15.2 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Operații gratuite pentru copiii săraci

Cele mai citite

Un grup de medici din străinătate, români și străini deopotrivă, vin constant la Spitalul Polisano și operează, pro-bono, copii cu probleme grave de sănătate și cu o situație materială precară. Odată la câteva luni, aceștia vin la Sibiu, dintr-o dorință personală de a face bine lumii.

Acesta este și cazul doctorului Șerban Stoica, medic stabilit în Marea Britanie, care spune că, deși a plecat din România acum 20 de ani, se întoarce mereu cu mult drag și încearcă, în mod constant, să colaboreze cu medicii de aici pentru a face bine, acolo unde este posibil.
„Din cauza unor circumstanțe, să spunem, neprevăzute, nu am putut să venim de câte ori ne-am fi dorit și sunt foarte emoționat să mă reîntorc în România de fiecare dată, deși am plecat deja de 20 de ani. Am încercat să fac diverse colaborări cu spitale din țară pe acest sector, dar nu am avut succes. La Sibiu în schimb, am fost primit cu brațele deschise întotdeauna”, mărturisește medicul.
Cazuri grave refuzate de alte spitale
Din cauza lipsei banilor familiei sau a diagnosticului foarte grav cu care anumiți medici nu sunt dispuși să se înfrunte, mulți copilași sunt refuzați în nenumărate rânduri, ajungând, într-un final, aproape să își piardă speranța. Aici intervine echipa de medici din străinătate. Ei își dedică timpul petrecut la Sibiu pentru a le reda speranța părinților și pentru a încerca să salveze cât mai mulți prichindei.
„Cazurile, ca orice maladii până la urmă, sunt într-un spectru de gravitate, unele sunt foarte serioase și avansate, altele sunt prinse mai la debut. O problemă care poate fi simplă la început, fiind vorba totuși de un organ cu funcție vitală, pe parcurs se agravează fără tratament. Față de unde lucrez eu în Anglia, aici vedem cazuri avansate. Fără tratament în continuare, speranța de viață pentru unii dintre acești copii este foarte redusă și acea puțină viață care le mai rămâne poate să fie îngrozitoare. Așadar, aceste operații, de multe ori, le pot crește calitatea și cantitatea vieții sau le pot chiar salva viața”, spune doctorul Stoica.

Sistemul medical din România – o evoluție și o involuție deopotrivă

Despre sistemul medical din țara noastră, medicul nu are foarte multe de spus. Mărturisește însă că este impresionat de dinamismul sistemului privat și că a întâlnit un astfel de dinamism la Sibiu.
„Din păcate, nu am legături suficient de strânse pentru a comenta pe larg acest subiect, însă văd ce se întâmplă la Sibiu și în alte câteva orașe din țară și pot spune că sunt absolut în admirație cu ceea ce pot să facă acești medici și cu entuziasmul lor. Mulți dintre ei au renunțat la cariere strălucitoare în străinătate pentru a se întoarce în România și, vă mărturisesc, de multe ori și eu am avut tendința să mă întorc în țară. Nu cred că am avut o deschidere, nicidecum inițiativă. Adevărul însă este că toți acești medici, oricât de mult se străduiesc, nu pot să aibă un parcurs liniar și, tocmai de aceea, spun că există o evoluție și o involuție la răstimpuri, dar sunt mereu uimit și bucuros când văd că medicii din țara noastră au reușite și se dezvoltă”, concluzionează chirurgul.

Cinci copii, operați la ultima vizită

La ultima vizită la Sibiu, medicul Stoica, dar și alți doi medici din Suedia au operat cinci copii, cu vârste între 11 luni și 16 ani, născuți cu grave malformații cardiace.
Costul mediu al unei operații de acest gen la copii, spun reprezentanții Fundației Polisano, susținătorul medicilor veniți din străinătate, este în jur de 6.000 de Euro, în condițiile în care, costul în Franța. spre exemplu, este de 35.000 Euro.
Doi dintre pacienți, un băiețel de numai 11 luni și o fetiță de opt ani, cu insuficiență cardiacă severă, au fost operați de medicul Şerban Stoica, împreună cu echipa de specialiști a spitalului.
Celelalte trei cazuri, copii cu vârste de la un an la 16 ani, au fost soluționate prin metode minim-invazive, cu asistența dr. Petru Liuba, profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia, şi medic primar cardiologie congenitală intervenţională pediatrică.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Accident cumplit pe Valea Oltului. Un tânăr de 30 de ani a murit

Un tânăr în vârstă de 30 de ani a murit, marți seara, într-un accident rutier produs pe Valea Oltului.Este...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect