Din luna aprilie, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este asigurată de Cristian Roman, fostul prefect al județului Sibiu în perioada Guvernului Cioloș. Într-un interviu acordat ziarului Sibiu 100%, actualul manager al acestei unități medicale vorbește despre ce a reușit să realizeze până în prezent, în ce stadiu se află lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează una dintre cele două secții medicale ale spitalului, dar și despre ce priorități are în acest mandat.
Care a fost situația reală pe care ați găsit-o în instituție, în raport cu cea pe baza căreia v-ați întocmit planul inițial de management?
Spitalul de Pneumoftiziologie este o unitate medicală complexă, cu 6 pavilioane, ce deserveşte atât pacienţii din judeţul Sibiu, cât şi din judeţele limitrofe. Aveam o imagine de ansamblu, dar intrând în detalii am identificat multe probleme care îşi aşteptau soluţiile. Însă, atunci când ai o echipă performantă pe care te poți baza, rezolvi mult mai uşor problemele! Pot spune că sunt foarte mulţumit de ceea ce am reuşit să realizăm în aceste 8 luni!
Ce priorități v-ați stabilit ca manager de spital?
Toate aspectele sunt importante în activitatea managerială: resursa umană, partea economică, logistica, ordinea, curăţenia… Privesc atent, adun date, îmi centralizez priorităţile şi încep să rezolv problemele.
Această etapă, de început, este esenţială pentru ceea ce vreau să fac în cei trei ani de mandat. Am învăţat de mic că nu trebuie să laşi pe mâine ceea ce poţi face azi! Am început de la lucrurile simple de care are nevoie pacientul şi personalul spitalului. Vă dau un exemplu: Ce spune un angajat care vine la serviciu şi nu are unde parca sau care se murdăreşte mergând de la un pavilion la altul? Să ştiţi că am avut o mare satisfacţie, cu toţii, acum trei săptămâni când am finalizat amenajarea parcărilor şi asfaltarea aleilor din curtea spitalului. Lucruri simple, dar care contează enorm!
În ce stadiu se află lucrările la construcția Pavilionului 1? Când vor putea fi internați pacienți în acest corp de clădire proaspăt renovat?
Lucrările de reabilitare sunt finalizate, săptămâna viitoare vă invit pe toţi să îl vedeţi! Nu a fost simplu, am ţinut enorm să avem lucrări de calitate şi pe parcurs au intervenit tot felul de probleme. Într-un fel este şi normal, pentru că, reabilitând, apar elemente neprevăzute. De altfel, potrivit experților, este mai avantajos chiar și din punct de vedere financiar să construiești o clădire nouă, decât să o reabilitezi. Consider că aceasta ar trebui să fie optica generală în ţară, mai ales în cazul spitalelor unde riscul de infecții asociate asistenţei medicale crește concomitent cu vechimea unei clădiri!
Cum stați cu aparatura medicală? Ați investit în tehnologie modernă de când ați preluat această funcție?
Vă asigur că facem tot ceea ce putem din punct de vedere managerial pentru a asigura pacienților noştri servicii medicale de calitate! Cadrele medicale foarte bune, aparatura medicală modernă şi condiţiile hoteliere pentru pacienţi reprezintă priorităţile noastre.
Concret, încheiem anul cu aparatură medicală nouă în valoare totală de aproape 1,2 milioane de lei, banii provenind de la Consiliul Județean și din venituri proprii. Chiar luna aceasta, din suma economisită de la reabilitarea Pavilionului 1, am achiziționat 5 aparate de ultimă generație!
Cum este afectată activitatea spitalului de problema resurselor medicale? Vă propuneți să atrageți noi cadre medicale?
Medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie sunt renumiţi pentru profesionalismul lor. Lângă aceştia trebuie să atragem tineri care să îşi facă o carieră aici, în Sibiu. Sunt bucuros să vă spun că am reușit deja să aducem în echipa noastră încă un medic!
Însă, ordonanţa privind blocarea angajărilor, dată de Guvern în această lună, va îngreuna procesul de recrutare a altor cadre medicale. Consider că spitalele ar fi trebuit să fie exceptate de la prevederile ordonanţei, cu atât mai mult cu cât – lumea trebuie să ştie – spitalele de stat se autofinanţează prin serviciile pe care le efectuează!
În acest mandat v-ați propus reabilitarea dispensarului TBC. Ați identificat resursele financiare necesare pentru acest obiectiv?
Da! Dispensarul de pe strada Morilor este unul din cele trei pavilioane ale spitalului pentru care au fost depuse în această toamnă proiecte de reabilitare cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Așteptăm să vedem dacă proiectele vor fi aprobate. De asemenea, avem în vedere și construirea unui nou pavilion. Sunt multe idei care au în prim plan pacientul sibian şi viitorul spitalului. Le analizăm cu mare atenţie împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, cu care avem o colaborare permanentă foarte bună, acesta din urmă fiind proprietarul clădirilor în care ne desfăşurăm activitatea.
Care este situația finanțării serviciilor spitalicești? Cum vă acoperiți cheltuielile care nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate? Spitalul are datorii în prezent?
Spitalul nu are datorii. Eficienţa economică este un aspect la care ţinem foarte mult. Gestionăm cu mare atenţie veniturile pe care le obţinem în urma serviciilor medicale oferite, mai ales că C.A.S. nu poate plăti toate serviciile pe care spitalul nostru le realizează. Totodată, întrucât avem această posibilitate legală, oferim pacienţilor servicii de specialitate la cerere, contra cost.
În plus, orice sponsorizare este binevenită. Chiar țin să fac un apel către firmele care doresc să sprijine Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Prevederile art.25, alin.(4), lit.i) din Codul Fiscal dau posibilitatea companiilor să direcționeze fundaţiei noastre, denumită „Asociația Pneumologia”, 20% din impozitul pe profit pe care oricum trebuie să-l plătească statului! Iar acești bani, desigur, se vor reflecta în condiții sporite pentru pacienții internați.
Cum ați resimțit trecerea de la funcția de prefect al județului la cea de director de spital?
Eu zic că uşor! (zâmbește) În ultimii 16 ani am acumulat suficientă experienţă profesională pentru a mă putea acomoda uşor şi rapid într-un nou loc de muncă. Am considerat că a fi managerul unui spital este o provocare şi o oportunitate pentru a demonstra că, dacă vrei, poţi realiza multe lucruri frumoase.
Din păcate, unele iniţiative pot avea de suferit din motive independente de voinţa noastră. Despre aceste cauze şi despre contextul socio-politic actual, ar fi foarte multe de spus! Mă limitez doar la a menţiona că sunt foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă în actul guvernamental şi legislativ. În acelaşi timp, remarc atitudinea tranşantă a sibienilor, a românilor, care îşi susţin argumentat opiniile pro-justiţie. Pentru ei am un deosebit respect, iar politicienilor aflaţi vremelnic la putere le amintesc cuvintele regretatului Rege Mihai al României: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie! Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa!”