Nu prea ne dăm în vânt după el când cumpărăm zarzavat pentru supe şi ciorbe. Îl detronează pătrunjelul. Dar puţini ştiu că are în componenţa sa aproape tote cele pe care le conţine pătrunjelul: săruri de potasiu, vitaminele A, B1, B2 şi C şi preţioase uleiuri volatile. Şi mai ales este puternic aromat. Efectele sale terapeutice sunt limitate, dar proprietăţile sale nutritive sunt remarcabile!
Totuşi, păstârnacul este un detoxifiant moderat, care ajută la eliminarea toxinelor din organism, prin proprietăţile sale diuretice. Pe lângă efectul său depurativ, păstârnacul este şi un tonic pentru organism. Mai poate ajuta moderat la reglarea ciclului şi poate avea un efect antireumatismal asupra organismului. Păstârnacul curăţă sângele, drenează ficatul şi rinichii, tonifiază inima şi plămânii. Este indicat atât în afecţiuni cardiace, deoarece, detoxifiând oragnismul uşurează şi travaliul inimii, dar şi în nevroze, fiind un calmant natural.
Atenţie, păstârnacul este un afrodisiac uşor. Sunt două moduri plăcute de a-l consuma: fiert în supă şi asezonat cu un strop de lamâie, un praf de sare şi unul de piper, sau crud, dat prin răzătoare şi amestcat cu un strop de ulei de măsline, unul de lămâie (astea două sunt inseparabile şi se condiţionează reciproc în procesul de asimilare), un praf de sare şi, dacă doriţi, şi unul de piper. Crud îşi păstrează intacte toate proprietăţile curative şi nutritive.