Odată cu expirarea stării de alertă, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor fi ridicate, iar utilizarea măştii de protecţie atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie.
Este anunţul făcut marţi de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a mai adăugat că nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice – spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, instituţii publice.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că la intrarea în ţară nu se vor mai solicita certificatul COVID şi certificatul de localizarea a călătorilor.
„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situaţia în care restricţiile care au existat în România să fie ridicate. (…) Se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate. Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a transmis ministrul.
Vom face recomandări ca impactul ridicării măsurilor să nu se soldeze cu creșterea numărului de cazuri. Recomandăm cetățenilor: consultați condițiile de călătorie în alte state, atunci când mergeți în străinătate. Ne regăsim încă în situația unei transmiteri comunitare, cu toate că a scăzut semnificativ numărul de cazuri. Cifrele din ultima vreme ne îndeamnă să fim prudenți.
Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, în unități de învățământ – atât pentru personal didacit și nedidactic, cât și pentru elevi”, a spus ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a vorbit şi despre situaţia persoanelor izolate sau carantinate, dar şi a centrelor de testare.
„Ce se va întâmpla cu izolarea și carantina? Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare este și pentru gripă, de exemplu. Izolarea nu este dublată de control, care va dispărea. Asta nu înseamnă că dacă se confirmă infecția, trebuie să o răspândim.
În privința carantinei, este nevoie de o decizie CNSU și așteptăm să găsim o soluție dacă ea va continua sau nu. Când cineva are diagnostic pozitiv, automat se izolează și primește concediu medica.. Să respecți condiția izolării nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice, ci este ceva de bun simț. Testarea rămâne o componentă esențială pentru controlarea infecției.
Nu putem spera la o reducere a numărului de cazuri prin diminuarea testării. Și procentul de pozitivare a scăzut, de la 35% la 10% săptămâna aceasta, așa că menținem capacitatea de testare, inclusiv în centrele de prelevare din București și în celelalte câteva județe în care mai sunt. „, a mai explicat Rafila.