Ce înseamnă HPV?
Virusul Papilloma Uman (HPV) îmbracă peste 100 de forme (tulpini) și generează cancerul de col uterin, dar și cancerul gâtului, gurii, vulvei, vaginului, penisului sau al mucoasei anale. Majoritatea avem la un moment dat o formă a virusului în organism, dar nu determină niciun simptom și poate dispărea de la sine. Se întâlnește mult mai frecvent la persoanele tinere. Unele tipuri de HPV determină modificări ale celulelor colului uterin sau ale mucoasei gurii sau gâtului, cunoscute ca HPV cu risc crescut (HPV HR). Aceste modificări celulare se numesc displazie, iar aceste celule modificate au un risc crescut de a deveni canceroase. Alte tipuri de HPV determină negi sau veruci, localizate cel mai frecvent la nivelul mâinilor, picioarelor, în zona genitală și anală, aceste tulpini fiind cunoscute ca HPV cu risc scăzut (HPV LR). Aceste tulpini nu determină de obicei modificări celulare, deci nu se transformă în leziuni canceroase.
Cum se transmite HPV?
HPV se transmite prin contactul cu pielea persoanei afectate prin sărut, sex oral, în timpul contactului sexual. Riscul crește o dată cu numărul de parteneri sexuali.
Care este influența HPV asupra cancerului de col uterin?
Tulpinile de HPV HR (16,18,31,33,45 etc) pot crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Aproape toate femeile cu cancer de col uterin prezintă unul din aceste tipuri de HPV în celulele cervicale. Tulpinile HPV 16 și 18 determină 70 % din cancerele cervicale. Există și alți factori favorizanți ai cancerului de col uterin: imunitatea scăzută, predispoziția genetică sau fumatul. De aceea este importantă efectuarea screening-ului periodic al colului uterin o dată pe an, pentru depistarea rapidă a modificărilor celulare, înainte ca acestea să devină canceroase.
Cum se testează prezența HPV în organism?
Programul de screening de col uterin constă în testul Babeș-Papanicolau și în genotiparea HPV.
Există tratament pentru HPV?
Din păcate nu există un tratament specific pentru vindecarea infecției cu HPV, însă e posibil ca organismul să elimine virusul. Există medicamente imunomodulatoare (Isoprinosine) care, luate perioade îndelungate în cantități mari, să elimine o parte din tulpinile HPV. Dacă virusul a determinat deja leziuni cervicale, acestea pot fi îndepărtate prin excizie cu ansa diatermică, conizație, ablație cu laser sau în cazuri mai grave, prin histerectomie.
Cum se previne infecția cu HPV?
Prezervativul ajută la reducerea riscului de infecție cu HPV, dar nu previne complet contaminarea.
Există mai multe vaccinuri ce pot preveni infecția cu HPV: Cervarix (conține tulpinile HPV 16 și 18), Gardasil (tulpinile HPV 6, 11, 16 si 18), Silgard (tulpinile HPV 6, 11, 16, 18), Gardasil 9 (tulpinile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).
Dr. Roxana MALCOCI – Specialist Obstetrică Ginecologie
CLINICA MEDICALĂ MISAN MED SIBIU
Adresa: Strada Hipodromului Nr. 3B, Sibiu, România
Telefon:
+40 369 801 555
+40 269 245 516
+40 748 200 207
Fax: +40 369 801 805
E-mail:
[email protected]
[email protected]