Medicii de familie exprimă nemulțumirea față de diminuarea cu 25% a alocării bugetare pentru anul 2024, în comparație cu anul precedent, conform unui comunicat de presă emis de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).
În contextul unui sistem sanitar considerat nefuncțional, această reducere este percepută ca o lipsă de susținere pentru medicina de familie, sector care reprezintă singura cale de acces la populația generală și de intervenție în starea de sănătate a întregii comunități, conform declarațiilor din comunicat.
Membrii SNMF susțin că fiecare pacient din România are dreptul la serviciile de medicină de familie și atrag atenția asupra deficitului major de medici de familie existent. Diminuarea veniturilor cabinetelor medicilor de familie prin aceste măsuri ar contribui la accentuarea acestui deficit și ar pune în pericol funcționarea Centrelor de Permanență, care deja se confruntă cu probleme financiare.
„Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații. Ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie. Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menționate mai sus, va agrava și mai mult acest deficit. Totul, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie – decembrie. Suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe”, se arată în comunicat.
De asemenea, SNMF evidențiază că toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite doar 40% din suma cuvenită pentru luna noiembrie. În contextul acestor provocări, organizația solicită guvernanților adoptarea de măsuri pentru remedierea situației și atrage atenția asupra riscului ca o reducere suplimentară a finanțării să contribuie la colapsul sistemului de medicină de familie în România.
„Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate…Ne exprimăm certitudinea şi totodată speranța că decidenții politici din România vor avea înțelepciunea de a nu afecta şi mai grav situația sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanțării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical”, se precizează în comunicatul citat.