Campania de vaccinare antigripală gratuită pentru sezonul 2018-2019 a debutat în data de 17 octombrie 2018 în județul Sibiu. Cantitatea totală de ser imunizant repartizată județului nostru a fost de 26.620 de doze, din care mai sunt disponibile peste 6.000 de doze.
„Având în vedere faptul că până la acest moment nu a fost confirmat nici un caz de gripă în județul Sibiu, iar numărul total de suspiciuni de gripă înregistrate în acest sezon a fost de 13 cazuri, dorim să reamintim importanța și eficacitatea vaccinării antigripale, mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc. Îndemnăm populația eligibilă la vaccinare, care nu s-a vaccinat antigripal până în prezent, să se adreseze cu celeritate medicilor de familie în vederea consultului și stabilirea administrării vaccinului antigripal, tinând cont că ne aflăm în plin sezon gripal”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Sibiu.
Grupele cu risc includ femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:
* astmul bronșic și alte boli respiratorii;
* diabetul zaharat și alte boli endocrine;
* boli de inimă;
* boli de rinichi;
* boli de ficat;
* boli metabolice;
* boli neurologice;
* obezitate;
* sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Complicațiile gripei pot include pneumonii, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Gripa se raspândește de la o persoană la alta:
1. Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
2. Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.
Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva gripei?
În primul rând, vaccinați-vă împotriva gripei! Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, reducâd foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.
Este bine de știut că vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.