Dintre toate fructele, pline de nutrienți, există unele care au o compoziție unică de vitamine, minerale și fibre care stimulează sănătatea creierului și nu doar atât. Este vorba despre mure, care nu au doar un gust delicios, dar consumul lor aduce nenumărate beneficii pentru organism.
Pe timpul verii, murele nu ar trebui să lipsească de pe masa nimănui, iar în sezonul rece, acestea se găsesc în comerț conservate. În compoziția murelor se găsesc vitamine și minerale precum C, K, mangan și sunt bogate în fibre care stimulează activitatea creierului, provocând sațietate, scăderea în greutate și controlul nivelului de colesterol.
Murele sunt pline de vitamina C
O singură cană de mure crude are 30,2 miligrame de vitamina C, transmite Departamentul de Agricultură SUA. Această cantitate înseamnă jumătate din valoarea zilnică recomandată. Vitamina C regăsită în mure, este parte integrantă în formarea colagenului în oase, țesut conjunctiv și vase de sânge. De asemenea, aceasta ajută și la reducerea formării de substanțe cangerigene în organism, acționând ca un antioxidant.
Sunt bogate în fibre
340 g de mure au 60 de calorii, alături de 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă o treime din cantitatea de fibre pe care trebuie să o conumăm într-o zi, potrivit csid.ro Fibrele au un rol benefic pentru organism, însă cei mai mulți oameni nu dau importanță acestui lucru, iar lipsa unei diete bogate în fibre duce la probleme digestive și boli de inimă. Consumul de fibre ajută la reducerea colesterolului și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Sprijină sănătatea oaselor
Manganul care se regăseşte în mure ajută la sănătatea oaselor, dar şi la producţia de colagen, ideală pentru piele şi articulaţii, 340g de mure proaspete conţin o treime din necesarul zilnic de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi care este necesară sănătăţii oaselor.
Stimulează sănătatea creierului
Consumul de fructe de pădure, cum sunt murele, îmbunătățește sănătatea creierului și previne pierderile de memorie cauzate de îmbătrânire, potrivit unei analize a cercetărilor publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry. De asemenea, contribuie la reducerea inflamației creierului, care poate duce la probleme cognitive și motorii comune cu îmbătrânirea.
Murele pot fi ușor de introdus în dietă, la micul de dejun se pot amesteca ovăz și iaurt, iar în sezonul rece, fructele congelate sunt consumate în smoothie cu miere și ghimbir.