Numărul copiilor prematuri aduşi pe lume de mame cu COVID-19 continuă să crească la Sibiu, ceea ce pune în dificultate personalul din Terapia Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), unde vineri au fost transferate cu o ambulanţă două fetiţe gemene, născute de o femeie infectată cu SARS-CoV-2 la Spitalul Municipal din Mediaş.
„Ieri (joi n.r.) am avut o zi cu 10 copii, acum avem şi gemeni de 1,4 kg fiecare, fiind vorba de două fetiţe in mamă cu COVID-19, care a rămas internată la Mediaş, deci în total sunt 12 copii acum la noi”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul şef al Secţiei Clinice de Neonatologie de la SCJU Sibiu, Maria Livia Ognean.
Neonatologul Maria Livia Ognean insistă pentru respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie, purtarea corectă a măştii şi vaccinarea împotriva COVID-19, pe durata sarcinii, pentru a evita naşteri premature.
Contactat de corespondentul AGERPRES, directorul medical al Spitalului Municipal din Mediaş, Jan Mircea Truţă, a precizat că mama depistată cu COVID-19 a rămas internată la Mediaş, iar fetiţele gemene, născute în cursul nopţii de joi spre vineri, au fost transferate de urgenţă la Sibiu, unde există condiţii şi personal specializat pentru copiii prematuri.
„Este o mămică la a şaptea naştere, care a venit în travaliu, cu membranele rupte, nu se mai putea transfera la Sibiu, că nu mai aveam timp. Lucrurile s-au desfăşurat foarte repede. A născut două fetiţe, de 1,4 kg fiecare. Mama are COVID-19, dar nu are simptome. Este o lăuză normală, care va fi văzută de medicul infecţionist, i se vor face analizele, a fost o naştere normală”, a spus Jan Mircea Truţă, director medical al Spitalului Municipal Mediaş, medic Obstretică Ginecologie.
Mama ale cărei fetiţe au fost transferate de urgenţă la Terapia Intensivă Neonatală din Sibiu s-a îmbolnăvit de COVID-19, nu are simptome şi a declarat la spital că fusese vaccinată în urmă cu câteva luni cu o doză de Johnson & Johnson, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Spitalului Municipal din Mediaş, Constantin Gheorghe Nicorici.
La Sibiu sunt zece paturi în Terapia Intensivă Neonatală. Aceste zece paturi nu mai ajung şi nici nu sunt suficiente asistente medicale pentru câţi copii sunt spitalizaţi. Aici sunt transferaţi copiii prematuri care se nasc în spitale mai puţin dotate pentru aceste cazuri, cum ar fi cel de la Mediaş sau spitale din judeţul Alba. (AGERPRES)