-2.1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Florin Neag, directorul Spitalului Județean Sibiu: „Utilizarea unor aparate electrice de încălzire în saloane și cabinete nu este necesară”

Cele mai citite

Tragedia de la Institutul „Matei Balș” din București a dus la pierderea a cinci vieți. Conform surselor presei centrale, incendiul ar fi izbucnit din cauza unui reșou care funcționa în salonul care a ars. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a transmis că, încă din 2018, a implementat măsuri suplimentare pentru prevenirea incendiilor și a beneficiat de investiții pentru reabilitarea mai multor pavilioane.

„În demersul de organizare a unei activități medicale de calitate, centrată pe pacient și pe nevoile acestuia, pe siguranța tuturor celor care beneficiază de serviciile medicale spitalicești precum și pe siguranța întregului personal, SCJU Sibiu a acordat și continuă să acorde o atenție deosebită măsurilor de prevenție, sănătate și securitate în muncă. Unul dintre cele mai importante aspecte este prevenirea și apărarea împotriva incendiilor iar spitalul a implementat în ultimii ani măsuri organizatorice menite să reducă substanțial riscurile de incendiu”, arată SCJU Sibiu.

Astfel, conform aceleiași surse, încă din anul 2018 o serie de reguli și măsuri au fost puse în practică în toate secțiile. În acest context, au fost interzise aparatele electrice de încălzit sau preparare a hranei și a băuturilor (aeroterme, calorifere electrice, radiatoare, termoplonjoare, prăjitoare de pâine etc).
Printre măsurile implementate de SCJU Sibiu se numără informarea pacienților în scris, cu luare la cunoștință sub semnătură, cu privire la interzicerea utilizării aparatelor menționate, facilitarea accesului echipajelor de intervenție în caz de necesitate, efectuarea periodică, de către compartimentul PSI al SCJU Sibiu a unor controale în vederea verificării respectării măsurilor, precum și stabilirea unui protocol de anunțare a oricărui incident, a oricărei defecțiuni/avarii sau incendiu.

„Subliniem că utilizarea unor aparate electrice de încălzire în saloane și cabinete nu este necesară, SCJU Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, investind în ultimii ani în modernizarea instalațiilor de încălzire pentru a asigura confortul termic pentru pacienții internați în sezonul rece. În acest sens au fost achiziționate centrale termice noi (3 – în 2020) precum și cazane termice noi (în 2018 și 2020). Aceste echipamente sunt autorizate, verificate și manevrate de personal specializat. Totodată, personalul propriu al SCJU Sibiu efectuează verificarea periodică a instalațiilor electrice și a echipamentelor auxiliare iar spitalul are încheiat un contract pentru servicii de mentenanță a instalațiilor electrice, în baza căruia o firmă specializată realizează verificările și lucrările de mentenanță care se impun. Toate aceste măsuri vin în sprijinul pacienților și personalului medical, în vederea evitării expunerii acestora la riscuri suplimentare”, a precizat Florin Neag, managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

SCJU Sibiu este un spital multipavilionar, cu clădiri foarte vechi, datând chiar din secolul XIX. „S-au făcut eforturi constante, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și al Ministerului Sănătății pentru reabilitarea integrală – inclusiv instalații electrice și de încălzire – a mai multor pavilioane: O.R.L, Boli Infecțioase, Reabilitare Medicală I și II, Secția Neurochirurgie, Policlinica spitalului și maternitatea. Având în vedere specificul activității, trebuie totodată ținut cont că nu există un front de lucru care să permită intervenții capitale simultane, acest lucru însemnând închiderea a secții întregi”, a mai spus Neag.
Conform acestuia, investițiile în modernizare vor continua și anul acesta, când se va finaliza procedura de achiziție a lucrărilor pentru eficientizarea energetică a mai multor clădiri, precum Dermatovenerologie, Bloc Chirurgical și Maternitate, unde se vor schimba circuitele electrice în integralitate.
Pe termen mediu și lung, soluția rezolvării tuturor acestor aspecte este construirea unui spital complet nou, pentru care Consiliul Județean Sibiu a realizat deja o serie de pași concreți.

„Traversăm în continuare o perioadă caracterizată de un context epidemiologic complex și, în acest sens, facem un apel către pacienții spitalului, către toți cetățenii din județul Sibiu precum si către către mass-media, de a da dovadă de responsabilitate și de echilibru, punând accent pe respectarea tuturor nomelor și măsurilor menite să prevină orice incident nedorit, de natură tehnică sau medicală. Împreună luptăm pentru sănătatea și siguranța sibienilor!”, a conchis Neag.

A doua tragedie petrecută într-un spital din România, în ultimele două luni
În urma incendiului izbucnit vineri dimineață la Institutul „Matei Balș” din București, au murit cinci pacienți. Peste 100 de persoane au fost evacuate, pacienții fiind redistribuiți către alte spitale din Capitală.
Aceasta este cea de-a doua tragedie petrecută într-un spital din România, în ultimele două luni. Zece oameni au murit în urma incendiului de la spitalul din Piața Neamț.

Publicitate
Ultimele știri

În Sibiu, certificatele de stare civilă se eliberează de acum, la cerere, și în format electronic

Începând cu 31 martie 2025, toate unitățile administrativ-teritoriale ale Direcției Generale pentru Evidența Populației de pe raza județului Sibiu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect