Sezonul rece bate la ușă, iar tarabele pline cu legume ne îmbie încă să ne facem provizii. Potrivit specialiștilor, murăturile sunt un ajutor incontestabil pentru organism în lunile de iarnă. Adăugate în meniul zilnic, acestea aduc un plus de gust și savoare, previn unele afecțiuni, precum cele cancerigene și respiratorii, întăresc imunitatea și atenuează alergiile. Care sunt regulile esențiale pe care gospodinele trebuie să le respecte, astfel încât murăturile să își păstreze vitaminele și mineralele o perioada cât mai îndelungată, dar și căror categorii de bolnavi le este nerecomandat consumul legumelor murate, ne spune Maria Pârlog, asistent medical dietetician.
Cum se conservă în mod natural legumele pentru perioada iernii?
În mod natural, atunci când punem provizii pentru iarnă, se recomandă ca legumele să fie conservate prin congelare, uscare, deshidratare, saramură sau cu oțet. Indiferent dacă vrei să obții legume în oțet sau saramură, trebuie să le alegi pe cele tari, nelovite și nepătate. Apa în care au fiert legumele ar trebui să fie folosită pentru umplerea borcanelor, deoarece este plină de vitamine.
Care murături oferă cel mai bun aport nutritiv și terapeutic pentru organism?
Toate murăturile, fie că vorbim despre sfeclă, gogonele, conopidă, castraveți, googoșari sau ardei iute, sunt indicate pentru organism. Varza murată este ideală pentru detoxifiere datorită conținutului mare de vitamina C. Aceasta întărește sistemul imunitar, fiind bogată în fibre și minerale, de altfel un ajutor de nădejde al digestiei, prevenind totodată constipația. Legumele conservate prin congelare sunt sănătoase, întrucât păstrează aproape integral substanțele nutritive, culoarea și aroma specifică a acestora. Exemple de legume care ar putea fi congelate sunt: ciuperci, ardei, gogoșari, vinete, mazăre, fasole verde etc.
Care sunt beneficiile consumului de murături?
Legumele conservate pentru iarnă conțin minerale, fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitaminele: C, B1, B2, B12, PP, provitamina A și caroten. Adăugate în mâncarea gătită, aduc un plus de gust și savoare. Astfel, întăresc imunitatea, atenuând alergiile și îmbunătățind totodată și aspectul mâncării servite, care este foarte important pentru a spori apetitul.
Anumite afecțiuni medicale se tratează sau se ameliorează cu ajutorul consumului de murături. Care sunt acestea?
Murăturile sunt benefice pentru organism, deoarece dezvoltă probioticele în mod natural, întărind sistemul imunitar și protejând colonul. De asemenea, atacă virușii, stopează procesul de îmbătrânire, combat și reglează colesterolul.
Cui sunt contraindicate total murăturile sau cel puțin trebuie să le consume cu prudență?
Murăturile trebuie evitate de persoanele care au probleme cardiace, diabetice sau cu afecțiuni gastrice-digestive, pentru că, din cauza acidității, pot provoca crize de gastrită sau de ulcer, HTA (hiper tensiune arteriala) și boli renale. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacții alergice din cauza fermentării legumelor, iar cei cu hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces.
Care sunt regulile esențiale pe care gospodinele trebuie să le respecte, astfel încât murăturile să își păstreze vitaminele și mineralele o perioada cât mai îndelungată?
Pentru o conservare eficientă a acestora, trebuie să se realizeze buna practică de sterilizare conform normelor igienico-sanitare. Ca să ai parte de murături sănătoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fie proaspete. Ele păstrează vitaminele rezistente la fermentație și împrumută beneficiile celorlalte ingrediente folosite (hrean, usturoi, țelină,mărar).
Cu privire la conservarea cu oțet sau conservant, ce părere aveți, dăunează acestea sănătații?
Sfatul meu este să nu optați pentru murăturile care conțin conservanți artificiali. Este recomandat de către specialiști folosirea unui oțet de bună calitate din vin sau fructe, folosit însă cu măsură.
Cu ce frecvență ar trebui introduse murăturile în meniu, astfel încât să fie bune pentru sănătatea organismului?
Pentru a ne păstra sănătatea, este indicată o alimentație echilibrată. Pe lângă faptul că au un gust minunat, murăturile sunt un adevărat medicament, având numeroase beneficii pentru sănătate, ajutând la o bună funcționare a organismului. Cantitatea recomandată de murături pentru întreținerea sănătății este aproximativ 200-300 g/zi, în timpul meselor principale.