Cum pot fi tratate conjunctivitele de sezon, ce remedii există pentru ochii „uscați” de ecranele calculatoarelor, dar și care sunt cele mai noi tipuri de operații cu laser care tratează diferite afecțiuni ale ochiului ne spune dr. Dorina Popa, medic primar oftalmolog.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni oculare cu care se confruntă sibienii?
Patologia oculara este foarte variată , de la patologia acută, cum sunt conjunctivitele, de exemplu, foarte frecvente în acest sezon, până la patologia cronică cum ar fi glaucomul, degenerescența maculară, retinopatia diabetică, cataracta și altele.
Conjunctivitele virale sunt, iată, bolile de sezon ale ochiului. Care sunt simptomele acestora?
Conjunctivitele pot fi virale, bacteriene sau alergice și se manifestă printr-un debut brusc, cu senzație de corp străin în ochi sau nisip în ochi, lăcrimare, fotofobie, înroșirea globului ocular și umflarea pleoapelor, cu secreție moderată alb-gălbuie, până la verzuie abundentă, care determină ca ochiul să fie”lipit dimineața”, la trezire.
Cum pot fi tratate?
Ele pot fi tratate cu picături care conțin antibiotic sau combinație de cortizon și antibiotic sau cu picături antialergice. Tratamentul trebuie făcut susținut, atât cât recomandă medicul, până la vindecare completă, altfel ele devin trenante și foarte supărătoare.
Pot fi prevenite?
Conjunctivitele virale și bacteriene sunt contagioase și ele pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă a mâinilor, evitarea punerii mâinilor murdare sau a batistei cu care ștergem nasul, la ochi.
Există păreri împărțite despre corectarea dioptriilor prin operațiile cu laser. Dumneavoastră le recomandați, este adevărat că la un anumit interval de timp pot reapărea?
Sigur că le recomand. Corecția cu laser excimer a viciilor de refracție este un subiect de mare actualitate la toate congresele internaționale la care merg. Consultul preoperator este foarte important și trebuie să fie foarte exact. În funcție de aceasta, medicul ia decizia operatorie, ce tehnică este mai potrivită în funcție de valoarea dioptriilor și grosimea corneei, iar operația o realizează foarte exact aparatul. Acest tip de operație este indicat în viciile de refracție stabilizate, care nu au evoluat de cel puțin 1 an. De aceea nu se face la copii până la 18 ani și nici după aceea daca dioptriile nu sunt stabilizate. În general rezultatul este stabil, dar rar apare și regresia, adică reapariția dioptriilor, oricum nu la nivelul anterior intervenției.
Laserul se foloseste doar pentru corecția dioptriilor în oftalmologie?
Nu, operațiile cu laseri se folosesc și pentru alte afecțiuni oftalmologice. În oftalmologie se folosesc 4 tipuri de laseri care au 4 acțiuni diferite, și deci, indicații diferite. Este laserul YAG care produce fotodisrupție sau popular spus” tăiere” și îl utilizăm în cataractele secundare care apar la 40% din pacienții care au fost deja operați de cataractî sau în glaucom, pentru iridotomii. Un alt tip de laser este laserul argon, care produce efect termic sau fotocoagulare și îl utilizăm în tratamentul retinopatiei diabetice-una dintre cele mai de temut complicații ale diabetului , pentru că în timp, duce la orbire. În plus, mai este laserul excimer, care produce ablație și despre el v-am spus că îl utilizăm pentru corecția dioptriilor la cei care nu mai vor să poarte ochelari și mai este laserul femtosecond, care produce mici bule în țesuturi, care prin unire formează cavități în țesuturi. Acest mecanism este utilizat tot pentru tăierea foarte precisă a țesuturilor oculare și este utilizat fie pentru corecția dioptriilor prin tehnica Lasik, fie pentru operațiile de cataractă-femtocataractă.
Faptul că încă de la cele mai mici vârste suntem expuși la ecrane ne sensibilizează ochii și suntem expuși la ecrane care ne sensibilizează ochii și suntem mult mai predispuși la tot felul de afecțiuni oculare. Cum ne putem proteja?
Expunerea la ecrane, adică lucrul la calculator, laptop, telefoane, determină fenomene de oboseală oculară, sindrom de ochi uscat, dar și fenomene extraoculare: dureri de cap, gat spate datorită poziției pe care o avem ore în șir in fața unui astfel de ecran. Ecranul în sine nu determină o boală oculară dar efortul vizual pe care îl face o persoană care are o muncă de 8-10 ore în fața unui calculator scoate în evidentă un viciu de refracție necorectat anterior, de exemplu. Pe de altă parte, ochii roșii care apar după o zi de lucru la calculator sunt determinați de uscăciunea oculară datorată scăderii ratei clipitului sau apariției unei alergii oculare la particulele de praf sau alți alergeni care sunt atrase de câmpul electrostatic din jurul ecranului. Cunoscând aceste lucruri, ne putem proteja prin folosirea de lacrimi artificiale sau ștergerea periodică a ecranului calculatorului de particulele care se depun pe el.
Ce alimente este esențial să consumăm pentru prevenirea bolilor oculare?
Pentru sănătatea ochilor trebuie să consumăm fructe și legume bogate în vitaminele C și E, zinc, seleniu, magneziu, luteină și zeaxantină. În general recomand o alimentație echilibrată și variată, care să cuprindă spanac, broccoli, morcovi, varză, ardei, afine, citrice, struguri, pește și altele.
Există anumite exerciții sau tehnici care mențin sănătatea ochilor?
Pentru că a fost vorba de calculator și oboseala oculară legată de utilizarea acestuia, există exerciții de relaxare a musculaturii oculare . Este vorba de regula”20-20-20”, adică dupa 20 minute de lucru la calculator să privim 20 de secunde la depărtare( 20 feets sau 5 m) ajutând astfel mușchii oculari să se relaxeze și să prevenim oboseala oculară.
POPA ELENA DORINA
Doctor in stiinte medicale- medic primar oftalmolog
Tel: 0724287479
e-mail: [email protected]