-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Instrucțiuni de la Ministerul Sănătății pentru pastilele cu iod

Cele mai citite

Alexandru Rafila a anunțat că Antibiotice Iași a finalizat întreaga producție de pastile cu iod solicitată de autorități, iar comprimatele au ajuns la toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Populația va primi pastilele cu instrucțiuni de adminsitrare, în cazul unui eveniment nuclear.
Ministerul Sănătății a publicat un material informativ referitor la administrarea pastilelor de iodură de potasiu, pentru momentul în care acestea vor fi distribuite populației. Ministrul Rafila a transmis că urmează să se desfășoare o campanie de informare la nivel național care trebuie să preceadă distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Administrarea de comprimate trebuie făcută doar în cazul unei urgențe și numai la indicațiile autorităților.
,,Nu trebuie luate în niciun caz înainte, în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, doar dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații.” a mai spus ministrul Sănătății.
Modul de administrare al comprimatelor de iodură de potasiu 65mg corespunzător pentru 50 mg de iod
SURSA: Ministerul Sănătății
Grupă de vârstă                                 Comprimate                      Doză
Nou-născuți- 1 lună                            un sfert de comprimat           12,5 mg
1 lună- 3 ani                                         jumătate de comprimat          25 mg
3-12 ani                                                  un comprimat                          50 mg
Adulți și copii peste 12 ani                 două comprimate                    100 mg
Femei gravide și cele care                   două comprimate                   100 mg
alăptează
Adulții peste 40 de ani – NU se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este aproximativ 5 Gray (Gy).
Când și cum se administrează Iodura de potasiu?
Tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunțul autorităților. Este interzisă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv.
Administrarea se face în doză unică.
„Ne-am consultat cu Casa de Asigurări Sănătate, în primul rând, ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. Optăm pentru această formă de distribuţie prin intermediul medicilor de familie. I-am invitat oficial la discuţii, joi dimineaţă, am invitat Societatea Naţională pentru Medicina de Familie să găsim cea mai bună soluţie convenabilă pentru ca această distribuţie să nu se facă intempestiv, ci să se facă raţional fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie şi lucrul ăsta să nu fie birocratic, să fie să fie realizat cât mai scurt”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Rafila a explicat că persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie şi vor primi iodură de potasiu.
“Pentru persoanele neasigurate, pe listele medicilor de familie există atât persoane asigurate, cât şi persoane neasigurată, persoanele aflate în situaţia de a nu fi asigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie ca şi neasiguraţi şi vor primi aceste comprimate cu iodură de potasiu. Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm şi o cantitate suplimentare care să acopere şi persoanele neasigurate. Ca şi cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asiguraţi, 19 milioane cu tot cu neasiguraţi”.

 
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect