15.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 18, 2025

Ministrul Sănătății anunță că lipsa medicilor poate fi rezolvată în cinci ani

Cele mai citite

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că actuala criză de medici ar putea fi rezolvată printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Criza de specialiști se resimte mai accentuat în ultimul an în spitalele din România. Epuizarea medicilor rămași în activitate și decizia altora de a pleca în străinătate, îngreunează munca din spitale.

Din cei 55.000 de medici câți se află în țară la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Cele mai mari deficiențe se găsesc în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, potrivit 360medical.ro

Politică de resurse umane, o soluție

„Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă.

Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

100 de medici veniți în spitalele din nord

„Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu puternic la o anexă. UPDATE/ Zeci de păsări au ars, anexa a fost distrusă

UPDATE: Incendiul a fost lichidat. Din nefericire, anexa gospodărească cu o suprafață totală de 90 de metri pătrați, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect