0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Interviu Dr.Ciprian Băcilă: depresive și tulburările de anxietate, afecțiunile psihice cele mai frecvente în rândul sibienilor

Cele mai citite

Sănătatea mintală a românilor s-a aflat sub lupa specialiștilor din sănătate la ultimul Congres Național de Psihiatrie, organizat la Sibiu în perioada 29 mai – 1 iunie. Care sunt noile tendințe și recomandări în diagnosticul și tratamentul bolilor psihice, dar și care este este incidența bolnavilor cu afecțiuni psihice în județul Sibiu ne spune dr. Ciprian Băcilă, medic primar psihiatru, Director Medical Spitalul de Psihiatrie Sibiu.    
 În cadrul Congresului Național de Psihiatrie de la Sibiu a fost tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea cazurilor de boli psihice. Ce înseamnă acest avertisment, cât de îngrijorătoare este situația?
Din păcate, numărul de pacienți cu patologie psihiatrică nou diagnosticați este într-o continuă creștere, fapt evidențiat și de incidența tot mai crescută a acestora, care la momentul actual a ajuns  la peste 1.500 la 100.000 de locuitori la nivelul României, țara noastră situându-se pe locul doi la nivel european. Costurile tratamentului afecțiunilor psihice sunt însemnate, deoarece în psihiatrie nu se iau în considerare doar durata internării și costurile spitalizării, ci și faptul că un pacient cu afectare psihică nu își mai poate îndeplini rolul social, profesional și familial. Congresul Național de Psihiatrie a fost prilejul potrivit pentru a aduce în discuție acest fapt și pentru a evidenția necesitatea măsurilor de profilaxie și tratament adecvat al afecțiunilor psihice, dar și modalitatea de reabilitare, reintegrare, reinserție și redobândirea funcționalității acestor pacienți.
Incidența pacienților cu afecțiuni psihice a ajuns de aproximativ 1.500 la 100.000 de locuitori la nivelul României, țara noastră situându-se pe locul doi la nivel european
Care sunt principalele boli psihice cu care se confruntă românii și implicit, sibienii?
Printre cele mai frecvente boli psihice se numără tulburarea depresivă, anxietatea, schizofrenia, tulburările de personalitate, demențele de diverse etiologii (demență Alzheimer), dar și dependențele de diferite substanțe.
La nivelul Sibiului care ar fi afecțiunea psihică cea mai frecventă? Din ce motive?
Pe parcursul anilor s-a remarcat o creștere semnificativă a episoadelor depresive și a tulburărilor de anxietate. Aceasta poate fi pusă și pe seama calității vieții psihice precare și a mecanismelor de coping dezadaptative, susținute de un stil de viață dezechilibrat, stres, oboseală fizică și psihică și capacitatea redusă a unor pacienți de a face față corespunzător problemelor care apar pe parcursul vieții. Patologia legată de dependențe reprezintă, de asemenea, o patologie frecvent întâlnită. Dacă în urmă cu câțiva ani vorbeam despre dependență de alcool, medicamente și droguri, în prezent vorbim și despre noi dependențe precum dependență de gadget-uri și device-uri, jocuri de noroc.
Care sunt cauzele care au dus la înmulțirea numărului bolnavilor care suferă de afecțiuni psihice?
Este bine cunoscută importanța predispoziției genetice în cazul bolilor psihice, însă aceasta este susținută de factori de mediu precum igienă mentală deficitară, experiențele traumatice trăite de anumiți pacienți și mediul în care aceștia s-au format, precum și de mecanismele de apărare dezvoltate încă din copilăria timpurie. Stilul de viață agitat pe care îl are o bună parte a societății din zilele noastre predispune la astfel de factori de risc. Dacă la început vorbeam de predispoziția genetică ca factor principal, în momentul actual vorbim de multifactorialitate.
Ce măsuri pot fi luate pentru ca românii care suferă de boli mintale să fie diagnosticați cât mai rapid, iar starea lor să fie ținută sub control?
În primul rând, accentul trebuie pus pe asistența medicală primară. Considerăm necesară îmbunătățirea liniei primare de adresabilitate și anume medicii de familie care, de multe ori, reprezintă prima etapă în procesul de consultare și diagnosticare a bolilor psihice. Prin recunoașterea simptomelor psihice și redirecționarea pacienților spre servicii specializate de psihiatrie, atât în ambulator, cât și în camera de garda, instituirea unui diagnostic psihiatric este mult facilitată, iar intervenția terapeutică se poate face precoce în evoluția bolii. În al doilea rând, programele de screening, de destigmatizare și conștientizare a importanței sănătății mintale în rândul populației generale constituie o bună metodă de informare, de recunoaștere a simptomelor și de creștere a adresabilității în serviciile de psihiatrie. Nu trebuie să uităm de importanța programelor de informare și destigmatizare care ar avea scopul de schimbare a mentalității populației legate de percepția asupra psihiatriei. În acest fel, o persoană care ar considera că are nevoie de o evaluare psihiatrică s-ar adresa cu mult mai multă ușurință serviciilor ce furnizează asistență medicală psihiatrică.
În cadrul Spitalului de Psihiatrie Sibiu se pune un accent crescut pe terapii complementare: meloterapie, terapie prin teatru, terapie cu animale
Cu privire la introducerea unor noi terapii care pot duce la îmbunătățirea ratei vindecărilor bolnavilor psihici și a reducerii suferinței, care au fost concluziile desprinse în urma acestui congres național?
În ceea ce privește terapiile care pot duce la creșterea ratei vindecarilor, în momentul actual se pune accent pe echipa terapeutică, dincolo de terapiile medicamentoase putându-se vorbi de implicarea crescută a psihologului, a asistenței sociale, a asistenței medicale, a ergoterapeutului și a terapeutului ocupațional.
Care este situația la Sibiu? În ce măsură Spitalul de Psihiatrie „Dr.Gheorghe Preda” reușește să acopere diagnosticul și tratamentul bolnavilor psihici?
În Spitalul de Psihiatrie “Dr. Gh. Preda” din Sibiu se asigură servicii medicale psihiatrice atât pentru copii, cât și pentru adulți. Serviciile medicale oferite prevăd internare în regim de spitalizare continuă acuți și cronici, staționar de zi, consulturi în regim ambulatoriu și în Centrul de Sănătate Mintală. Echipa terapeutică care lucrează în cadrul spitalului cuprinde, pe lângă medic, psiholog, asistent medical, asistent social, ergoterapeut. De asemenea, în cadrul spitalului se pune accent crescut și pe terapii complementare precum meloterapie, terapie prin teatru, terapie cu animale.
Care este adresabilitatea – câte cazuri tratați anual și care este numărul bolnavilor psihici la nivelul județului? Pe ce loc ne situăm ca incidență, comparativ cu celelalte județe și media națională?
Adresabilitatea în cadrul Spitalului de Psihiatrie “Dr. Gh. Preda” este crescută, spitalul oferind atât servicii gratuite de consultații în ambulator și în Centrul de Sănătate Mintală, psihologice și psihiatrice adulți și copii, cât și internare în regim continuu sau spitalizare de zi. Aceste servicii sunt oferite atât pentru pacienții din județul Sibiu, cât și pentru cei din alte județe. Din datele oferite de Serviciul de Statistică Medicală al Spitalului de Psihiatrie, un procent de 20% din pacienții internați în spital au fost din alte județe, ceea ce arată o adresabilitate crescută față de media națională, indicator care sugerează o calitate crescută a serviciilor medicale, fapt care arată că toate eforturile de îmbunătățire a activității în cadrul spitalului au avut rezultatele scontate. În spital au fost internați în anul 2018 aproximativ 7.500 de pacienți, în ambulatoriu au fost realizate 17.500 de consultații, iar în Centrul de Sănătate Mintală aproximativ 12.500 de consultații. Față de rata națională, la nivelul județului Sibiu nu sunt înregistrate diferențe semnificative statistic.
În anul 2018, în Spitalul de Psihiatrie Sibiu au fost internați 7.500 de pacienți, în ambulatoriu au fost înregistrate 17.500 de consultații, iar în Centrul de Sănătate Mintală aproximativ 12.500 de consultații
Ce îmbunătățiri vă propuneți să aduceți pe viitor pe linie de sănătate mintală la nivelul spitalului,  în județul Sibiu ( noi centre – personal etc.)?
Perspectivele de viitor din punctul de vedere al asistenței medicale psihiatrice oferite includ utilizarea noutăților farmacoterapeutice în cadrul spitalului, implicarea crescută a psihologilor și a asistenților sociali în actul medical, îmbunătățirea activității de la nivelul laboratorului de analize medicale și al laboratorului de imagistică. De asemenea, urmărim îmbunătățirea echipei terapeutice prin colaborarea cu un medic internist și un medic endocrinolog.
 Ce considerați că ar fi bine să știe populația, pe linie de prevenție și informare cu privire la bolile psihice?
Importantă ar fi desfășurarea unor campanii antistigmă care să schimbe optica populației asupra psihiatriei și a persoanelor care apelează la serviciile medicale psihiatrice, care să scoată în evidență ajutorul pe care o persoană poate să îl primească apelând la serviciile medicale psihiatrice fără să fie etichetată că o “viitoare persoană dependentă de spital sau de medicamente psihiatrice”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect