Microplasticele pe care le inhalăm pot prezenta riscuri grave pentru sănătate. Aceste particule se depun în cavitatea nazală și orofaringe, afectând astfel, căile respiratorii.
Un studiu publicat de American Institute of Physics (AIP) arată că oamenii ar putea inhala aproximativ 16,2 fragmente de microplastic în fiecare oră. Aceste microplastice sau resturi minuscule prezente în mediul înconjurător generate de degradarea produselor din plastic – conţin de obicei substanţe toxice.
Cercetătorii au dezvoltat un model computerizat bazat pe dinamica fluidelor pentru a analiza circulaţia şi depunerea microplasticului în căile respiratorii superioare, relatează Science Daily şi Agerpres. Particulele au avut tendinţa de a se depune în cavitatea nazală şi orofaringe.
„Milioane de tone de astfel de particule de microplastic au fost găsite în apă, aer şi sol. Producţia globală de microplastic este în creştere, iar densitatea microplasticului din aer creşte semnificativ. Pentru prima dată, în 2022, studiile au descoperit microplastice în căile respiratorii umane, ceea ce creşte nivelul de îngrijorare cu privire la riscurile grave pentru sănătatea respiratorie”, a declarat autorul Mohammad S. Islam.
Autorii au notat că studiul lor demonstrează îngrijorarea reală faţă de expunerea şi inhalarea microplasticelor, mai ales în zonele cu niveluri ridicate de poluare cu plastic sau cu activitate industrială intensă.