Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că medicii de familie vor putea acorda asistență refugiaților din Ucraina, iar dacă vor exista probleme de natură birocratică în ceea ce privește înregistrarea și decontarea serviciilor medicale, vor fi rezolvate.
Alexandru Rafila a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că biroul de la Bucureşti al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a contactat o mie de medici de familie pentru a-i informa că pot oferi asistență medicală refugiațiilor din Ucraina.
„Am vorbit cu colegii de la biroul OMS din Bucureşti, au contactat, înţeleg, peste o mie de medici de familie, să vedem câţi răspund. Oricum, în zilele următoare o să invităm reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie. Trebuie sa fie un efort al tuturor şi dacă sunt probleme – pentru că trebuie să rezolvăm şi aceste probleme de natură birocratică privind înregistrarea şi decontarea serviciilor medicale pentru refugiaţii ucraineni, o vom face. Astăzi chiar am o întâlnire cu doamna preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi voi aborda acest subiect încât şi medicii de familie care au cabinete în România să poată să primească în număr cât mai mare aceşti refugiaţi, dacă au probleme de sănătate simple, care nu necesită asistenţă medicală spitalicească”, a afirmat Alexandru Rafila.
Medicii de familie trebuie să fie de acord cu acceptarea ucrainenilor
Decontarea serviciilor medicale pentru refugiați ar putea fi posibilă prin înregistrarea unui număr unic pe care aceștia îl vor primi: „Putem să punem la dispoziţie lista cabinetelor de medicină de familie care acceptă să primească aceşti refugiaţi, dar întâi trebuie să îşi dea acceptul, să rezolvăm problemele de natură administrativă, dacă există. Nu ştiu în momentul de faţă să vă răspund dacă există sau nu probleme legate de decontarea serviciilor. Din câte ştiu eu şi din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, refugiaţii, dacă solicită servicii medicale primesc un număr unic de identificare şi pe baza acelui număr s-ar putea deconta serviciile medicale. Dar rămâne să confirmăm acest lucru”, a transmis ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Rafila precizează că medicii de familie pot vorbi cu pacienții ucraineni în limba engleză: „Limba engleză ştiţi bine că este la îndemână în multe situaţii. E greu de crezut că în afara acestor centre specializate unde există translatori, pentru că sunt centre integrate, oferă mai multe tipuri de servicii, vor putea să existe translatori în fiecare judeţ sau la fiecare cabinet de medicină de familie. Dar cred că se găsesc soluţii sau dacă este o situaţie de urgenţă, atunci pot fi îndrumaţi către Unităţile de primiri urgenţă, dacă este o situaţie mai serioasă”.