11 copii cu malformații congenitale grave sunt operați săptămâna aceasta pro bono de o echipă mixtă de medici, la Spitalul European Polisano din Sibiu.
11 copii care au avut probleme grave de sănătate au de acum un destin. Mai mulți medici, atât din Sibiu cât și din străinătate, au operat micuții pentru ca aceștia să aibă o nouă șansă la o viață normală. Pacienții sufereau de malformații congenitale grave, probleme care puteau fi tratate dar în schimbul unor costuri foarte mari. Echipa de chirurgi a reușit să îi salveze însă fără ca părinții să fie nevoiți să recurgă la eforturi supraomenești pentru a strânge banii necesari. Adrian Lăcătușu, cardiolog pediatru venit din Timișoara special pentru acest proiect, vine cu mai multe detalii despre situația copiilor cu aceste malformații.
„Noi pediatrii suntem în prima linie a acestei activități care are un substrat emoțional extrem de marcant pentru că noi lucrăm cu copii foarte fragili, cu părinți care au o implicare emoțională deosebită și suntem puși în situația extrem de neplăcută de a-i pierde pe copii uneori. O treime din pacienții noștri cu malformații cardiace nu se operează în țară. Un număr extrem de mic ia calea străinătății, dar cu un efort financiar incredibil. Dacă am pune la un loc banii care se cheltuiesc în acest scop, cred că am construi câte un spital în fiecare an”, a declarat Adrian Lăcătușu.
Printre medicii invitați să ia parte la operații s-a numărat și Robin Martin, Președintele Societății Britanice de cardiologie pediatrică. Doctorul este la cea de-a doua vizită oficială la Sibiu și spune că se va întoarce în România pentru a-i ajuta pe copii să aibă parte de o viață normală.
„A fost o adevărată plăcere să vizitez România din nou. Personal am venit de 4 ori aici, dar doar de 2 ori cu scopul de a opera. Suntem încântați să putem să oferim acest serviciu și este o relație pe care ne dorim să o continuăm. Sunt foarte mulți copii care au nevoie de aceste operații și nu au acces la tratamente, iar dacă putem să ajutăm în orice fel, suntem mai mult decât încântați să facem asta”, a mărturisit medicul.
Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică la Spitalul European Polisano, spune că salvarea acestor micuți ar fi mult mai ușoară, dacă Ministerul Sănătății s-ar implica financiar.
„Avem alături de noi o echipă de 12 specialiști, medici, asistente medicale, care lucrează în strânsă legătură cu echipele noastre, iar în această săptămână se vor opera 11 copii în total. Până acum au fost operați 7 dintre ei. Totul a fost posibil cu sprijinul fundațiilor de caritate. Așteptăm ca și Ministerul Sănătății să vină în sprijinul acestei inițiative”, a declarat Victor Costache.
Din target-ul setat de 30.000 de Euro, au fost strânși doar 20.000. Banii sunt folosiți exclusiv pentru ustensilele și resursele necesare pentru efectuarea operațiilor, munca depusă de medici fiind pro bono. Resursele financiare au venit de la diferite firme din Sibiu, dar și de la persoane fizice. Cel mai mic pacient are vârsta de 6 luni, a fost deja operat cu succes și este în recuperare.