O petiție pentru interzicerea aspartamului în Uniunea Europeană a fost lansată de organizația non-profit Foodwatch, împreună cu Liga Franceză împotriva Cancerului și aplicația mobilă Yuka.
Aspartamul este considerat „posibil cancerigen pentru oameni” de către Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce înseamnă că există dovezi limitate privind legătura sa cu anumite tipuri de cancer, în special cel hepatic.
Acest îndulcitor artificial este utilizat pe scară largă în alimente și băuturi fără zahăr.
Potrivit unui sondaj comandat de Foodwatch, 40% dintre europeni consumă aspartam, procentul fiind mai ridicat în Spania, Belgia și Țările de Jos.
Aplicația mobilă Yuka, folosită de peste 45 de milioane de europeni, ajută consumatorii să identifice produsele cu aditivi controversați. 95% dintre utilizatorii aplicației declară că au încetat să mai cumpere produse cu ingrediente suspecte.
Coaliția de organizații solicită Comisiei Europene și statelor membre interzicerea preventivă a aspartamului, până la clarificarea definitivă a riscurilor sale asupra sănătății.
În prezent, IARC recomandă limitarea consumului zilnic la 40 mg/kg greutate corporală.
În ce produse este folosit aspartamul?
Tot mai mulți oameni optează pentru produsele fără zahăr, care conțin îndulcitorii artificiali. Pe piață se găsesc aum peste 6.000 de produse fabricate cu aspartam. Iată câteva alimente și băuturi care conțin aspartam, potrivit infocons.ro.
- Băuturi răcoritoare fără zahăr sau cu conținut scăzut de zahăr
- Bere cu sau fără alcool
- Cidru
- Gumă fără zahăr
- Muștar
- Dressing de salată
- Gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi gemurile și conservele fără zahăr
- Amestecuri pentru băuturi dietetice,
- Cereale pentru micul dejun
- Condimente cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi siropul fără zahăr Gelatină fără zahăr
- Îndulcitori de masă