În perioada 22 – 25 mai, la Sibiu se desfășoară cel de-al 45 – lea Congres Național a Societății Române de diabet Nutriție și Boli Metabolice. Congresul este cu participare internașională. În deschiderea evenimentului a avut loc o coferință de presă care a reunit specialiști din domeniu și în care s-a discutat pe marginea subiectului principal al congresului: diabetul. Au fost prezenți Dr. Alexandra Sima, Conf. Dr. Cornelia Bala, Prof. Univ. Dr. Romulus Timar și specialistul în diabet Bogdan Timar
Consform datelor punblicate în conferință, în România sunt 900.000 de cazuri de diabet diagnosticat, însă specialiștii sunt de părere că cifra este dublă în realitate. Ei spun că la un pacient diagnosticat este un alt pacient nediagnosticat. Din păcate veștile nu sunt bune nici pentru viitor, pentru că se estimează o creștere cu 30% la nivel mondial și cu 11% în România.
Diabetul este o boală cu factor genetic ori dat de înaintarea în vârstă. La aceștia se mai adaugă supraponderea și obezitatea, sedentarismul și, nu în ultimul rând, stresul.
La ora actuală, din punct de vedere al diabetului, cei mai sănătoși români sunt cei din vestul țării.
De asemenea, în cadrul conferinței subiectele s-au axat pe prevenție și importanța de a mânca cât mai sănătos. Medicul Alexandra Sima a vorbit despre cât de esențial este să ne învățăm copiii să mânânce sănătos și de să-i scoate din ghiarele tehnologiei. Să le oferim jocuri în aer liber, activități recreative și sport. Medicul este de părere că trebuie evitate cât mai mult alimentele procesate, sucurile carbogazoase și zahărul și să ne încredem în cântar care este „singurul care ne spune dacă ne alimentăm sănătos. Creșterile în greutate ne dau un semnal de alarmă. Atunci trebuie să acționăm, până nu este prea târziu”.
Fructele rămân o sursă de vitamine, minerale și fibre și o sursă sănătoasă pentru consum. Faptul că fructele ar putea conține mult zahăr este un mit pe care dr. Sima l-a demontat.
Dulciurile pot fi date copiilor, însă cu mare responsabilitate și nu în cantități mari. Și în ceea ce privește educația copiilor, medicul Romulus Timar susține implementarea orelor ținute în școli și în care să nu se dicute despre altceva decât despre un stil de viață sănătos.
„Copiii sunt cei care pot influiența părinții. de regulă, dacă familia mânăncă, între ghilimele, bine, aceeași mâncare o dă și copilului și aceleașo obiceiuri greșite le învață și cei mici și să știți că ei sunt aderenți, încă din clasele primare la acst lucru. Să învețe cât de important este să mănânci legume, fructe, bineînțeles, spălate, proaspete, ce important este să bei nu orice suc. Vă rog citiți pe ambalaj ce conțin alimentele pe care le mâncăm”, spune dr. Timar.
Deschiderea congresului are loc în această seară și se va desfășura pe parcursul a patru zile, în trei sesiuni paralele. Anul acesta se va pune un mare accent pe dezvoltarea și cercetarea românească, anunțându-se a fi o întâlnire cu numeroase prezetări științifice originale.