Românii au descoperit o nouă „soluție” cu care încearcă să scape de Covid-19, dar așa cum ne-au obișnuit deja, este vorba despre substanțe periculoase, cumpărate din surse dubioase. Autoritățile au fost nevoite să ceară platformelor de anunțuri să interzică vânzările de medicamente neautorizate, deoarece acestea pun în pericol sănătatea oamenilor.
Cel mai mare site de anunțuri din România a decis să blocheze anunțurile care aveau ca obiect vânzarea de Arbidol și Arbivir, două medicamente importate ilegal din zona Rusiei, via Moldova sau Ukraina. Site-ul spune că „a sesizat un interes crescut al utilizatorilor, în ultimile două luni, pentru comercializarea medicamentelor Arbidol și Arbivir. Între 1 octombrie și 7 noiembrie 2021 au au fost peste 8.000 de căutări pentru aceste două medicamente”.
Din acest motiv, platforma a decis „să blocheaze și să elimine în mod proactiv aceste anunțuri prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online”.
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a anunțat public că Arbidol și Arbivir nu sunt autorizate în țara noastră și că administrarea acestor substanțe poate pune în pericol sănătatea și chiar viața.
ANM spune că nicio companie farmaceutică nu a depus vreo cerere de autorizare, astfel că nu poate autoriza sau verifica un medicament pentru care nu a fost depus o cerere.
Cele două medicamente conțin o substanță activă cunoscută sub numele de umifenovir, folosită în China și în Rusia pentru tratarea Covid. Substanța a fost folosită anterior pentru tratarea virozelor de iarnă, a gripelor A și B.
Agenția Națională a Medicamentului subliniază că, potrivit prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, „niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.
Unul dintre clienții români care au folosit cele două medicamente este Marcel Ciolacu, care a cumpărat „de la o doamnă din Moldova” antivirale pentru rudele lui care s-au infectat cu Covid.
Medicamentul umifenovir nu are prea multe studii clinice realizate pentru confirmarea efectelor terapeutice, cele care există fiind nerelevante. Unul dintre acestea menționează că „Umefenovir nu afectează timpul și modul de îmbunătățirea a stării clinice și a mortalității, nu scade nevoie de ventilație mecanică, nu are efecte în scurtarea duratei în cazul îmbolnăvirilor cu Covid-19”. SURSA: sciencedirect.com
Toate studiile existente în publicațiile de specialitate sunte realizate de medici și cercetători ruși și au ca scop stabilirea eficacității umifenovir în reducerea simptomelor și a morbidității în cazul gripei. Nu există niciun studiu care să sublinieze orice efect pozitiv în tratarea Covid-19. Pentru tratamentul gripei, medicii ruși spun că medicamentele cu umifenovir trebuie adminsitrate în primele 36 de ore de la apariția simptomelor, pentru a avea efecte semnificative.