Reprezintă o leziune longitudinală acută sau o ulcerație ovoidală cronică a mucoasei canalului anal.
Cauze
Se consideră că ele sunt consecinţa unei dilacerări traumatice provocate de trecerea materiilor fecale prea dure sau prea voluminoase, urmată de o infecţie secundară, constipaţia reprezentând unul dintre factorii principali declanşatori ai fisurilor anale.
Simptome
Fisura este, de obicei, situată la nivelul liniei mediane posterioare, dar poate apărea şi pe linia mediană anterioară. La extremitatea inferioară a fisurii poate fi remarcat un hemoroid extern (hemoroid santinelă) iar la extremitatea superioară o papilă hipertrofică. Fisurile pot provoca dureri, spasm anal şi hemoragii în timpul defecaţiei. Clasic, durerea apare în timpul sau imediat după defecație, durează câteva ore, apoi se calmează până la următoarea defecație.
Diagnostic şi tratament
Diagnosticul este stabilit prin inspecţia vizuală care identifică fisurile. Tuşeul rectal poate fi dureros, dar, dacă este posibil, va evidenţia nu doar fisura, ci şi spasmul caracteristic acesteia. Aplicarea de tratament topic local (unguente pe baza de nitroglicerină, diltiazem etc…) pentru relaxarea sfincterului anal poate conduce la vindecarea fisurilor anale la peste două treimi din pacienţi. Dietă alimentară şi băile călduţe de şezut vor diminua semnificativ simptomatologia.
Injectarea toxinei botulinice poate fi utilizată cu efect de paralizie tranzitorie a sfincterului anal şi poate induce vindecarea la unii pacienţi cu fisură anală la care tratamentul cu topice locale nu a dat rezultat.
CLINICĂ PROCTOLINE
Informaţii şi programări 0269 / 22 55 56
Sibiu, Str. Călugăreni, nr. 23