-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Mihaela Stroe, doctor în sociologie: Cum să ne simplificăm viața

Cele mai citite

Trei recomandări pentru a ne organiza viața mai bine
Pentru mulți dintre noi, ritmul vieții a devenit prea complicat, iar presiunea resimțită ca urmare a numeroaselor sarcini pe care ni le asumăm, de-a dreptul copleșitoare. Astfel, apare tot mai frecvent ideea de simplificare a vieții, printr-o organizare tot mai eficientă și prin renunțarea la unele dintre obiceiurile care ne cresc gradul de oboseală. Ce presupune reîntoarcerea la simplitate și la esența ființei noastre și cum ne putem gestiona timpul și energia pentru lucrurile cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi ne spune Mihaela Stroe, doctor în sociologie, speaker, autor și coach.
 
Ce înseamnă să trăiești simplu? Practic, care sunt beneficiile unui demers de simplificare a vieții?
Să trăiești simplu înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi, pentru că suntem unici, originali și irepetabili. Îi îndemn pe toți cei care vor citi acest interviu să își răspundă singuri la întrebarea „Ce înseamnă să trăiești simplu?”.
Pentru mine beneficiile simplificării vieții mele, adică să trăiesc prin asumarea responsabilității față de viața mea și fără vinovăție, sunt:
–         Trăiesc în armonie cu valorile personale (sănătate, libertate, familie, excelență, contribuție);
–         Trăiesc în prezent;
–         Trăiesc cu bucurie;
–         Mă simt împlinită ca femeie și ca mamă;
–         Sunt sănătoasă și voioasă.
Ce consideri că ne complică cel mai mult existența, unde apar cel mai frecvent surplusurile sau blocajele?
Existența noastră este complicată de mintea noastră, mai precis de setarea noastră mentală, de convingerile limitative pe care le „împrumutăm” de la alții (părinți, colegi, profesori, societate, mass-media etc.).
Alături de convingerile limitative sunt blocajele emoționale, care ne țin pe modulul de supraviețuire, de „îngheț” al creierului nostru și așa cum NU acționăm.
Rămânem ancorați în starea de victimă și ne lamentăm. Așa luăm decizii conduși de frică, de vinovăție și ne complicăm singuri viață.
Cum să începem acest proces de simplificare, care sunt primii pași în acest sens și cum evaluăm corect stadiul în care ne aflăm?
Primul pas este să descoperi ce NEVOI ai tu: emoționale, financiare, fizice, relaționale. Descopăr alături de clienții mei că, de cele mai multe ori, din păcate, mai degrabă știu ce NU vor. Și mai ales în cazul femeilor, e mult mai ușor să știi nevoile celorlalți din familie decât ale tale.
Al doilea pas este să începi să spui NU la tot ceea ce nu este în concordanță cu valorile tale și principiile tale de viață. Știu că e provocator pentru că nu suntem educați să ne cunoaștem pe noi, ce ne face bine și ce nu. Este cel mai dificil pas și mulți oameni cu care lucrez momentan descoperă pe platforma online de învățare experiențială MS TRIBE cum să spună NU într-un mod asertiv. Adică să-și exprime cu ușurință punctul de vedere și nevoile.
Cum evaluăm stadiul în care ne aflăm? Ne uităm în interiorul nostru la starea emoțională pe care o avem, la senzațiile din corpul fizic, la gândurile noastre:
– Când ne simțim bine în pielea noastră, suntem bucuroși, simțim armonie, calm, confort psihologic, pace interioară, suntem pe drumul cel bun! Ne-am simplificat viața și mergem înainte pe acest drum, pentru că suntem parcă „mai ușori” ca un fulg.
– Când trăim opusul acestor stări, adică haos, confuzie mentală, tristețe, deznădejde, frustare, supărare etc., suntem în „coșmarul” vieții. Viața mi se pare grea, cred că nu merit, simt vinovăție, îmi este teamă să nu fiu considerat egoist dacă mă gândesc doar la mine.
Dacă aplicăm cu seriozitate și sinceritate pașii 1 și 2, ieșim din coșmar și intrăm pe o altă vibrație, cea a oamenilor care își asumă singuri responsabilitatea pentru viața lor. Este  foarte greu să dai o rețetă pentru toți oamenii. Eu în cărțile mele prezint călătoria mea și ce a funcționat pentru mine. Însă fiecare e resposabil să aleagă ce e bine pentru el!
Ce sfaturi ai pentru a ne ajuta să scăpăm de tumultul și agitația cotidiană, de lipsa de concentrare și de oboseală?
Am câteva sugestii simple, pe care le poate pune în practică oricine, dacă vrea să scape de agitație, de lipsa de concentrare și de oboseala cronică:
–         Stat cât mai mult timp în natură, plimbări în aer liber;
–         Exerciții de respirație conștientă;
–         Hidroterapia: dușuri, după lucrul îndelungat la calculator și folosirea telefonului mobil, spălat mâinile cu apă rece de la coate în jos;
–         Ascultă muzica preferată;
–         Citește cărțile care te încarcă energetic;
–         Meditația, rugăciunea;
–         Alimentație care să îți dea energie, momente de detoxifiere;
–         Odihnă și somn;
–         Tehnici de relaxare preferate: Tai-Chi, QiQong, etc.
Cum să ne protejăm timpul și libertatea?
Timpul este viața noastră, iar libertatea este dreptul nostru natural. Ambele depind de noi, de modul în care NOI ne valorizăm aceste resurse fundamentale. Din păcate, de multe ori, le oferim „gratuit”, fără să cerem ceva în schimbul lor, pentru că nu am fost educați să le folosim în avantajul nostru.
Eu le recomand cititorilor să fie foarte atenți cum își consumă timpul și energia și la ce fel de activități fac de când se trezesc până la somn. De aceea e nevoie să îți pui într-o listă activitățile și să le evaluezi zilnic/săptămânal/lunar în funcție de prioritățile importante pe care tu le stabileșți prin negociere cu tine. Dacă ceva nu se aliniază cu prioritățile TALE, e nevoie să le elimini, să dispară din focusul tău și să îți dezvolți capacitatea de a-ți recalibra ziua ta.
Eu, spre exemplu, îmi trec prima dată în agenda toate activitățile care îmi dau valoare pentru toată viață: ce obiceiuri bune am pentru sănătate, pentru ridicarea energiei, pentru învățare continuă și pentru a menține relații armonioase cu cei dragi mie.
Cel mai bine este să dedicăm copiilor/familiei primele 15-30 de minute când ajungem acasă de la lucru, indiferent de rolul pe care îl avem. Atunci, cei dragi se simt valorizați și li se încarcă „ceașca” cu energie
Se spune că cei mici ar fi mult mai fericiți dacă părinții le-ar dedica jumătate din bani și de două ori mai mult timp. În acest proces de simplificare a vieții, cum să eficientizăm timpul de calitate petrecut alături de copii și familie?
Cred că prin cultivarea stării de prezență și focus pe copii/familie. Datorită acestor distractori de la momentul prezent, care sunt tot mai mulți (cum ar fi telefon, tabletă, televizor, etc.), noi ne-am pierdut din starea de prezență reală, când interacționăm cu copiii/familia.
Cel mai bine este să dedicăm copiilor/familiei primele 15-30 de minute când ajungem acasă de la lucru, indiferent de rolul pe care îl avem. Am observat că atunci cei dragi se simt valorizați, primesc toată atenția noastră și li se încarcă „ceașca” cu energie, pentru că ne simt cu adevărat aproape de ei.
Pot să va dau un exemplu cum am învățat eu să-mi cultiv această stare de prezență de la fiul meu, Filip: când își făcea lecțiile, eu nu aveam suficientă răbdare și citeam pe telefon diferite articole salvate. Filip mi-a spus de câteva ori „Mama, nu eșți atentă la mine!” cu ton de reproș. Avea dreptate. Așa am luat decizia personală să nu mai țin telefonul cu mine atunci când sunt cu Filip, indiferent de ce activitate avem împreună. Sunt doar eu cu el. Prezență 100%!
În final, te rog să ne oferi câteva recomandări despre cum să rămânem organizați.
Oamenii care sunt organizați, în opinia mea, nu pierd vremea. Prima recomandare este legată de folosirea unei agende (fie online, fie offline, cum preferă fiecare). Acolo sunt trecute activitățile importante, obiectivele, termenele limită. Acum sunt multe modele de agende deja pregătite pentru tine, cu categorii speciale, doar să le completezi cu datele tale.
Cu cât amâni să faci o acțiune, cu atât îți va fi mai dificil să o pui în practică. Evită amânarea și folosește-ți voința să acționezi. Va fi cel mai bine pentru tine!
A doua recomandare este legată de amânarea lucrurilor. Dacă ești o persoană organizată, nu amâni. Cu cât amâni să faci o acțiune, cu atât îți va fi mai dificil să o pui în practică. Evită amânarea și folosește-ți voința să acționezi. Va fi cel mai bine pentru tine!
A treia recomandare este să te decizi ce lucruri îți sunt necesare acasă, la birou, în vacanță etc. și să le păstrezi doar pe acelea. Cu adevărat! Când ai mai puține lucruri de aranjat, ordonat, te simți mult mai liber și mai bine decât să îți consumi timp prețios aiurea cu lucrurile de care nu ai deloc nevoie.
Tot pentru a fi organizați este benefică focusarea pe o singură sarcină. Creierul nostru funcționează după regula: „beneficii maxime, efort minim”. Când facem multi-tasking, ne complicăm singuri viața, devenim mult mai stresați și ne pierdem eficiența și organizarea. Suntem deci mai puțin productivi!
În final, ultima recomandare este legată de faimoasa listă TOP 3 FOCUS făcută zilnic sau, și mai bine, de seara pentru a doua zi. E nevoie să-ți pui în scris care sunt cele mai importante 3 acțiuni pe care vrei să le realizezi în acea zi. Este remarcabil acest obicei, pentru că îți aduce claritate mentală și multă multă energie când știi ce ai de făcut.
Mult spor la organizare!
 
Idei pentru a-ți proteja timpul

  1. Pune-ți lucrurile în ordine

Asigură-te că toate lucrurile din casa ta au un loc al lor, ca să nu pierzi timp căutându-le, mai ales dacă ești în întârziere. De exemplu, cheile de la mașină, geanta, telefonul mobil, cardurile, pașaportul, permisul de conducere, agenda etc. trebuie să fie ținute tot timpul în același loc, pentru a le găsi imediat.

  1. Nu-ți supraîncărca programul

Nu subestima niciodată timpul de care ai nevoie pentru a face un anumit lucru. Atunci când programezi întâlniri, personale sau de afaceri, acordă-ți destul de mult timp între ele, iar când estimezi durata oricărei activități, mai adaugă 30 de minute. Acest lucru îți permite să fii acoperit pentru eventualele prelungiri.

  1. Termină ce ai început

Nu sări de la o activitate la alta – încearcă tot timpul să termini o sarcină înainte de a trece la alta. Păstrează-ți concentrarea și continuă să lucrezi la ce ai de făcut, chiar dacă devine plictisitor, altfel te vei trezi cu o mulțime de treburi terminate doar pe jumătate. De aceea, fă o listă cu toate treburile pe care le ai de terminat și de care trebuie să te ocupi (indiferent cât de mici) și rezolvă-le. Este mult mai eficient să termini câte o sarcină pe rând, decât să faci mai multe lucruri în același timp.

  1. Angajează uneori un ajutor

Dacă muncești din greu ca să câștigi mai mulți bani și să-ți asiguri o viață mai bună, rezervă o parte din acești bani pentru a-ți simplifica existența și de a te elibera de obișnuitele treburi ale casei. Cumpără-ți niște timp liber. Nu privi angajarea unui ajutor ca pe o extravaganță, ci ca pe o necesitate!
(Sursa:  Naomi Saunders, consultant din Marea Britanie în probleme de simplificare și reorganizare a activității)

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Diana Șoșoacă: Îl susțin pe Călin Georgescu dacă va ajuta S.O.S să ocupe Parlamentul și voi fi numită prim-ministru

Preşedintele Partidului S.O.S. România, eurodeputatul Diana Şoşoacă, a declarat, luni, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect