Ioana Mihăilă, noul ministru al sănătății în Guvernul Cîțu, a făcut o afirmație care ar putea descrie cel mai bine incertitudinea privind impactul real al pandemiei de coronavirus în România. „S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie” a spus ministrul, referindu-se la acuzațiile care s-au dovedit nefondate făcute anterior.
Numărul incert de decese produse de COVID este unul dintre subiectele la care s-a referit Ioana Mihăilă, ministrul al sănătății, într-un interviu la Europa FM. Ea a spus că erorile privind decesele au avut drept cauză fie raportarea greșită, fie înregistrarea incorectă în diverse baze de date. Nu a vrut însă să dea cifre: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.
La Ministerul Sănătății a fost inițiat un control privind modul în care sunt raportate decesele, după ce fostul ministru, Vlad Voiculescu a acuzat că ar fi ascunse foarte multe decese, însă acuzațiile au fost făcute chiar în zilele în care era demis de premierul Cîțu. Ulterior, s-a dovedit că secretarul de stat Andreea Moldovan încercase să constituie un grup de control, dar fără a respecta legislația privind atribuțiile miniștrilor, iar acest lucru se făcuse chiar în ziua demiterii lui Voiculescu.
Mihăilă a fost întrebată, miercuri seară, la Europa FM, despre raportul privind decesele COVID şi s-a referit doar la cel preliminar, prezentat deja, afirmând că acesta arată că raportarea în diversele baze de date nu a dat rezultate similare, scrie News.ro. Ea a evitat din nou să spună despre ce diferențe ar fi vorba.
Minsitrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a mai vorbit în cadrul interviului despre măsurile de relazare ce ar putea fi luate de autorități pe măsură de scade incidența COVID. Renunțarea la mască în spații deschise ar putea fi printre primele astfel de măsuri, dar nu și la evenimente care presupun aglomerație.
”De exemplu, purtarea măștii în spațiile deschise, neaglomerate, este o situație în care riscul de transmitere este unul redus. Și atunci, probabil, aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în zonele în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori. La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere datorită prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”.