17.2 C
Sibiu
miercuri, mai 1, 2024

Persoanele cu obezitate sau hipertensiune au un răspuns imun mai slab în urma vaccinului anti COVID-19

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Persoanele cu obezitate, hipertensiune sau fumătorii se numără printre cei care ar putea să nu capete o imunitate consistentă de la vaccinurile anti COVID, de tip ARN mesager, potrivit unui studiu al cercetătorilor din Roma.

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că persoanele cu obezitate au produs doar aproximativ jumătate din anticorpii pe care i-a produs o persoană sănătoasă, în urma adminsitrării unui vaccin ARN mesager. Chiar dacă datele sunt insuficiente pentru a trage concluzii ferme, studiul realizat de cercetători de la renumite institute medicale, precum IRCCS Regina Elena National Cancer Institute și Istituti Fisioterapici Ospitalieri (IFO), reliefează ideea că aceste persoane ar putea avea nevoie de doze suplimentare pentru a atinge un nivel optim de anticorpi și astfel să fie protejați împotriva formelor severe de COVID-19.

Publicitate

Studiul a fost realizat pe persoane care lucrează în sistemul medical italian și au fost vaccinate cu unul din serurile Pfizer sau Moderna.

Până acum se știe, pe baza analizei cazurilor de persoane bolnave, că obezitatea (indexul corporal peste 30), crește riscul de infectare COVID-19 și de deces cu până la 50%, iar riscul de a fi spitalizat în urma infectării crește cu 113%, față de o persoană cu o masă corporală normală.

Publicitate

Una dintre explicațiile medicilor este legată de faptul că persoanele cu obezitate au boli complementare, precum afecțiuni cardiace și diabet de tip2, care cresc riscul de îmbolnăvire, dar în același timp este luat în calcul faptul că grăsimea în exces poate cauza schimbări metabolice, precum rezistența la insulină și inflamații care fac mai dificilă lupta organismului cu infecțiile.

Cercetătorii vorbesc despre o inflamație redusă dar constantă a corpului care slăbește răspunsul imun, inclusiv al celulelor B și T, cele care sunt activate în urma vaccinării. Studii similare au demonstrat deja că o reducere a efectelor unui vaccin este prezentă la persoanele obeze în cazul gripei.

Datele relevate de studiu mai arată că răspunsul imunitar este mai puternic în cazul femeilor și în cel al persoanelor tinere.

În total, au fost analizate probe de la 248 de anhajați ai sistemului medical italian, din care 158 de femei și 90 de bărbați. Vârsta medie a acestora a fost de 47 de ani (vârste cuprinse între 23 și 69 de ani).

Studiul a mai scos în evidență și faptul că persoanele cu hipertensiune arterială au avut de asemenea un răspuns mai slab al sistemului imunitar, în urma vaccinării.

Un studiu similar a urmărit reacțiile sistemului imunitar în cazul persoanelor fumătoare, datele arâtând că administrarea vaccinului în cazul celor care fumează a generat un răspuns mai slab.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: S-a turnat primul strat de asfalt pe strada Viitorului

Lucrările pe strada Viitorului din Sibiu continuă în această perioadă, iar miercuri s-a turnat primul strat de asfalt."Pe strada...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect