Secția Clinică Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu a fost dotată cu una dintre cele mai noi și performante linii de endoscopie. Echipamentul de ultimă generație este format dintr-un turn de artroscopie cu sistem video si monitor 4K, consolă universală pentru piese de mână, mâner Shaver, artro-pompă, unitate de radiofrecvență și pense de artroscopie.
Valoarea liniei de endoscopie este de 431.732 lei cu TVA inclus iar investiția a fost posibilă datorită fondurilor obținute prin sponsorizări din partea unor firme care au înțeles importanța sprijinului care trebuie acordată sistemului medical și, cu generozitate, se implică în dezvoltarea acestora. Este vorba despre S.C Albis Plastic SRL care a sponsorizat spitalul cu suma de 398.276,20 lei și de S.C Marquardt care a sponsorizat spitalul cu suma de 33.455,80 lei.
“Ne bucurăm că s-a încheiat cu succes procesul de achiziție a noului turn de endoscopie care se găsește deja în secția de Ortopedie. Procesul a fost unul complex, a durat destul de mult și a fost inițiat în urma discuțiilor pe care, împreună cu colegul meu, Dl Conf. Dr. Radu Fleacă, le-am avut cu managementul spitalului din acel moment, reprezentat de dl. Cornel Benchea. Am găsit deschiderea necesară pentru identificarea soluțiilor de finanțare și le mulțumim firmelor Albis și Marquardt, care au finanțat această aparatură” a declarat conf.univ.dr. Mihai Roman, medicul șef al Secției Clinice Ortopedie.
Cu ajutorul aparaturii achiziționate se efectuează intervenții minim-invazive endoscopice adresate în special articulațiilor mari ale corpului: genunchi, umăr, gleznă, sold. Astfel pot fi tratate patologii variate precum: rupturi de ligamente, rupturi de menisc, leziuni de cartilaj, instabilități de umăr, anumite leziuni de coafă de rotatori, ablație de corpi liberi intraarticulari etc..
“Intervențiile chirurgicale endoscopice reprezintă, la ora actuală, o parte esențială a spectrului chirurgical în orice clinică de Ortopedie. Fiecare secție de Ortopedie care se respectă trebuie sa aibă în dotare aparatura care să permită efectuarea intervențiilor minim-invazive pe cale endoscopică. Această aparatură, achiziționată prin sprijinul generos al firmelor care au susținut financiar acest proiect a venit la fix având în vedere că vechea aparatură, de peste 10 ani, era deja depășită fizic si moral și dădea deja semne repetate de oboseală. Mulțumim Albis și Marquardt pentru implicare”, a declarat conf.univ.dr. Radu Fleacă.
Secția Clinică Ortopedie a Spitalului Clinic Județean Sibiu are deja o lungă tradiție în efectuarea intervențiilor artroscopice, în special în zona genunchiului, Spitalul Județean Sibiu fiind unul dintre centrele importante din Romania unde se efectuează astfel de intervenții complexe. Ultimii ani au adus extinderea spectrului de activitate în zona chirurgiei umărului iar odată cu achiziția noii aparaturi s-au creat premisele dezvoltării pe mai departe.
„Sperăm să se deblocheze și programele naționale de instabilități pentru a putea obține finanțarea pentru implanturile necesare efectuării acestor intervenții. Medicina modernă, deși a înregistrat progrese extraordinare, este înalt tehnologizată, foarte scumpă și necesită permanent investiții în aparatura de înaltă performanță. Sperăm că, după ce trece valul pandemic, să putem reveni la ritmul de lucru cu care ne-am obișnuit pentru a putea valorifica eficient, atât aparatura achiziționată recent cât și experiența acumulată în toți acești ani”, a concluzionat conf.univ.dr Mihai Roman.
„Obiectivul nostru principal este creșterea calității serviciilor medicale iar dotarea cu aparatură este unul dintre aspectele esențiale. Apreciem că mediul privat și întreaga comunitate sprijină spitalul în acest demers. Mulțumim tuturor celor care au făcut donații și sponsorizări și în acest caz, firmelor Albis și Marquardt”, a declarat conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul Sitalului Clini Județean Sibiu.