Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat în timpul vizitei sale din județul Sibiu că este o chestiune de săptămâni sau „puține luni”, până când tulpina Delta va fi predominantă în România. Medicii care nu se vaccinează vor fi obligați să se testeze pe cheltuiala proprie, periodic, a mai spus ministrul.
Ioana Mihăilă, al doilea ministru al Sănătății din Guvernul Cîțu, a vizitat județul Sibiu, unde a avut o serie de întâlniri cu medicii de familie și cu reprezentanții DSP. Mihăilă a vaccinat mai multe persoane la Porumbacu de Jos, în cadrul unui cabinet mobil organizat de DSP pentru vaccinarea persoanelor din mediul rural.
Minsitrul Mihăilă a discutat cu medicii de familie pe tema vaccinării, dar și pe marginea sumelor pe care guvernul le va acorda cabinetelor prin PNRR.
„Am avut întâlnire cu medicii de familie din Sibiu, am discutat atât despre campania de vaccinare și despre implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare și vreau să le mulțumesc public că există din ce în ce mai mulți medici de familie care vaccinează la cabinet, pe lângă cei care se implică în vaccinarea la nivelul centrelor”, a spus Mihăilă. „Medicii de familie vor beneficia de finanțare prin PNRR. Sunt vizate minim 3000 de cabinete de medicină de familie. Finanțarea are ca scop asigurarea cabinetelor, în special cele din mediul rural, cu dotări pentru a putea să deruleze un pachet de servicii medicale de bază cât mai aproape de pacient.”
Ministrul Ioana Mihăilă a subliniat pericolul pe care îl reprezintă noua tulpină, botezată Delta de specialiști, a virusului SARS-COV-2. Aceasta va deveni, fără îndoială, predominantă și în România, susține ministrul, pe baza evaluărilor făcute de minister.
„Ne dorim să creştem rata de imunizare şi procentul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual, în care vedem că, în anumite ţări, tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de multă îngrijorare la ce se întâmplă şi cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpina Delta şi atunci cumva aş vrea să transmitem împreună acest mesaj că vaccinarea este cea care ne protejează, că încă nu am scăpat de pericol şi din nou vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cele prin care am trecut”, a declarat ministrul.
Ea a spus că nu vrea să facă estimări exacte, dar crede că „durata până la care tulpina Delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă. Este vorba despre mai multe săptămâni sau mai puține luni până când și la noi tulpina Delta va deveni predominantă”.
Ioana Mihăilă a făcut apel din nou la români să se vaccineze. „Cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm. Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”.
Referitor la necesitatea ca personalul medical să se vaccineze, în contextul în care procentul celor vaccinați este încă redus, Mihăilă a mai spus că „personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează”.
„Avem în principal în gând pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a mai declarat Ioana Mihăilă.