naţionale de genomică poate să ducă şi la creşterea semnificativă a accesului pacienţilor la medicamente inovative prin dezvoltarea studiilor clinice de care au nevoie.
Totodată, prin investigaţii de natură genomică se pot selecta pacienţii pentru a le oferi şi resurse terapeutice, fie aflate în studii clinice, fie care fac parte din anumite programe care sunt decontate de către CNAS, conform rohealthreview.ro.
85 de milioane de euro pentru Medicina Genomică
Rețeaua națională de medicină genomică are asigurată o finanțare importantă, de 85 de milioane de euro, prin Programul Operațional de Sănătate, precum și alte 4 milioane de euro pentru a pregăti viitorii specialiști în acest amplu domeniu inovativ, a anunțat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, la Conferința „Dezvoltarea Genomicii şi Impactul în Bolile Rare”.