Chiar dacă aparent situația pandemiei este una stabilă, fără semne că lucrurile ar putea evolua spre un val cinci în aceste zile liniștite de dinaintea Crăciunului, totuși numărul de cazuri începe să crească discret, în tăcere, pregătindu-se parcă pentru un nou val.
Graficele realizate de specialiști pe baza evoluției numărului de cazuri din ultimele zile includ și numărul R de reproducție. Acesta indică rata de multiplicare a infecției de la o persoană la cele din jurul său. Dacă rata este supraunitară, înseamnă că un bolnav transmite boala la x persoane (dacă rata e 2, la două persoane), iar boala se află pe val de creștere. Dacă rata e subunitară, înseamnă că răspândirea este în scădere. În ultimele mai bine de 60 de zile, numărul R a fost subunitar, pentru că a scăzut începând din 15 octombrie până pe 13 – 14 noiembrie, ajungând la 0,7 aproximativ, după care a început să crească. Potrivit datelor publicate de cei de la Graphs.ro, în acest moment numărul R se apropie de 1, ceea ce înseamnă că de peste 10 zile este în creștere. Ca orice val epidemiologic, așa cum s-a văzut și în vară – toamnă, cu valul patru, la început situația este discretă, creșterile fiind aproape invizibile. Astă vară, de exemplu, numărul R a început să crească de la 1 iulie, data la care au început concediile, dar creșterile vizibile ale cazurilor au fost abia în septembrie. La un număr R de 1,3, trei persoane bolnave infectează alte patru.
Situația este diferită în județele Româniai, după cum arată graficele. În București, de exemplu, unde în vara acestui an R a depășit 1,4, la fel și în septembrie, numărul R a urcat și în decembrie până la 1,38 și a început apoi să scadă, de câteva zile.
În județul Sibiu, numărul R a ajuns la cote maxime în august, cu 1,56, dar a scăzut la 0,68 la mijlocul lui noiembrie, moment în care a început din nou să crească. Pe 13 decembrie s-a atins un mic vârf de moment, cu o valoare supraunitară, 1.04, apoi R a scăzut din nou.
Astăzi, în Sibiu au fost anunțate 42 de cazuri noi ale unor persoane infectate, o creștere foarte mare față de zilele anterioare. Nu avem informații cu privire la tulpina dominantă, astfel că nu știm dacă Omicron a început să se răspândească în județ. Știm însă că nu s-a înregistrat niciun deces în spitalele Covid din Sibiu, iar în secții mai sunt internați 75 de pacienți Covid, din care 11 sunt în ATI.
La nivel național, au fost raportate 775 de cazuri noi, în ușoară scădere față de zilele anterioare, cu o rată de pozitivare de 1,94%. Au fost anunțate și 37 de decese, plus 44 raportate din urmă. În spitale mai sunt 453 de pacienți în ATI, dintr-un total de 2.649 de persoane internate în secții Covid.
Numărul R calculat pentru ziua de 19 decembrie (se calculează cu o întârziere de 4 zile) este de 0,9227, în creștere (vezi grafic).
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că analizele specialiștilor consultate ed autorități estimează că un val cinci al pandemiei de Covid în România ar putea să-și facă simțită prezența peste 3 – 4 săptămâni, cu o intensitate cel puțin la fel de mare ca valul patru. În acest moment nu se pune problema dacă va mai fi un val, ci când va fi și cât de mare.