2.4 C
Sibiu
vineri, februarie 7, 2025

Microplastice în creier: creștere alarmantă a contaminării în ultimii ani

Cele mai citite

Un studiu recent publicat în Nature Medicine arată că nivelul microplasticelor descoperite în creierul uman a crescut cu 50% între 2016 și 2024.

Cercetătorii de la Universitatea New Mexico au analizat probe din creierul a 52 de persoane decedate și au găsit particule de plastic în toate mostrele examinate.

Descoperirea confirmă temerile oamenilor de știință că microplasticele pot trece de bariera hematoencefalică, mecanismul care protejează creierul de substanțe nocive. Mai îngrijorător este faptul că probele recoltate de la pacienți diagnosticați cu demență conțineau cantități mai mari de microplastic comparativ cu cei fără această afecțiune.

Cele mai frecvente tipuri de plastic identificate sunt utilizate în ambalaje alimentare și produse de uz casnic. Deși impactul asupra sănătății este încă incert, cercetările sugerează posibile legături între prezența microplasticelor în organism și boli grave precum cancerul, infarctul sau problemele respiratorii. Oamenii de știință subliniază necesitatea unor studii mai ample pentru a înțelege pe deplin riscurile.

„Prezența microplasticelor fusese deja identificată în sângele uman, în plămâni, placentă sau laptele matern, dar faptul că aceste particule pot trece de bariera hematoencefalică este îngrijorător”, a declarat Bethanie Carney Almroth, cercetător implicat în acest studiu, potrivit viata-medicala.ro.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Santorini, sub stare de urgență după sute de cutremure

Autoritățile elene au instituit joi stare de urgență pe insula Santorini, după o serie de cutremure care au zguduit...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect