Mersul pe jos după masă ar putea preveni numeroase boli, printre care și diabetul de tip 2. O publicație în revista Sports Medicine arată că, mișcarea după masă încetinește apariția bolilor de inimă, ajută la digestie și îmbunătățește starea de spirit.
Ideea că după o masă copioasă trebuie un somn odihnitor a fost des întâlnită în rândul oamenilor la nivel mondial. Totuși, o cercetare publicată de Top Sante, demonstrează contrariul. Mersul pe jos timp de câteva minute după masă are numeroase beneficii asupra corpului, cum ar fi: contribuie la prevenirea diabetului și a bolilor de inimă.
Mișcarea previne diabetul
Astfel, specialiștii în sănătate au studiat rezultatele a şapte anchete prealabile, care vizau nivelul glicemiei după fiecare masă, precum şi influenţa activităţii fizice asupra acestuia. Subiecții au fost rugați să servească masa, iar unii dintre ei au rămas în picioare, fără să se miște, timp de câteva minute. Ceilalți au fost îndemnați să iasă la o plimbare și să facă mișcări moderate.
Subiecţilor din ambele loturi li s-a evaluat apoi nivelul glicemiei, iar rezultatele au demonstrat că subiecții care au făcut mișcare după masă aveau un nivel mai scăzut de glicemie, față de cei care au rămas nemișcați.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Exercițiile fizice după mesele principale menține inima sănătoasă. Potrivit unui studiu apărut în Current Opinion in Cardiology, mersul pe jos sprijină sănătatea cardiovasculară, circulația și tensiunea arterială.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că tinerii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani ar trebui să acumuleze zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, în timp ce adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de aerobic de intensitate moderată pe tot parcursul săptămânii.
Ajută digestia
Experții în sănătate consideră că efortul îmbunătățește digestia datorită efectelor antiinflamatoare și facilitează tranzitul intestinal ca a absorbției nutrienților.