3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ministerul Sănătății vrea să crească gradul de siguranță al apei potabile

Cele mai citite

Ministerul Sănătății propune o serie de măsuri care să crească gradul de siguranță al apei potabile.

Unul din trei români consumă apă din „surse neverificate din punct de vedere al calității”. Printr-un proiect de OUG lansat în dezbatere publică, ministerul propune mai multe măsuri prin care se urmărește creșterea accesului la sistemele de aprovizionare cu apă potabilă dar și a gradului de siguranță al apei de la robinet.

Acest proiect transpune, de fapt, Directiva Europeană din 2020, privind calitatea apei destinate consumului uman, care are ca termen-limită 12 ianuarie 2023, potrivit Ziarul Evenimentul.

„În contextul în care, pe de o parte se folosesc tot mai multe substanțe în industrie și în viața de zi cu zi, care, în final ajung să contamineze într-o măsură mai mare sau mai mică resursele de apă, iar pe de altă parte se studiază din ce în ce mai mult prezența și impactul acestora asupra sănătății umane, în prezent nu mai putem afirma că apa potabilă este corespunzătoare din punct de vedere al calității pentru consumul uman, dacă ne limităm la parametrii de calitate stabiliți în anul 1998”, spun reprezentanții MS în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Legionella pneumophila

Riscul de contaminare a apei potabile cu Legionella pneumophila (bacterie care poate provoca o infecție gravă, cunoscută și ca boala legionarului – infectarea se poate face pe cale respiratorie sau prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat) și cu plumb este considerat important la nivelul întregii Uniuni Europene.

Țevile de plumb

Printre cerințele de siguranță privind sistemul de distribuție interioară, se numără și identificarea și înlocuirea componentelor de plumb din instalații, precum și evaluarea și gestionarea riscurilor generate de plumb, potrivit 360medical.ro.

Valoarea maximă admisă pentru plumb, așa cum a fost stabilită în proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului, este de 10 μg/l, dar „măsurile întreprinse trebuie să conducă la atingerea valorii de 5 μg/l până la 1 ianuarie 2036”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect