Oamenii de știință britanici sunt de părere că o componentă nou descoperită a sistemului nostru imunitar ar putea fi valorificată pentru a trata toate formele de cancer.
O echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, a descoperit o metodă de a eradica mai multe forme de cancer, în teste de laborator. Printre acestea se numără cancerul de prostată, de sân și de plămâni.
Descoperirile, publicate în jurnalul științific Nature Immunology și citate de BBC News, nu au fost testate încă pe pacienți, dar cercetătorii sunt de părere că există un „potențial enorm” în această metodă.
Ce au descoperit?
Sistemul nostru imunitar este bariera naturală împotriva înfecțiilor, însă acesta atacă și celulele canceroase. Oamenii de știință au căutat modalitățile neconvenționale în care corpul atacă tumorile în mod natural.
Ce au găsit a fost o celulă-T, în sângele pacienților. Această celulă, parte a sistemului imunitar, poate scana corpul și face aprecieri cu privire la pericolele ce trebuie eliminate. Diferența dintre această celulă și restul este faptul că poate ataca mai multe tipuri de cancer.
„Există posibilitatea să tratăm toți pacienții. Până acum nimeni nu credea că așa ceva ar fi posibil.” a afirmat profesorul Andrew Sewell, unul dintre autorii studiului, pentru BBC.
„Astfel, crește posibilitatea unui tratament universal pentru cancer, o singură celulă-T ar putea să distrugă mai multe tipuri de cancer.” a mai declarat el.
Cum funcționează?
Celuele-T au „receptori” pe suprafața lor, care le permit să „vadă” la nivel chimic. Echipa din Cardiff a descoperit celula-T și receptorii săi care au depistatși eradicat o gamă variată de celule canceroase în laborator, incluzând cancerul de plămâni, de piele, de sânge, de colon, de prostată, de oase, de rinichi, dar și cancerul ovarian și cervical. Cel mai important, țesuturile sănătoase au rămas neatinse.
Metoda exactă prin care operează aceste celule nu este, încă, pe deplin înțeleasă și continuă să fie studiată. Aceste receptoare ale celulei-T interacționează cu o moleculă, numită MR1, care se află pe suprafața tuturor celulelor din corpul uman. Se crede că MR1 semnalează sistemului imunitar metabolismul denaturat din interiorul unei celule canceroase.
„Suntem primii care au descris o celulă-T care găsește MR1 în celule canceroase, este o premieră absolută”, a declarat cercetătorul Garry Dolton pentru BBC.
De ce contează?
Terapiile pentru cancer cu celula-T există deja și dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului este una dintre cele mai promițătoare descoperiri în domeniul. Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T, un medicament viu, fabricat prin modificarea genetică a celulelor-T, provenite de la pacient, astfel încât acestea să găsească și distrugă cancerul.
CAR-T poate avea rezultate dramatice, care aduc unii pacienți din stadiu de boală terminală în remisie completă.
Cu toate acestea, metoda este foarte specifică și funcționează doar la un număr limitat de cancere unde există o țintă clară pe care celulele-T o pot identifica. Acestă abordare nu a avut succes în cazul unor „cancere solide” – cele care formează tumori, în comparație cu cancerele de sânge precum leucemia.
Cercetătorii afirmă că receptorii celulei-T pot duce la un tratament universal pentru cancer.
Cum ar funcționa noul tratament?
Se începe cu recoltarea unei probe de sânge de la pacientul bolnav de cancer. Celulele-T ar urma să fie extrase și apoi modificate genetic pentru a le reprograma, pentru ca receptorii să depisteze cancerul.
Celule îmbunătățite vor fi cultivate în cantități mari în laborator și apoi introduse înapoi în sistemul pacientului. Este același proces folosit în terapiile CAR-T, care sunt utilizate în prezent.
Cu toate acestea, descoperirea a fost testată doar pe animale și pe celule în laborator. Vor fi necesare mai multe verificări de siguranță înainte de a începe testele pe oameni.
Ce spun experții?
Lucia Mori și Gennaro De Libero, de la Universitatea Basel din Elveția, au afirmat că acest nou studiu are un potențial semnificativ, însă nu este la un stadiu destul de avansat pentru a putea ști dacă va funcționa pentru toate tipurile de cancer.
„Suntem foarte entuziaști cu privire la funcțiile imunologice ale noilor celule-T, și potențialul lor în terapiile celulare de tratare a tumorilor.” au spus ei.
Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a afirmat: „La momentul de față, aceste cercetări sunt nedezvoltate și departe de un medicament concret pentru pacienți. Descoperirile sunt, însă, promițătoare, atât pentru dezvoltarea înțelegerii noastre despre sistemul imunitar cât și pentru posibilitatea unor tratamente, în viitor.”