0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Medicul specialist medicină internă dr. Diana Bălășoiu consultă la Clinica ARCADA

Cele mai citite

La Clinica ARCADA medici specialiști noi, completează echipa alăturându-se specializării de oftalmologie, specializarea de medicină internă. Alături de Dr. Florina Bolta, medic specialist medicină internă, nou intrată în colectivul ARCADA și Dr. Diana Bălășoiu, medic specialist medicină internă va avea la clinică atât consultații taxabile cât și consultații suportate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Stăm de vorbă cu Dr. Diana Bălășoiu, medic specialist medicină internă, despre o cunoscută afecțiune tratată și supravegheată cu pricepere și succes, și anume despre hepatita cronică virală B, tabloul clinic al bolii, factorii de risc pentru transmitere, dar și despre tratament.
Hepatita cronică virală B este estimată a fi a 10-a cauză de deces în lume, peste 350 milioane persoane purtătoare de Ag HBs pe glob. România se află în zonele de prevalență medie (aprox. 6%). Hepatita virală B este o boală heterogenă care poate evolua către diferite forme de infecție cronică. Aceasta este responsabilă pentru morbiditatea și mortalitatea crescute determinate de VHB, ciroză, insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular. Aproximativ 25% dintre persoanele cu hepatită cronică mor prematur din cauza cirozei sau a cancerului hepatic. Riscul unei persoane cu infecție cronică de a dezvolta carcinom hepatocelular este de 12 până la de 300 de ori mai mare față de populația indemnă.
Dr. Diana Bălășoiu ne-a făcut tabloul clinic al bolii, care variază de la asimptomatic până la simptome și semne de suferință hepatică activă, manifestându-se prin tulburări dispeptice: scăderea apetitului, greață, vărsături bilioase, balonări postprandiale, intoleranțe alimentare, tulburări de tranzit, jenă în hipocondrul drept (postprandial, după eforturi fizice) – hepatomegalie (ficat cu consistență crescută, sensibil la palpare), creșterea în volum a splinei, tulburări neuropsihice: astenie fizică, intelectuală și sexuală, somnolență sau insomnie, cefalee, sângerări minore (gingivoragii, epistaxis, hematoame la traumatisme minime), icter (colorația galbenă a sclerei, tegumentelor).
Care sunt factorii de risc pentru transmiterea VHB?
Virusul se transmite frecvent parenteral, în general prin sânge sau produse de sânge contaminate. Depistarea de rutină a AgHBs (antigenul de suprafață) în sângele provenit de la donatorii de sânge a diminuat spectacular incidența infecției post-transfuzionale cu VHB, dar transmiterea prin acele utilizate în comun de toxicomani rămâne o problemă importantă. Un risc crescut îl are și personalul spitalicesc care vine în contact cu sângele. De asemenea instrumentele chirurgicale insuficient sterilizate pot fi surse de infecție la adult.
Care sunt metodele de screening?
Depistarea  timpurie a infecţiei virale este primul pas pentru prevenirea afectării severe a ficatului. Dacă crezi că ai putea avea un risc să fii infectat, chiar dacă nu ai simptome, e important să efectuezi câteva analize de sânge. Numeroase cazuri de hepatita virală B apar sporadic fără a se cunoaște sursa infecției. În faza de început, hepatita mimează o varietate de sindroame virale nespecifice și este dificil de diagnosticat. Pacienții anicterici suspectați de hepatită pe baza factorilor de risc sunt testați inițial prin teste funcționale hepatice nespecifice, inclusiv transaminazele, bilirubina și fosfataza alcalină.
Testarea este rapidă, simplă şi constă în efectuarea anumitor analize de sânge: Ag HBs: este antigenul de suprafaţă al virusului hepatitei B , primul marker viral detectabil în ser.
Prezența AgHBs indică faptul că o persoană este contagioasă, indiferent dacă infecția este acută sau cronică. Anticorpii anti-HBc apar în primele 6 luni de la infecția acută (pot apare ocazional și în cursul episoadelor de reactivare a infecției cornice)
Care este tratamentul pe care îl recomandați bolnavilor de hepatită virală B?
Stabilirea diagnosticului este primul gest terapeutic. Acesta se face pe baza semnelor clinice evolutive, biochimice. Se recomandă măsuri igieno-dietetice, tratament medicamentos individualizat. Hepatita se manifestă rareori, însă această boală poate ucide. De aceea eu recomand tuturor celor care au cele mai ușoare semne să se investigheze.
“Hepatita cronică rămâne ascunsă celor care nu o caută.”
Testează-te! Sănătatea are prioritate!
Programări la tel. 0740.095 951
Strada Bârsei 8, Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect