Ministerul Sanatatii anunta extindere programului de tromboliza intravenoasa, o procedura care da sanse mari de recuperare pacientilor care sufera un accident vascular cerebral. Proiectul pilot s-a derulat timp de 3 ani in 10 spitale din tara iar de la anul se va extinde la nivel national.
„Programul si-a dovedit eficienta, multi pacienti care au beneficiat de tratament interventional in caz de AVC fiind recuperati. Din aceasta cauza, impreuna cu specialistii am decis extinderea acestuia la nivel national. Tratamentul acut farmacologic si interventional reprezinta principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular cerebral.”, sustine Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Sorina Pintea mai spune si ca in prima luna a anului viitor programul va fi derulat intr-un numar de 38 de unitati medicale din intreaga tara. In plus, se are in vedere elaborarea unui protocol terapeutic in vederea organizarii traseului pacientului suspect de AVC precum si procedura de selectie a pacientilor eligibili pentru tratament.
Masurile vin dupa ce s-a constatat o crestere a numarului de cazuri de AVC concomitent cu scaderea varstei la care acestea apar. Specialistii spun ca simptomele specifice accidentului vascular cerebral sunt durerile puternice de cap, amprtelile la nivelul fetei, mainilor si picioarelor, starea de confuzie, pierderea echilibrului, pierderea vederii si/sau aparitia parezelor.