Oamenii de știință din Liverpool au descoperit o nouă clasă de antibiotice puternice capabile să distrugă bacteriile extrem de rezistente la medicamentele actuale, precum Stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA).
Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat modele sintetice simplificate ale moleculei de teixobactină, utilizată de bacteriile producătoare pentru a ucide alte bacterii de sol. Ei au testat o gamă de versiuni ale antibioticului care îmbunătățesc proprietățile medicamentului pentru a spori eficacitatea și siguranța acestuia.
Dr. Ishwar Singh, expert în descoperirea și dezvoltarea medicamentelor antimicrobiene și în chimie medicinală din Liverpool, a descoperit metode ieftine pentru producerea de antibiotice pe bază de teixobactină naturală care anterior erau foarte costisitoare. Costul materialelor a fost redus de peste 2000 de ori, îmbunătățind în același timp eficacitatea și siguranța.
„Motivația noastră este să adaptăm molecula naturală de teixobactină și să o facem potrivită pentru uz uman. Prin acest proiect am demonstrat că putem face molecule sintetice la costuri reduse și cu siguranță ridicată, care ucide puternic bacteriile extrem de rezistente. Această dezvoltare ar putea fi utilizată în spitale ca o nouă investigație și să fie transformată într-un medicament potrivit pentru tratarea persoanelor.”, a transmis Dr. Ishwar Singh.
Se crede că virusul Covid-19 accelerează procesul rezistenței antimicrobiene, deoarece mulți pacienți infectați și internați în spitale primesc antibiotice pentru a ține sub control infecțiile bacteriene secundare. Administrarea antibioticelor pe o durată lungă duce însă la creșterea acestei rezistențe bacteriene.
În 2019, peste 1,2 milioane de persoane au murit din cauza infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2021 în The Lancet.
Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au avertizat în repetate rânduri cu privire la creșterea numărului de bacterii rezistente la medicamente și la alți microbi din cauza folosirii greșite și excesive a antibioticelor, care încurajează microorganismele să evolueze în „superbacterii”.
„Suntem încântați de rezultate, care au validat promisiunea teixobactinei sintetice de a aborda infecțiile bacteriene rezistente atunci când antibioticele utilizate în prezent eșuează. Așteptăm cu nerăbdare să urmăm îndeaproape această călătorie în viitor”, precizează Dr Phil Packer, responsabil de inovare pentru AMR și vaccinuri la Innovate UK.
În viitor, pacienții ar putea fi tratați cu o singură doză zilnică de teixobactină pentru infecțiile bacteriene rezistente sistemice care pun viața în pericol.