0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Nutriționistul dietetician Andreea Gheorghe: „Sănătatea este cel mai de preț dar pe care îl avem, iar alimentația este cel mai bun mod de prevenire a îmbolnăvirilor”

Cele mai citite

Prin faptul că au petrecut mai mult timp în casă, în pandemie, unii oamenii au putut să controleze mai bine ceea ce au mâncat, alții, în schimb, au căzut în cealaltă extremă. Din cauza mai multor factori, precum statul în casă și amânarea concediilor, după cum spun specialiștii, unii și-au pierdut interesul pentru o alimentație sănătoasă și au ieșit din izolare cu câteva kilograme în plus. Cât de importantă este nutriția în vederea menținerii unui stil de viață sănătos, ce ar trebui să mâncăm și cât, dar și ce alimente ar trebui să includem sau să excludem din dieta zilnică, ne-a explicat Iulia-Andreea Gheorghe, nutriționist dietetician licențiat. Absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică și a programului de masterat Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Facultății de Medicină Târgu-Mureș, Andreea Gheorghe este de părere că „ar fi timpul să conștientizăm că sănătatea este cel mai de preț dar pe care îl avem, iar alimentația este cel mai bun mod de prevenire a îmbolnăvirilor”.

S-au schimbat în bine obiceiurile alimentare ale oamenilor, în perioada pandemiei, sau în rău?

În urma perioadei de izolare, am întâlnit foarte multe persoane care și-au schimbat obiceiurile alimentare în bine, încercând alimente noi, gătind mai mult și făcând exerciții fizice acasă. Din păcate, tind să cred că, la majoritatea persoanelor, obiceiurile alimentare s-au schimbat în rău, deoarece majoritatea persoanelor au mâncat în exces, făcându-și stocuri de alimente procesate și mâncând pe bază de stres (această perioadă a afectat și emoțional multe persoane). Perioada de izolare i-a făcut să nu fie deloc atenți la alimentație, majoritatea trezindu-se cu foarte multe kilograme în plus la finalul perioadei de izolare.
În urma activității din cabinet, am ajuns la concluzia că unele persoane care veneau să îmi ceară ajutorul, în special femeile, își doreau să slăbească cu un anumit scop, cum ar fi: înainte de concedii, evenimente importante sau sărbători și bineînțeles, își doreau asta rapid, printr-o dietă minune de câteva săptămâni, după care să revină la vechile obiceiuri. Toate aceste evenimente, fiind amânate în acest an, bineînțeles că și interesul pentru alimentația echilibrată a dispărut.

Ce ar trebui să învățăm din această perioadă de izolare din punct de vedere nutrițional?

Perioada pandemiei cu siguranță a fost un prilej bun pentru persoanele care au dorit să facă schimbări în alimentație, deoarece au avut suficient timp să gătească și să facă mișcare zilnic. Din păcate, noi românii, atunci când mergem la cumpărături, avem tendința să cumpărăm în exces și automat să mâncâm în exces, iar alimentele cumpărate, de cele mai multe ori sunt de proastă calitate, ar trebui să învățăm să citim etichetele produselor și să alegem calitatea, nu cantitatea. Ar fi timpul să conștientizăm că sănătatea este cel mai de preț dar pe care îl avem, iar alimentația este cel mai bun mod de prevenire a îmbolnăvirilor.

Cât de importantă a fost, în ultimele luni, menținerea unui echilibru între o dietă sănătoasă și practicarea sportului?

Menținerea echilibrului dintre sport și alimentație este esențială în general, dar cu atât mai mult într-o perioadă atât de dificilă cum a fost și perioada de izolare, când majoritatea am stat acasă, nu am mers la plimbare în parc, la antrenamente, am renunțat la toate activitățile pe care le făceam într-o zi obișnuită și care ne accelerau metabolismul. Renunțând la această rutină și mâncând în exces, automat ne-am trezit cu kilograme în plus în urma pandemiei. O variantă foarte bună pentru menținerea acestui echilibru ar fi fost practicarea zilnică de exerciții fizice (au fost disponibile chiar și cursuri online) și disciplină alimentară.

Ce înseamnă, mai exact, o alimentație sănătoasă și în ce constă o dietă adecvată?

O alimentație sănătoasă înseamnă să oferim organismului nostru toți nutrienții de care are nevoie: proteine, lipide, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. O dietă adecvată constă în disciplină și autocontrol. Constă în respectarea sfaturilor oferite de către specialiști, în constientizarea riscurilor la care ne supunem atunci când consumăm alimente ultraprocesate, bogate în zahăr, grăsimi, aditivi periculoși.

Sunt oameni pe care îi atrage ideea unui stil de viață sănătos, dar nu știu cum să îl adopte sau care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a avea continuitate. Ce sfaturi aveți pentru ei?

Persoanele care doresc să adopte un stil de viață sănătos, în primul rând ar trebui să apeleze la un specialist, care să știe să îi îndrume corect sau chiar la o echipă de specialiști formată din dietetician, antrenor de fitness, medic dacă este cazul și psihoterapeut. În niciun caz să nu apeleze la diete periculoase de pe intenet, iar în al doilea rând să fie foarte motivați și hotărâți să facă acest pas, să își dorească schimbări pe termen lung, nu doar o dietă minune care să îi scape de câteva kilograme în plus – pe care le-ar pune înapoi în următoarele luni dacă nu ar mai respecta regulile.

Cum ar trebui să dozăm mânarea, pe parcursul unei zile, și ce ar trebui să conțină mesele?

Pe parcursul unei zile, ar trebui să existe 3 mese principale și 1 sau 2 gustări între mese.
La fiecare dintre cele 3 mese principale, farfuria noastră ar trebui să conțină câte puțin din fiecare grupă de alimente: proteine (animale: carne, ouă, lactate, brânzeturi, etc. sau vegetale: fasole, mazăre, linte, năut, etc.) grăsimi sănătoase (uleiuri vegetale, semințe/ nuci, avocado, etc.), carbohidrați (orez, legume, cereale integrale), iar la masă să consumăm legume crude sau o salată.
Gustările dintre mese trebuie să fie sănătoase (fructe, semințe oleaginoase, produse lactate), nu alimente bogate în zahăr cum ar fi dulciurile. Exemple de gustare: un măr, un iaurt natur cu fructe de pădure proaspete, 30g nuci, 30g biscuiți integrali fără zahăr, etc.

Să luăm, de exemplu, o persoană care dorește să adopte un stil de viață sănătos. La ce alimente ar trebui să renunțe și pe care ar trebui să le introducă în dietă?

Alimentele la care ar trebui să renunțe orice persoană care dorește să adopte o alimentație echilibrată sunt: zahărul și produsele zaharoase (este bine să citim etichetele deoarece zahărul poate fi prezent sub alte denumiri în foarte multe produse), grăsimile periculoase din alimente precum margarină, chipsurile, merdenelele, produse de patiserie, alimente bogate în carbohidrați simpli: în special produsele de tip fast food, dulciurile din comerț. Alte alimente pe care ar trebui să le eliminăm din alimentație: pâinea albă, sucurile de orice tip, alimentele prăjite, alimentele semipreparate și orice aliment căruia nu îi înțelegem lista de ingrediente. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată: consumați zilnic fructe și legume crude, grăsimi sănătoase, creșteți consumul de apă, reduceți porțiile de mâncare, practicați un sport, nu mâncați când sunteți supărați/ nervoși, dormiți 7-8 ore pe noapte, nu vă uitați la tv în timpul mesei, iar în față să aveți doar farfuria din care mâncați.

Care sunt excesele alimentare cel mai des întâlnite și cum ne pot afecta acestea sănătatea?

Excesul de zahar, de produse tip fast food, produse de cofetărie/patiserie, excesul de sucuri și grăsimi pot duce în timp la boli precum obezitatea, diabetul zaharat, sindromul metabolic, boli cardiovasculare, probleme de creștere și concentrare la copii. Din fericire, toate aceste consecințe pe termen lung, pot fi evitate dacă luăm măsuri până nu este prea târziu.

De ce ar trebui persoanele care vor să slăbească să apeleze la un nutriționist în loc să urmeze diete găsite pe internet?

Persoanele care vor să slăbească ar trebui să apeleze la un nutriționist dietetician, deoarece dietele de pe internet sunt foarte periculoase, promit rezultate rapide într-un timp foarte scurt, ceea ce poate dăuna grav organismului. Efectele acestor diete sunt foarte periculoase pe termen lung, organismul fiind supus la prea multe „șocuri”. Aceste diete minune încetinesc metabolismul (adică ne va fi tot mai greu să slăbim), ne pot deregla sistemul digestiv și hormonal și cu timpul pot duce chiar la îmbolnăviri. Kilogramele acumulate în ani sau zeci de ani nu pot să dispară ca prin minune în câteva săptămâni sau luni, ci este nevoie de foarte multă implicare și ambiție din partea persoanei care dorește să facă o schimbare. Dieteticianul întocmește un plan alimentar personalizat, ținând cont de analizele, obiceiurile și preferințele alimentare ale fiecărei persoane și este dispus să răspundă la întrebări și să o monitorizeze constant, ceea ce nu este valabil în cazul dietelor luate de pe internet.

Cât de importantă este nutriția în vederea menținerii unui stil de viață sănătos, dar și în vederea combaterii anumitor boli?

Mai pe înțelesul tuturor, nutriția este ramura medicinei care se ocupă de alimentație. Nutriția este esențială în menținerea unui stil de viață sănătos, anumite boli dezvoltându-se tocmai din cauza unei alimentații neadecvate, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea. Nutriția corectă ne poate ajuta să prevenim îmbolnăvirile, iar în unele cazuri chiar să tratăm anumite afecțiuni, unde tratamentele medicamentoase nu își fac efectul fără o alimentație controlată (boli precum diabetul zaharat, gastrite, boli renale, obezitate, boli cardiovasulare, etc.).

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect