Odată ce devii părinte ești pus în fața unor decizii pe care trebuie să le iei în legătură cu micuțul tău. Acest lucru a dus la dorința unor mame de a alege și apoi de a împărtăși cu ceilalți părinți experiența de a-și purta copiii în sisteme speciale. Au format un grup, întâi pe o rețea de socializare și, ulterior, s-au întâlnit personal. În prezent, sunt în jur de 30 de mame, care se întâlnesc o dată pe lună și pun țara micuților la cale.
Fie că le-au descoperit singure, fie că le-au fost recomandate, odată ce și-au purtat pruncii în acele sisteme de susținere, nu s-au mai putut despărți de ele. În ultimii ani, tinerele mămici au profitat din plin de oportunitățile internetului și ale rețelelor de socializare și au creat adevărate „comunități” atât locale, cât și naționale. Se sprijină reciproc cu sfaturi, informații sau povești motivaționale. Multe dintre ele au trecut limita online-ului și s-au întâlnit personal, în mod organizat.
Situația este valabilă și pentru mămicile pro sisteme de purtat copii. „Întâlnire ne ajută și pe noi să ne cunoaștem, să socializăm și ne bucurăm mult când descoperim că avem atâtea în comun”, spune Ramona Oțetea, de profesie educator. Mămicile sunt de părere că prin aceste sisteme de purtare micuțului îi este bine și mamei,mult mai ușor.
„Sunt aproximativ 10, 15 moduri în care poți purta copilul. Întotdeauna copilul trebuie să stea cu fața către mamă. Dacă este pus invers este intens stimulat de zarva din jur și, mai mult, coloana îi este forțată. Ca totul să fie în regulă, piciorușele tebuie așezate în forma literei M, cu fundulețul mai jos decât genunchii, iar coloana să fie așezată în forma literei C, forma pe care coloana copilului o are la naștere”, mai spune Ramona Oțetea. De altfel, specialiștii atrag atenția că aceste sisteme trebuie alese cu mare grijă, în funcție de vârsta și greutatea copilului, pentru a nu naște probleme de sănătate. Însă, dacă sunt purtați corespunzotor, argumente le sunt solide. De la ușurința cu care pot fi alăptați, ținuți în contact permanet cu atingerile mamei, până la respirație, imunitate, dezvoltarea simțurilor, a mușchilor, dar și a formării caracterului.
Mamele de la Sibiu au format un grup local, foarte bine închegat, cu întâlniri periodice, din care fac parte aproximativ 30 de mămici, însă este deschis oricui. În interiorul grupului, mămicilor li se explică, li se arată, apoi probează sistemele de purtat copiii, ca în final să rămână cu cel mai potrivit pentru ele și bebelușul lor.
De ce să-ți porți copilul la piept?
Argumentele lor cu privire la acest mod de purtare a copilului sunt diverse. „Sunt minunate și crează o legătură specială între mamă și copil. Când îl ții așa, poți acționa imediat, în cazul în care celui mic i se întâmplă ceva rău.
Este ușor să-l vezi, să-l simți. Pe timp de iarnă, este mult mai confortabil și mai cald. Să nu mai vorbim că ai mâinile libere și poți să te desfășori cu micuțul tău la piept. Aceste sistem sunt recomandate prematurilor, pentru că îi ajută în dezvoltare”, mai spune Ramona Oțetea.
„Sistemul pe care l-am avut la început reproducea foarte bine felul în care bebe a stat în burtică. L-am purtat așa încă de când am ieșit din maternitate. Am vrut să-l am mereu lângă mine. Când am ajuns acasă am vrut să-l dau jos și a început să plângă și să se agite. Noaptea, când se trezea plângând, îl băgam în sistem și în maximum 20 de minute adormea. Nu spun că alte sisteme de purtat copilul ar fi greșite, pentru că nu sunt. Numai că așa îți este mult mai ușor”, spune Alexandra Coroian, redactor și mămica unui bebeluș de 8 luni.
„Am văzut aceste sisteme și mi se părea interesant să-mi port copilul mereu în brațe. Mi s-a părut foarte comod.
Apoi am fost pasionată de aceste sisteme. În mo mentul de față am 7 sisteme de purtare și toți cei 3 copii ai mei au beneficiat de ele”, spune Ioana Oltean, psiholog.
„În principiu, sunt în regulă. În acele sisteme de purtat, copiii au o poziție foarte bună, confortabilă și chiar benefică pentru dezvoltarea șoldurilor. Nici coloana mamelor nu pățește nimic. Toate acestea sunt valabile dacă discutăm de persoane și de copii sănătoși, fără probleme medicale”, aprecizat dr. Stelian Banciu, medic primar
ortopedie pediatrică.